Хиляди синтетични вещества са изтекли безвъзвратно в екосистемите на планетата

...
Хиляди синтетични вещества са изтекли безвъзвратно в екосистемите на планетата
Коментари Харесай

Земята е изправена пред заплаха заради поголовното замърсяване

Хиляди синтетични субстанции са изтекли окончателно в екосистемите на планетата и хората едвам в този момент стартират да осъзнават кошмарните последствия от замърсяването.

29-и век е. Земята е бунище. Хората са избягали още преди епохи, откакто са я създали необитаема посредством дългогодишната си ненаситна консумация. Всичко, което остава, са планини от отпадък, докъдето стига погледът. Това е фантастика. Така стартира филмът на Disney Pixar от 2008 година " УОЛ-И ".

Ако не преосмислим държанието си в опазването на околната среда, може и да доживеем колония на Марс, която ще е единственият късмет на човечеството да оцелее измежду планини от отпадък, написа actualno.com ". Всички знаем за предизвикването, пред което сме изправени. Можем да открием токсични метали в хималайските върхове, пластмасови нишки в най-дълбоките елементи на океана. Замърсяването на въздуха убива повече хора от актуалната пандемия ", споделя Мери Райън от Imperial College London, представена от БГНЕС.

На срещата на върха през 2002 година в Южна Африка международните водачи се договориха да сведат до най-малко нездравословното влияние на замърсяванията с химикали върху околната среда, като краен период за това беше 2020 година. Замърсяването с боклуци от икономическа активност е толкоз остаряло, колкото е и самата ни цивилизация. Ледът в Гренландия съдържа следи от олово и мед от Бронзовата ера в Европа. А първите синтетични химикали, които не съществуват в природата, са основани в средата на XIX век. Но в този момент планетата ни е в интервал, наименуван " Великото ускоряване " – той бележи времето след Втората международна война, когато за първи път в историята на човечеството скоростта, с която индивидът основава нови замърсители и изхвърля боклуци в околната среда, е интензивен до прекаленост. Така да вземем за пример, синтетичните химикали и артикули дотам са в бита ни, че данните са шокиращи: през 1950 година международното произвеждане на пластмаса, да вземем за пример, е единствено 1,5 милиона тона. През 2017 година е 350 милиона тона. През 2050 година се планува да доближи 2 милиарда тона. Производството на химическата индустрия в разрастващите се стопански системи се е нараснало повече от шест пъти сред 2000 и 2010 година, сочи отчет на Организация на обединените нации. Според Международния съвет на химическите асоциации (ICCA), 95 % от стоките се вършат с някаква форма на промишлен химически развой при производството си.

Един изключително ослепителен и съответно документиран образец е за популацията на косатки край западния бряг на Обединеното кралство. В продължение на 30 години не е записано нито едно новородено и учените вземат решение, че типът е изчезващ. През 2016 година до шотландския остров Тири,морето изхвърля умряла женска косатка, а при подробно проучване учените откриват, че тя има неразвита матка и равнища на PCB (полихлорирани бифенили (PCBs), клас промишлени охлаждащи течности и лубриканти, които могат да бъдат мощни разрушители на ендокринната система при усвояване – бел. ред.) 100 пъти по-високи от прага на токсичност за морските бозайници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР