Губенето на време в непродуктивни дейности може да ви отдалечи

...
Губенето на време в непродуктивни дейности може да ви отдалечи
Коментари Харесай

Как да спрем да губим време

Губенето на време в непродуктивни действия може да ви отдалечи от постигането на житейските цели и по този метод да разсъни неприятни страсти като възприятие на незадоволеност, виновност, позор и боязън. За да оползотворите времето си по-добре, би трябвало да си отговорите на въпроса „ по какъв начин да спрем да губим време “.

Не мисля, че ще сгреша, в случай че кажа, че сега имаме необикновен проблем с градивното потребление на времето.

В ерата на интернет е елементарно да се изгубим в дебрите на обществените медии, компютърните игри или телевизионните сериали за доста часове. И даже да не видим какъв брой продуктивни неща бихме могли да създадем вместо това.

Вижте още:

Как да спрем да губим време

Така че, в случай че чувствате, че „ времето се изплъзва сред пръстите ви “, главните ви принадлежности за смяна ще бъдат самонаблюдението, планирането и изкуството на уверената връзка.

1. Бъдете наясно защо прекарвате времето си

В началото си коства да осъзнаете по какъв начин управлявате времето си сега. За да създадем това, ще вземем поради какъв брой часа в действителност отделяте за избрани действия в границите на вашия характерен ден.

Ще се съсредоточим върху четири съществени области на работа:

  • Мечта;
  • Работа/учене;
  • Домакински отговорности (почистване, готвене, хранене, разходка на кучето и др.);
  • Свободно време (почивка, непродуктивни дейности).

Вземете лист хартия и химикал. Начертайте огромен кръг в центъра на хартията. Сега си представете, че това е торта, която ще разделите/разрежете на няколко елементи. Цялата „ торта “ е 24 часа.

За по-лесно първо разделете колелото на 4 равни елементи (по 6 часа). Сега отговорете на въпросите: „ Колко часа в един характерен ден извозвам в сън, домакинска работа и свободно време? “, „ Колко време извозвам в работа или учене? “.

Ако ви е мъчно да прецените по какъв начин управлявате времето си, можете да отделите идващите няколко дни за самонаблюдение.

Можете също да употребявате елементарен часовник или хронометър, с цел да измерите времето, прекарано във всички типове домашен отговорности.

Благодарение на това упражнение ще разберете кои области от вашето действие изискват повече/по-малко внимание.

След това можете да начертаете нова кръгова диаграма, която демонстрира вашето ново мечтано времево разделяне.

2. Създавайте описи със задания всеки ден и определяйте цели

Започнете деня си, като напишете безусловно всички задания и отговорности, които желаете или би трябвало да извършите (направете проект ). Записвайте и най-дребните задачки, като да вземем за пример „ обадете се на коафьор “.

След това измислете до три от най-важните задания за деня и ги подчертайте. Тази процедура може да ви отнеме няколко минути, само че несъмнено ще ви се отплати.

Когато заран решавате какво би трябвало да извършите и кои неща са най-важни за деня, мозъкът ви някак си е „ програмиран “ да се концентрира върху тях.

Много по-лесно е да започнете план за работа, в случай че сте приоритизирали тази задача като предпочитана. Тогава има доста по-голям късмет склонността ви да отлагате да загуби пред осъзнаването на най-важните неща сега.

3. Изключете разсейващите фактори

Всеки ден хиляди разсейващи фактори се борят за вашето внимание – тласъци, които могат доста дейно да ви отвлекат от градивни действия.

Средата, в която възнамерявате да работите продуктивно, е доста значима. Ред на бюрото, обособени работни материали, успокоение и тишина – това постоянно е основата за понижаване на евентуалното разпръскване.

Също по този начин целесъобразно е да заглушите известията на вашия смарт телефон и даже да блокирате всички приложения. Това важи и за уеб браузъри на други устройства.

Когато нищо не ви разсейва, фрапантно намалявате риска да прекъснете продуктивната си работа и по този метод да се почувствате по този начин, като че ли си губите времето в безсмислени действия.

4. Научете се да казвате „ не “.

Повечето хора евентуално не осъзнават какъв брой минути прекарват в контакт с други хора денем. Ако желаете да „ изстискате времето като лимон “, би трябвало да ограничите чатовете, дългите диалози по месинджър и телефонните диалози с другари.

Разбира се, не става въпрос да се пандизите в пещера и в никакъв случай повече да не поддържате връзка с никого. Изграждането и поддържането на междуличностни връзки са доста значими детайли от действието в обществения живот.

Вижте още;

Как да спрем да губим време – Обобщение

Накратко, можем да прекараме доста време в непродуктивно взаимоотношение с другите. И от време на време би трябвало да се отбраните от него.

Важно е да разберете, че това е въпрос на вашите потребности и полезности. Ако смятате, че прекарвате прекалено много време в диалози или облекчаване на потребностите на другите, спрете и поставете рационални граници. Понякога би трябвало да кажете „ не “.

Избягвайте непотребното размотаване, структурирайте деня си и следвайте проекта си.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР