Хакерската атака срещу Български пощи носи почерка на руските служби. Вирусът

...
Хакерската атака срещу Български пощи носи почерка на руските служби. Вирусът
Коментари Харесай

Хакерската атака срещу пощите носи почерка на руските служби

Хакерската офанзива против " Български пощи " носи почерка на съветските служби. Вирусът е кодиран по този начин, че да не може да работи в Русия или страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Освен това всички принадлежности, с които работи вирусът, са компилирани посредством софтуера Делфи, постоянно използван в Руската федерация. Това заяви пред публицисти Васил Величков, който е съветникът по IT-въпроси на вицепремиера по ефикасното ръководство Калина Константинова.

Кибератаката против " Български пощи " е била засечена на 16 април. Тя обаче е почнала цели 2 седмици по-рано с навлизане в мрежата през централния офис на институцията в София. Хакерите са конфигурирали спомагателни принадлежности, с които да се улесни разпространяването на зловредния код. На 5 април са направили проби, с цел да ревизират дали сработват всички детайли на вируса. Процесът по криптирането на данни е почнал на 16 април, като поради забавената реакция да бъдат спрени сървърите на " Български пощи " и достъпа до интернет, атакуващите са съумели да криптират и архивите.

" Криптовирусът е съумял да нанесе доста съществени вреди. Голяма част от данните са най-вероятно безвъзрвратно изгубени ", уточни Величков. По негови думи няма индикации да са изтекли персонални данни на българските гражданни, само че подобен сюжет е вероятен. Поради това е известена Комисията за отбрана на персоналните данни.

Възстановяването на всички услуги на " Български пощи " става поетапно, като към този момент работят изплащането на пенсиите и интернационалните колета. " Ако в системата на " Български пощи " остане копие на тези хакерски принадлежности, няма гаранция, че това няма да се повтори още веднъж. Не можем да поемем опасности и да пускаме неща бързо, тъй като може да се върнем в изходна позиция в същия ден ", съобщи още IT специалистът.

Той посочи също, че подобен вид вируси нормално се употребяват от хакерите за искане на откуп, с цел да бъдат възобновени криптираните от тях данни. В случая обаче не е желан откуп от " Български пощи ". Величков изрично отхвърли и опцията подобен да бъде заплатен, в случай че бъде пожелан. " Ние не преговаряме с терористи ", разяснява той.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев съобщи, че контраразузнаването е разполагало с информация, че хакери са атакували " Български пощи " 10-12 часа преди да бъде известено публично от чиновници на пощите. Освен това първоначално управлението на сдружението е отказало предлагането за помощ от ДАНС. " Български пощи не са включени като стратегически обект за национална сигурност и не са от компетенциите на ДАНС. Въпреки това, сме подхванали дейности за възобновяване им след хакерската офанзива поради значимите обществени функционалности, които извършват ", каза Тончев.

Той уточни, че има външни и вътрешни аргументи, които са разрешили разгръщането в подобен мащаб на хакерската атака против " Български пощи ". На фона на несигурната геополитическа конюнктура в интернет са се появили за свободно прилагане доста указания за реализиране на хакерски атаки, които се употребяват както от двете страни във войната, по този начин и от престъпни контингенти. Системното неглижиране на киберсигурността на " Български пощи " също е спомогнало за разгръщането на офанзивата.

Вицепремиерът Калина Констатинова заяви, че през днешния ден е поискала оставката на изпълнителния шеф на " Български пощи ", както и на целия Съвет на шефовете. По думите ѝ сдружението съзнателно е водено към банкрут, било е редовно недофинансирано, а трупащите се проблеми са били неглижирани, както от управлението на " Български пощи ", по този начин и от някогашните ръководещи от ГЕРБ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР