Хората, които се наслаждават на съвременния начин на живот, може

...
Хората, които се наслаждават на съвременния начин на живот, може
Коментари Харесай

Учени от Станфорд: Познатата ни цивилизация може да изчезне до няколко десетилетия

Хората, които се любуват на актуалния метод на живот, може би не би трябвало да привикват с него, предизвестяват учени от университета в Станфорд. Според аналза им, оповестен в научното издание Futurism, цивилизацията, каквато я познаваме, може да завърши до няколко десетилетия, в случай че човечеството не се оправи с ръководството на естествените запаси.

Биологът Тони Барноски показва, че съгласно данните от фосилните записи, в този момент всеобщите измирания на типове са към 100 пъти по-мащабни, в сравнение с през който и да е различен интервал от историята на Земята. Тези измирания освен понижават количеството на храната в нашата екосистема, само че и провокират други сривове във веригата на живота, които могат да ускорят гибелта на цивилизацията, като сложат завършек на процесите, които одобряваме за даденост. Масови измирания са се случвали обратно в историята, само че не с такава скорост, както през днешния ден.

Земята има изключителни качества да се възвръща след всеобщи измирания, само че в този момент е подложена на невиждано влияние от страна на цивилизацията.  Не е известно по какъв начин краят на толкоз доста типове ще се отрази на живота на човечеството - ресурсите, които одобряваме за даденост, може да намалеят. Пример за това са пагубните резултати, до които би довело всеобщото понижаване на международната популация на пчелите.

Колегата на Барноски, Пол Ерлих, от дълго време предизвестява за заплахите от свръхнаселеността, която също нарушава равновесието на екосистемата, даже без да се регистрират всеобщите измирания, които се случват в международен мащаб. Той твърди, че на планетата към този момент има повече хора, в сравнение с могат да поддържат ресурсите ѝ, което значи, че цивилизацията може да завърши просто тъй като няма задоволително храна, вода и заслон за всички. През 1968 година Ерлих разгласява книга, озаглавена " Population Bomb ", в която предизвестява по какъв начин свръхнаселението ще наруши салдото на деликатните системи, ръководещи нашата планета.

И двамата биолози акцентират устойчивостта на планетата към сходни събития, като прецизират, че Земята ще оцелее. Цивилизацията е тази, която е застрашена, и съгласно тях тя ще завърши, тъй като ресурсите, нужни за поддържане на метода ни на живот, няма да се попълнят по натурален път -  поради всеобщите измирания и смяната на местообитанията.
" Човечеството седи на клон, който ние старателно режем ", показва Ерлих.
По думите му, хората може да се озоват във враждебна околна среда заради по-малкото дивеч, безплодието на почвата и суровите климатични условия, както и редица други последствия.  /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР