Густав Климт (14 юли 1862 г., Зислейтания, Австрийска империя или

...
Густав Климт (14 юли 1862 г., Зислейтания, Австрийска империя или
Коментари Харесай

7 неща, които не знаем за Климт, роден днес -

Густав Климт (14 юли 1862 година, Зислейтания, Австрийска империя или Виена, Виена) – австрийски художник и декоратор, един от най-изтъкнатите представители на виенския ар нуво.

Един от най-популярните художници на всички времена, Густав Климт, е добре прочут с някои неща (злато, злато и още злато), само че доста забавни и леко скандални елементи от биографията му постоянно остават на назад във времето. Ето седем изненади (ако не и напряко скелети), които се крият в дрешника му... със златни листа, несъмнено.

 

Целувката, Густав Климт, 1907 година, маслени бои върху платно

#7 - Пейзажите

Климт е прочут и обичан с изображенията си на дами, само че в действителност в творчеството му е имало много пейзажи. Това е единственият род с изключение на фигуралната живопис, който го е привличал. Всяка година той пътува до езерото Атер в Горна Австрия и рисува доста от пейзажите си в тези покрайнини. Местните поданици на региона, изумени от неговата вглъбеност, го назовават Waldschrat или " горски дявол ".

Много историци на изкуството изясняват плоскостта на пейзажите му с потреблението на телескоп, с който той е следил композицията си отдалеко.


Слънчогледът от Густав Климт

#6 - Той слага началото на две придвижвания в изкуството

Голямо достижение е името ви да е обвързвано със основаването на едно художествено придвижване, а какво остава - на две? Браво, Густав!

Първото придвижване е " Дружеството на художниците " и то е сполучливо. Участващите в него художници получават поръчки и публично внимание. Второто, Виенският сецесион, носи на Климт още по-голямо самопризнание и креативна независимост. Това е и придвижването, което е най-тясно обвързвано със символизма, с който Климт е най-известен.

Сецесионът също по този начин прави доста, с цел да може младите художници да се откъснат от игото на академичната живопис и да обзет всички жанрове на изкуството. Освен това във Виена идват известни художници от целия свят, което трансформира града в интернационален център на изкуството. Отново: " Браво, Густав! "


На езерото Аттер, Густав Климт

#5 - Не се интересува от себе си

Климт в никакъв случай не е основал нито един автопортрет. Това е изключително извънредно за художник, който се е интересувал от изобразяване на фигури и живопис, какъвто е Климт.

Сигурно доста са го разпитвали за тази забележима липса, тъй като в последна сметка той написва цяло есе по тематиката, озаглавено " Коментар на фиктивен автопортрет ".

В него той написа: " Никога не съм рисувал автопортрет. Аз самият не се интересувам толкоз от себе си като обект за изобразяване, колкото от други хора, най-много от дамите.... В мен няма нищо особено. Аз съм художник, който рисува ден след ден, от заран до вечер... Който желае да разбере нещо за мен... би трябвало да прегледа деликатно картините ми. "

#4 - Не се вълнува от светския живот

Човек би предположил, че целият искра на картините на Климт ще се трансформира и в също толкоз първокласен персонален живот, в който той се смесва с висшето общество на Виена и се възползва от статута си на звезда.

Нищо не би могло да бъде по-далеч от истината. Климт е бил домошар и е прекарвал дните си, работейки у дома върху творбите си, облечен в присъщия си дълъг, развяващ се кафтан, сандали и явно (не питайте за какво това е толкоз добре прочут художествено-исторически факт) без долни дрехи. Той не се забавлявал по кафенетата като другите художници от това време. Освен това си бил извоювал състояние, в което с построената си известност можел да накара настойниците и меценатите си да идват при него на крайници.



Медицина от Густав Климт. Тази фотография е един от дребното документи, останали от плана за стенна живопис във Виенския университет, който Климт по този начин и не приключва. В последна сметка творбите са унищожени от отстъпващите нацисти през май 1945 година, когато те опожаряват замъка, в който се намират картините.

#3 - Голям ухажор

Въпреки че постоянно съумява да избегне обществен скандал, Климт е бил огромен и хазартен ухажор. Нещо като Дон Жуан и Ромео, взети дружно. Бил е извънредно полово деен, в никакъв случай не се е женил и се приказва, че е спал с всяка жена, която е нарисувал. Въпреки многочислените афери с моделите си, той твърди, че любовта на живота му е най-малката сестра на неговата снаха, стилната дизайнерка Емили Фльоге. Фльоге е хипотетичната муза на шедьовъра на Климт " Целувката ".

Говори се също, че Климт е татко на не по-малко от 14 деца, макар че обществено признава единствено четири от тях.

Изкуството несъмнено имитира живота, най-малко при Климт. Неговите сюжети и композиции постоянно са мощно еротични, със полова тема и дами в чувствени пози, които са били много радикални за времето си. Ето и образец - възнамерява се да се нарисува стенна живопис във Виенския университет, само че тематиката на Климт се оказва прекомерно скандална за публиката и творбите му, които са оповестени за " порнография " и демонстрират " извратен остатък ", по този начин и не са приключени. В последна сметка картините са унищожени от пожари, проведени от нацистите през май 1945 година

#2 - Mащабен шедьовър

Често забравяме, че " Целувката " на Климт е голямо произведение и не е правоъгълник. Тя е идеално квадратна и е необятна и висока тъкмо 180 см. Това на процедура е шест метра в диаметър!



Портрет на Адел Блох-Бауер I от Густав Климт

#1 - Златен интервал, който е тъкмо подобен

Климт е най-известен със златистото зарево на доста от известните си картини. Но златният му интервал в действителност настава в средата на кариерата му.

Преди това той рисува най-вече с маслени бои и прави доста огромни фрески. С боравенето със златни листове се среща с помощта на татко си, който е гравьор. Именно той образова сина си по какъв начин да употребява деликатния материал.

Двете произведения, които се свързват най-тясно със златния интервал на Климт, са " Целувката " и " Портрет на Адел Блох-Бауер I ".

*В материала са употребявани текстове от непознатия щемпел.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР