На 24 май пазарджишкото село Козарско осъмна с над 150

...
На 24 май пазарджишкото село Козарско осъмна с над 150
Коментари Харесай

Село Козарево чества 24 май: 150 къщи в Пазарджишко с българския трибагреник

На 24 май пазарджишкото село Козарско осъмна с над 150 къщи, украсени с българския народен трибагреник. Мало и огромно с възторг окачват трибагреника.

По традиция празникът ще бъде маркиран с шествия и тържества в цялата страна

„ Усещането е велико! Винаги имаме подобен трибагреник “, споделя жителка на селото Венка Попова.

Съавторът на празничната самодейност в Козарско Евгения Атанасова, дружно със своя другарка, дарили 30 флагове на кметството.

 Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий 2 мин. Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий  Времето на празничния 24 май – без кодове 2 мин. Времето на празничния 24 май – без кодове  4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. 4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО)  2-годишният наследник на инфлуенсъркa се удави в басейн на хотел, до момента в който родителите му спят 2 мин. 2-годишният наследник на инфлуенсъркa се удави в басейн на хотел, до момента в който родителите му спят  Ученик от Стара Загора: Полицаят ме мислеше за 13-годишна, изпрати клип със полово наличие 3 мин. Ученик от Стара Загора: Полицаят ме мислеше за 13-годишна, изпрати клип със полово наличие  Майка с щерка са били евакуирани при бурята в София (ГАЛЕРИЯ) 2 мин. Майка с щерка са били евакуирани при бурята в София (ГАЛЕРИЯ)  Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий 2 мин. Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий  Времето на празничния 24 май – без кодове 2 мин. Времето на празничния 24 май – без кодове  4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. 4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО)  2-годишният наследник на инфлуенсъркa се удави в басейн на хотел, до момента в който родителите му спят 2 мин. 2-годишният наследник на инфлуенсъркa се удави в басейн на хотел, до момента в който родителите му спят  Ученик от Стара Загора: Полицаят ме мислеше за 13-годишна, изпрати клип със полово наличие 3 мин. Ученик от Стара Загора: Полицаят ме мислеше за 13-годишна, изпрати клип със полово наличие  Майка с щерка са били евакуирани при бурята в София (ГАЛЕРИЯ) 2 мин. Майка с щерка са били евакуирани при бурята в София (ГАЛЕРИЯ)

„ Помолихме кмета, който се отзова – да оказват помощ на възрастните хора. Тези, които не могат да си закупят, и тези, които не могат да ги слагат пред домовете си – да им бъде помогнато. Всички останали си закупиха. И по този начин – ден след ден къщите започнаха да греят “, описа Евгения.

Ягода Арабаджиева и Мария Ангелова са пенсионирани учители, които с болежка следят по какъв начин селото се обезлюдява, а някогашните им възпитаници бягат в чужбина. Надяват се с сходни начинания да вдъхновят и насърчат младите да се върнат назад към корените.

„ Просто не можем да допуснем това китно българско село да загине като доста други. Просто не можем да го допуснем “, съобщи Мария Ангелова.

За Ягода Арабаджиева най-голямата болежка е децата на нейни възпитаници, които учат в чужбина, когато се приберат в България, леко да завалят българския език.

„ Затова желая просто посредством тези начинания да покажем, че селото живее и ще живее “, добавя някогашната учителка.

Мечтата на 79-годишната Ягода е отново да види селото, цялостно с деца:

„ Нашата най-голяма болежка е учебното заведение. Аз съм прекарала 30 години в това учебно заведение като преподавател по „ Български език и литература “ – и в този момент, когато мина и видя, че учебното заведение е в руини, вярвайте, сърцето ми плаче! “

Снимка: iStock

Според кмета на селото Георги Горанов би трябвало да се правят неща, с помощта на които обитаемоте места да стават по-чисти, по-красиви, по-хубави.

„ И като се прави нещо – младите да виждат, че се прави и да се връщат “, добави той.

Следващите възможни начинания на запалянковците от Козарско са разчистване на противозаконните сметища към селото и възобновление на остарялото учебно заведение.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР