Хърватия най-после откри дългоочаквания мост, свързващ две части от Адриатическото

...
Хърватия най-после откри дългоочаквания мост, свързващ две части от Адриатическото
Коментари Харесай

Пелешац - новият хърватски мост за 526 млн. евро

Хърватия най-сетне откри дълго чакания мост, свързващ две елементи от Адриатическото крайбрежие на страната, който в същото време заобикаля дребна част от територията на Босна.

Съоръжението разрешава по-лесен достъп до най-важната туристическа дестинация в страната - зашеметяващия феодален град Дубровник.

Рано във вторник, макар летните горещини, доста хървати се подредиха, с цел да бъдат измежду първите, минали пешком по моста Пелешац, който беше отворен за пешеходци преди формалната гала по откриването му.

Съфинансиран от Европейския съюз и издигнат от китайска компания, елегантният въжен мост с шест пилона е рядко по рода си начинание на фона на опасенията на Европа по отношение на опита на Китай да ускори икономическото си въздействие посредством вложения в инфраструктура.
View this post on Instagram
A post shared by Stara Hercegovina (@stara_hercegovina)

Мостът с дължина 2.4 километра се простира над Адриатическо море, с цел да свърже континенталната част на Хърватия с полуостров Пелешац на юг.

Държавната телевизия HRT разказа откриването му като „ исторически ден, който генерации чакаха “. „ Това е огромен ден за Хърватия “, сподели министър председателят Андрей Пленкович. „ Нека му се насладим. “

Във видеообръщение, излъчено на церемонията по откриването, китайският министър председател Ли Къцян уточни, че мостът „ илюстрира другарските връзки “ сред неговата страна и Хърватия, само че също по този начин и сред Китай и Европейски Съюз, оповестява Daily Mail.
View this post on Instagram
A post shared by NEWS12 ONLINE (@news12online)

Югославия нямаше вътрешни граници сред своите шест републики, в това число Хърватия и Босна. Но когато се разпадна при започване на 90-те години, двете елементи на крайбрежието на Адриатическо море на Хърватия бяха разграничени от тясна линия територия на Босна.

И жителите, и туристите трябваше да минават гранични инспекции, което забавяше трафика и изолираше жителите на южната част от останалата територия на страната. Тази област включва Дубровник, който е в листата на предпазеното завещание на ЮНЕСКО.

Проектът за моста най-сетне стана действителност през 2017 година, когато Европейски Съюз отпусна 357 милиона евро за него, което покри огромна част от разноските от 526 милиона евро. През 2018 година China Road and Bridge Corporation завоюва интернационален търг за построяването на оборудването.
View this post on Instagram
A post shared by Villa Katica (@apartmani_villakatica)

Проектът обаче беше изправен пред рецензии от Босна, оплакваща се от нерешени гранични проблеми и опасения, че мостът ще затрудни достъпа до нейната част от бреговата линия.

Известна със своята зашеметяваща природа и стотици острови в Адриатическо море, Хърватия е съществена туристическа дестинация, привличаща милиони туристи от Европа и целия свят всяко лято.

Туризмът е основен за стопанската система на страната, която остава измежду най-слабите в Европейски Съюз.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР