Хасан Рохани За иранския президент Хасан Рохани нещата вървят все

...
Хасан Рохани За иранския президент Хасан Рохани нещата вървят все
Коментари Харесай

Заплахите срещу ядреното споразумение отслабват влиянието на иранския президент


Хасан Рохани

За иранския президент Хасан Рохани нещата вървят все по-зле.

Главното достижение на релативно умерения свещеник, нуклеарното съглашение със международните сили, може да се разпадне тази седмица, в случай че президентът Доналд Тръмп реши да изтегли Америка от съглашението. Иранската стопанска система, за която Рохани даде обещание да бъде укрепена вследствие на контракта, продължава да отслабва. В същото време самият Рохани призна, че не може да спре правосъдната възбрана на известно чат приложение, което оказа помощ за разпалването на митингите при започване на годината.

Всички тези проблеми навеждат на мисълта, че последователите на твърдата линия може още веднъж да станат водеща мощ в иранската вътрешна политика, отслабвайки още повече в миналото известния президент. Някои хардлайнери даже настояват, че страната се нуждае от военна тирания.

Ако последователите на твърдата линия вземат връх, това ще сложи под опасност всякакво по-нататъшни доближаване със Запада в миг, когато Вашингтон наподобява по-склонен към борба. Тези трендове контрастират внезапно с очакванията на поддръжниците на нуклеарното съглашение и в двете страни, че то ще стане първа стъпка към усилване на разговора.

" Това, на което сме очевидци в обществото, е демонстрация на страдание ", съобщи Садех Зибакалам, професор по политически науки в Техеранския университет. " Ако тази (тенденция) се резервира, без подозрение идващият парламент ще бъде в ръцете на твърдия закостенял лагер и на идващите избори ще завоюва техен претендент ".

За 69-годишния Рохани беше неочакван поврат, че през 2015 година иранците излязоха с наслада на улиците, с цел да поддържат него и нуклеарното съглашение. През май 2017 година той беше избран отново със смазващо болшинство, печелейки още повече гласове, в сравнение с при първия си мандат, макар че Тръмп заплашваше съглашението.

Проблемите за Рохани обаче зрееха тъкмо под повърхността.

Реформаторите - тези, които желаят цялостна смяна на теократичното ръководство на Ислямска република Иран - от дълго време изпитваха съмнения към Рохани, който значително е артикул на тази система. Подкрепящите твърда политическа линия духовници, които управляват правосъдната власт, както и авторитетни сили като Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война, също объркаха някои проекти на Рохани. Например, той не съумя да извърши обещанието си да освободи водачи на иранското Зелено придвижване от 2009 година, които остават под домакински арест и до през днешния ден.

Основният проблем обаче се оказа иранската стопанска система. Мнозина подлагат на критика администрацията на Рохани за това, че не е съумяла да управлява растежа на цените на съществени артикули като месото, пилешкото и ориза. Всичко - от пътуването с такси до подстригването - към този момент е по-скъпо. Иранският риал поевтиня до 70 000 за $ на черния пазар, при формален обменен курс от 42 000 за $.

" Когато съглашението беше подписано преди няколко години, мислех, че обстановката ще се усъвършенства, само че това не се случи ", сподели Бехрузи Молаеи, 42-годишен водач на такси. " След неуспеха на съглашението не знам по какъв начин Рохани ще може да оправи всички тези засилващи се проблеми ".

Ядола Каземи, 54-годишен служащ във фабрика за пластмаси, се съгласи с това.

" Рохани просто излиза на трибуната и повтаря някои цифри, показващи, че обстановката е добра. Това няма никаква стойност за мен, тъй като не съм получавал заплата от месеци ", съобщи Каземи. " Рохани не може да отговори на нашите претенции, също както аз не мога да отговоря на тези на моите три деца и брачната половинка ми ".

Несигурността към нуклеарното съглашение единствено утежнява тези стопански усложнения.

" Когато и да повишите нивото на несигурността, това оказва отрицателно отражение върху стопанската система ", съобщи Джихад Азур, шеф на отдела на Международния валутен фонд за Близкия изток и Централна Азия.

Икономическите проблеми на Иран доведоха до митинги в цялата страна през декември предходната година и януари тази година. Най-малко 25 души бяха убити и бе обявено за близо 5000 задържани. Масираното разполагане на служители на реда и доброволци, свързани с подкрепящия твърда политическа линия Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война, постави завършек на размириците, само че трудови стачки и местни проблеми към момента водят до митинги на локално ниво.

По време на митингите държавното управление спря краткотрайно известното информационно приложение Телеграм, което съгласно оценките употребяват 40 милиона иранци. Миналата седмица ирански съд подреди всички интернет доставчъци да спрат за непрекъснато достъпа до приложението, предизвиквайки публичното неодобрение.

Рохани призна, че не може да възвърне достъпа, и загатна в пост в Инстаграм, че той е бил пресечен от хора " на най-високото ниво " в страната.

Това също провокира неотложно неодобрение, даже от страна на Али Мотахари, авторитетен народен представител и покровител на Рохани.

" Президентът трябваше да се обърне към съда дали е нарушена конституцията по въпроса с Телеграм ", съобщи Мотахари в неделя. " Говоренето с подмятания е симптом на уязвимост. Хората чакат изясненост ".

Част от недоволството, с което се сблъсква Рохани, може да се припише на разочарованието на гласоподавателите, без значение дали в Иран или в чужбина, от втория мандат на президента. През първото десетилетие на 21-и век недоволството от президента модернизатор Мохамад Хатами, също ислямски свещеник, който се опитваше да усъвършенства връзките със Запада, разреши идването на власт на неговия твърдолинеен правоприемник Махмуд Ахмадинеджад. Анализатори обаче означават, че Хатами най-малко резервира стопанската система под надзор и сдържаше Съединени американски щати, в миг когато Вашингтон водеше войни в прилежащите Афганистан и Ирак.

Може би още по-притеснителни за Рохани и съдружниците му са засилващите се апели властта в Иран да бъде поета от боен. Макар че някогашни бойци и чиновници на силите за сигурност са част от иранските политически среди, властта в Иран в никакъв случай не е била поемана от боен след Ислямската гражданска война през 1979 година

" Вярвам, че в случай че боен стане президент, сигурно ще може да избави страната от проблемите й ", съобщи неотдавна депутатът хардлайнер Али Пурмохтар, някогашен пълководец на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война.

Предвид обстоятелството, че идващите президентски избори би трябвало да бъдат създадени през 2021 година, моментът, в който бяха направени тези мнения, провокира отрицание.

" Това, което се случва по света, ще се случи и в Иран. Хората желаят тирания ", съобщи Ебрахим Фаяз, учител по политически науки в консервативния техерански университет Садег. " Хората са изтощени от настоящия обществен ред. В страната няма политическа власт. Ако сегашната политическа обстановка продължи, това ще докара до раздробяване на страната ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР