Хората, които използват ChatGPT при писмени задачи, са по-продуктивни и

...
Хората, които използват ChatGPT при писмени задачи, са по-продуктивни и
Коментари Харесай

Ново проучване: „Белите якички“ работят по-бързо и по-качествено с ChatGPT

Хората, които употребяват ChatGPT при писмени задания, са по-продуктивни и основават наличие с по-високо качество от останалите.

Това демонстрират резултатите от изследване на Шакд Ной и Уитни Жанг – дипломирани студенти по стопанска система от Масачузетския софтуерен институт, представени от софтуерния бюлетин The Download на списание MIT Technology Review.

От маркетингови материали до имейли и доклади – милиони хора въодушевено употребяват помощта на ChatGPT още от появяването му през ноември 2022 година Днес новите огромни езикови модели преобразяват работните места в доста браншове.

Дали обаче ще доведат до сензитивен прогрес или не, зависи от самите нас, демонстрират изводите в изследването.

ChatGPT може да помогне за понижаване на разликите в уменията за писане на чиновниците. Авторите на проучването са разкрили, че по този начин се дава опция на хората с по-слаби умения за писане да доближават качеството на работа на своите по-квалифицирани сътрудници.

Шакд Ной и Уитни Жанг наемат 453 търговци, анализатори на данни и свои сътрудници - експерти с висше обучение, като карат всеки от тях да извърши два типа задания, които нормално са част от ежедневната им работа - като писане на известия за медиите, къси отчети или проекти за разбор.

На половината е дадена опция да употребяват ChatGPT, който да им помогне да изпълнят едната от двете задания.

Група от други експерти ревизира качеството на резултатите, оценявайки написаното по канара от 1 до 7, като 7 е най-високата оценка. Всяка работа е оценена от трима души, споделящи идентична специалност, наети посредством изследователската платформа Prolific.

На пишещите, избрали да употребяват ChatGPT, лишава 40% по-малко време, с цел да изпълнят дилемите си. Оценителите дефинират тяхната работа като 18% по-качествена от тази на участниците, които не употребяват помощта на чатбот.

Опитните в писането чиновници съумяват да понижат времето си за работа, до момента в който оценените авансово като по-слаби „ писачи “, основават по-висококачествено наличие, получавайки достъп до чатбота.

„ ChatGPT е доста добър в основаването на този тип документално наличие и по тази причина потреблението му за автоматизиране на части от процеса на писане евентуално ще спести доста време.

Съвсем ясно е, че това много улеснява работата на държавните чиновници – от ден на ден хора ще го употребяват и това ще окаже много мощен резултат върху метода, по който е структурирана активността на „ белите якички “, споделя Ной, водещ създател на проучването.

Въпреки това, резултатите от ChatGPT и други генеративни AI модели надалеч не са надеждни.

Чатботът е доста добър в представянето на подправената информация като в действителност вярна, което значи, че макар че чиновниците могат да го употребяват за по-висока работливост в работата си, те рискуват да вметнат в нея и неточности.

В взаимозависимост от естеството на работата на обещано лице, тези грешки могат да имат съществени последствия.

Адвокат Стивън Шварц беше санкциониран с 5000 $ от арбитър за потребление на ChatGPT при правене на правна информация, която съдържа погрешни правосъдни мнения и правни цитати.

„ Технологичният прогрес е нещо всекидневно и няма нищо неправилно в потреблението на благонадежден инструмент с изкуствен интелект като асистент.

Но съществуващите правила постановат на юристите ролята на контролиращи и гарантиращи точността на съответните документи. “, обосновава се арбитър Кевин Кастел по упоменатия проблем.

„ Настоящото проучване подсказва по какъв начин AI може да бъде потребен на работното място, действайки сходно на виртуален помощник “, е мнението на Рику Аракава, откривател в университета „ Карнеги Мелън “, който учи потреблението на огромни езикови модели измежду чиновниците и не е взел участие в съответното изследване.

„ Мисля, че това е в действителност забавен резултат, който показва по какъв начин съдействието човек – AI работи фактически добре при този тип задача.

Когато хората употребяват AI, с цел да усъвършенстват своята работливост, те могат да основават по-добро наличие “, прибавя в умозаключение Рику Аракава.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР