Президентът на САЩ Джо Байдън защити правото на свободно изразяване,

...
Президентът на САЩ Джо Байдън защити правото на свободно изразяване,
Коментари Харесай

Джо Байдън след безредиците в университети: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън отбрани правото на свободно изложение, само че се разгласи срещу насилието и за спазването на реда след митингите в няколко американски университета, довели до безредици и арести.

За първи път от експлоадирането на безредиците той произнесе тирада, като съобщи, че " всеки има правото да стачкува, само че не и правото да сее безпорядък. "

" Вандалски прояви, нелегално влизане в кампусите, счупени прозорци, анулирани образователни занятия…нищо от това не е част от кротичък развой. Ние не сме властническа нация, в която гласът на хората е заглушаван, само че не сме и страна без закони, " сподели Байдън.

Думите му идват на фона на новините за над 1300 задържани след вълната от митинги, която стартира в Колумбийския университет в Ню Йорк, а по-късно обхвана и други образователни заведения.

Недоволството на студентите в Ню Йорк е във връзка позицията на Съединени американски щати във връзка с войната сред Израел и " Хамас ". Те упорстват за незабавното преустановяване на спора и приканват и университетът им да прекъсне връзките си с компании, които спонсорират Израел и " наливат масло " във войната в Газа.

Демонстрантите блокираха здания на университетските кампуси и проведоха палаткови лагери пред тях, които се наложи да бъдат разчиствани от органите на реда.

В сряда в кампуса на в Лос Анджелис конфликти избухнаха конфликти сред пропалестински протестиращи и група контрадемонстранти.

Заради размириците се наложи полиция да нахлуе в кампуса и да стартира да извежда стачкуващите, както тези, които не желаеха да изоставен региона, бяха арестувани от органите на реда.

По думите на Байдън обаче към момента няма потребност от намесата и на Националната армия за преодоляване на безредиците.

На въпрос дали протичащото се в университетите ще промени позицията на Съединени американски щати във връзка с спора в Близкия Изток, той съобщи, че тя остава същата.

Американският президент към този момент разгласи, че Израел има право да се пази от " Хамас ", само че настоя и за изпращането на повече филантропична помощ в линията Газа. Призова и за реализиране на съглашение сред двете воюващи страни, което да разреши краткотрайно прекъсване на огъня и освобождение на заложници.

Войната в Газа стартира след нападението на " Хамас " против Израел на 7 октомври, при което починаха 1200 души, а стотици бяха взети за заложници. Има данни и доказателства за зверства против евреи по време на офанзивата. В отговор Израел стартира атака в линията Газа. Израел упреква палестинската формация, че употребява цивилни жители като жив щит.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР