Татуировките са форма на боди арт, която съществува от хиляди

...
Татуировките са форма на боди арт, която съществува от хиляди
Коментари Харесай

Грижа за татуировката – Как да се грижим за една татуировка в дългосрочен план

Татуировките са форма на боди арт, която съществува от хиляди години. Те са израз на персонален жанр, културна принадлежност, традиция и даже религиозни вярвания. Правилната грижа за татуировката е доста значима.

Днес доста от нас избират да си създадат татуировка като метод да изразят себе си, да опишат персоналните си истории, да отбележат значими хора, моменти и като форма на изкуство.

Независимо дали преди малко сте създали първата си татуировка или към този момент имате същинска художествена изложба върху тялото си, разбирането по какъв начин да се грижите за вашата татуировка е от решаващо значение.

Тази публикация е управление, което ще ви помогне да полагате вярна грижа за татуировка – както незабавно след изработката й, по този начин и в дълготраен проект.

Грижа за татуировката – Веднага след татуиране

След татуиране кожата минава през развой, сходен на заздравяването на рани. В последна сметка иглата за татуиране прониква през разнообразни пластове на кожата. Следователно вярната грижа за татуировката е значима за вярното укрепване, поддържане на яркостта и остротата на модела.

Ето някои стъпки, които би трябвало да предприемете незабавно откакто си извършите татуировка:

1. Оставете превръзка

Веднага откакто татуировката е направена, вашият татуист ще приложи превръзка, с цел да защищити раната от бактерии и замърсители. Правилото е просто – не отстранявайте превръзката най-малко два до три часа след процедурата, в случай че вашият татуист не е посъветвал друго.

2. Нежно разчистване

След премахване на превръзката, татуировката би трябвало да се почисти деликатно. Използвайте топла вода и гальовен сапун без мирис. Избягвайте грубите кърпи – вместо това деликатно подсушете татуировката, като нанесете върху нея чиста, мека забрадка или хартиена забрадка.

Вижте още:

3. Овлажняване

След изсъхване нанесете тъничък пласт от специфичен крем или мас за грижа за татуировките. Вашият татуист би трябвало да може да предложи верния артикул за вас. Не забравяйте, че татуировката не би трябвало да „ плува “ в крема – прекалено много може да навреди на лечебния развой.

4. Подходящо облекло

Носете свободно, чисто облекло върху региона на татуировката. Особено си коства да обърнете внимание на облеклата през нощта, когато е елементарно инцидентно да ги надраскате или изтъркате, до момента в който спите.

5. Избягвайте избрани действия

През първите няколко дни след татуирането избягвайте къпане, плуване и интензивни слънчеви бани. Татуировката би трябвало да остане допустимо най-чиста и суха.
Не забравяйте, че всеки е друг и всяка татуировка лекува малко по-различно. Затова постоянно се вслушвайте в препоръките на вашия татуист и в случай че имате някакви терзания, не се колебайте да ги попитате.

Почистване – най-хубави практики и какво да избягвате

Почистването на нова татуировка е основна част от лечебния развой и поддържането на качеството на татуировката. Добрата хигиена е значима, само че също толкоз значимо е да я вършиме деликатно и вярно. Нека обсъдим още веднъж по какъв начин да почистваме кожата безвредно.

Първо, започнете с измиване на ръцете. Тази елементарна процедура ще помогне да се предотврати преместването на бактерии в региона на татуировката. Използвайте топла вода и гальовен сапун без мирис, с цел да почистите татуировката. Имайте поради, че някои сапуни може да съдържат съставки, които могат да раздразнят кожата или да повлияят на цветовете на татуировката. Затова постоянно избирайте сапун, предопределен за сензитивна кожа.

Когато измивате татуировката, нежно я масажирайте с кръгови придвижвания. Избягвайте триене, което може да раздразни кожата и евентуално да повреди татуировката. Изплакнете сапуна от татуировката усърдно след измиване. Остатъците от сапун могат да причинят раздразнение или да изсушат кожата.

Когато приключите с измиването, деликатно подсушете татуировката. Можете да извършите това, като нанесете върху него чиста, мека забрадка или хартиена забрадка. Не забравяйте да нанесете материала върху татуировката деликатно, без да я търкате.

Притеснителни знаци

Докато някои признаци на укрепване, като леко отичане и зачервяване, са естествени след татуиране, има някои признаци, които могат да демонстрират зараза. Важно е да можете да разпознавате тези признаци и да знаете по кое време да се свържете с Вашия доктор.

  • Силно зачервяване или отичане: Въпреки че лекото зачервяване и отичане са естествени през първите няколко дни след татуирането, те би трябвало последователно да изчезнат. Ако зачервяването или подуването се влошат, изключително в случай че не престават след няколко дни, това може да значи зараза.
  • Болка: Болката след татуиране би трябвало да отшуми в границите на няколко дни. Ако болката е интензивна, утежнява се или продължава дълго време, това може да значи зараза.
  • Треска: Треската е един от най-честите признаци на зараза. Ако имате тресчица дружно с други признаци на зараза като интензивно зачервяване, отичане или болежка, би трябвало неотложно да се консултирате с Вашия доктор.
  • Пъпки, мехури или гнойни струпеи: Пъпки, мехури, гнойни струпеи или секреция постоянно са симптом на зараза. Ако забележите някой от тези признаци, би трябвало да се свържете с Вашия доктор.
  • Неразположение: Общото неразположение, уязвимост или отмалялост също могат да бъдат признаци на зараза. Ако получите някой от тези признаци дружно с други признаци на зараза, би трябвало да се консултирате с Вашия доктор допустимо най-скоро.

Не забравяйте, че татуирането е инвазивна процедура върху кожата и постоянно носи прочут риск. Погрижете се за хигиената и при подозрения или признаци на зараза се свържете с Вашия доктор допустимо най-скоро. По-добре е да сте в сигурност и да се консултирате с доктор, в сравнение с да рискувате съществени здравословни затруднения.

Дългосрочна грижа

Овлажняването е неразделна част от процеса на укрепване и по-нататъшна грижа за татуировката.

Татуировката е главно рана, която би трябвало да зарасне вярно. По време на този развой кожата може да стане суха и лющеща се, което освен може да докара до дискомфорт, само че и да повлияе на външния тип на вашата татуировка.

Използването на верния овлажнител може да помогне за попречване на тези проблеми.

  • Кремове за лекуване на татуировки: Те нормално са богати на овлажняващи и регенериращи съставки, като витамин Е, пантенол или алантоин. Винаги нанасяйте крема съгласно напътствията на вашия татуист и избягвайте да употребявате прекалено много, което може да „ намокри “ татуировката и да попречи на заздравяването.
  • Овлажнители без мирис: След като приключи лечебният развой, можете да преминете към потребление на нежни овлажнители без мирис. Тези кремове ще ви оказват помощ да запазите кожата си мека и еластична, което може да ви помогне да запазите цветовете на вашите татуировки живи. Избягвайте кремове с аромати или оцветители, които могат да раздразнят кожата.
  • Кремове с UV филтър: След като татуировката заздравее, отбраната от слънцето е от значително значение. UV лъчите могат да причинят избледняване на цветовете, тъй че си коства да инвестирате в слънцезащитен крем с висок UV филтър, който освен ще овлажни кожата, само че и ще отбрани татуировката.

Овлажняването е ключът към поддържането на вашата татуировка в чудесно положение. Не забравяйте обаче, че всяка кожа е друга, тъй че това, което работи за един човек, не е наложително да работи за различен. Винаги си коства да се консултирате с вашия татуист или кожен лекар, в случай че имате някакви подозрения по отношение на положителната грижа за татуировка ви.

Хигиенни правила за зараснала татуировка

Въпреки че множеството рекомендации за грижа се концентрират върху първите дни и седмици след изработката на татуировка, значимо е да запомните, че вярната грижа за татуировката не завършва, когато кожата е заздравяла.

Дори откакто татуировката е зараснала, кожата в тази област може да е по-суха от останалата част от кожата.

Ето за какво е добра концепция да продължите да употребявате овлажнител без мирис, с цел да поддържате кожата си мека и еластична.

Защитата от слънцето би трябвало да се трансформира във ваш табиет. UV радиацията може да докара до избледняване на татуировката, тъй че постоянно използвайте слънцезащитен крем с висок фактор върху татуировката си, когато сте навън, изключително в слънчеви дни.

Освен това имайте поради, че татуираната кожа може да бъде по-чувствителна, тъй че обърнете внимание по какъв начин реагира на разнообразни артикули. Избягвайте потреблението на парфюмирани лосиони или масла, които могат да раздразнят кожата. Ако забележите зачервяване, сърбеж или друга реакция, спрете използването на продукта и се консултирайте с кожен лекар.

Без значение на какъв брой години е вашата татуировка, постоянно си коства да се отнасяте добре с нея. Редовната грижа може да ви помогне да запазите цветовете живи и да гарантирате, че вашата татуировка ще наподобява добре за години напред.

Грижа за татуировка, до момента в който плуваме или спортуваме?

Плуването и интензивните спортове могат да повлияят на татуировката, както по време, по този начин и след процеса на излекуване. Има няколко основни фактора, които би трябвало да имате поради.

Що се отнася до плуването, първото и най-важно предписание е да избягвате потапянето на прясно направена татуировка във вода, както в басейн, по този начин и в естествени водоеми.

Водата, изключително публичната, може да съдържа бактерии, които могат да доведат до инфекции.

И даже да приказваме за чиста вода, прекомерно дългото накисване може да омекоти кожата и да повлияе отрицателно на процеса на излекуване.

По предписание се предлага да изчакате най-малко 2-3 седмици, с цел да заздравее изцяло татуировката, преди да решите да плувате. След този интервал наложително нанесете върху татуировката крем с UV филтър, с цел да я предпазите от избледняване.

Що се отнася до спорта, извънредно значимо е да избягвате несъразмерното изпотяване и търкане на прясно направената татуировка. Прекомерното изпотяване може да докара до раздразнение и да повлияе на лечебния развой.

Триенето, да вземем за пример от спортно облекло, може да повреди деликатната, заздравяваща кожа. Препоръчително е да дадете време на татуировката си да заздравее, преди да се върнете към интензивни тренировки.

Ако би трябвало да упражнявате, пробвайте се да ограничите контакта на вашата татуировка с пот и търкане. След подготовка нежно почистете татуировката и нанесете овлажняващ крем.

Какво да вършим при положение на изгоряла от слънцето татуировка?

Слънчевото изгаряне може да бъде извънредно нездравословно за татуировката. Може да аргументи зачервяване, отичане и даже мехури, които могат да повредят боята и дизайна на татуировката.

Ако вашата татуирана кожа е изгоряла от слънцето, ето няколко стъпки, които би трябвало да предприемете:

  • Приложете изстудяване: Ако имате достъп до студена, чиста вода, нанесете мокри, студени компреси върху изгорената кожа. Можете също да употребявате гел от алое вера, който има охлаждащи и успокояващи свойства.
  • Хидратация: Слънчевото изгаряне може да докара до дехидратация, тъй че е значимо да пиете доста вода. Това освен ще помогне за хидратирането на тялото от вътрешната страна, само че и ще форсира процеса на укрепване на кожата.
  • Използвайте овлажнител: Когато изгарянето стартира да заздравява, кожата може да стартира да се лющи. В този миг използвайте овлажнител без аромат, с цел да поддържате кожата еластична и да минимизирате лющенето.
  • Избягвайте по-нататъшно излагане на слънце: до момента в който изгарянето не заздравее изцяло, избягвайте излагането на татуировката на слънце. Когато би трябвало да излезете на открито, покрийте татуировката с облекла или използвайте крем с висок UV филтър.
  • Консултирайте се с доктор: Ако изгарянето е изключително тежко (например, в случай че по кожата се образуват мехури) или в случай че забележите някакви признаци на зараза като зачервяване, отичане, тресчица или секреция, неотложно се консултирайте с доктор.

Не забравяйте, че предотвратяването на слънчево изгаряне е извънредно значимо. Винаги защитавайте татуировката си от слънцето със слънцезащитен крем, изключително при интензивна слънчева светлина.

Грижа за остарели татуировки

Една от аргументите да се грижите за по-старите татуировки е да запазите цвета и детайлите им.

Избледняването на татуировката може да възникне заради разнообразни аргументи, в това число излагане на слънце, вид кожа и качество на употребяваното мастило за татуировка.

Редовната грижа, като нанасяне на слънцезащитен крем, може да ви помогне да запазите цветовете живи и детайлите ясни.

Друг значим аспект е здравето на кожата. Кожата, където е сложена татуировката, се нуждае от подобаваща хидратация и отбрана. Следователно грижата за кожата, върху която е ситуирана татуировката, е от значително значение.

И най-после, татуировките постоянно имат доста персонално значение. Те могат да символизират значими моменти, хора или полезности в живота ни. Като се грижим за една татуировка, ние се интересуваме и какво значи тя за нас.

Татуировките са инвестиция, както финансова, по този начин и прочувствена. Затова изискват непрекъсната грижа, с цел да радват окото и сърцето дълги години.

Методи за ободряване на избеляла татуировка

Въпреки че всяка татуировка може леко да избледнее с течение на времето, има способи да й върнете предходната популярност.

Ето някои способи, които могат да оказват помощ за ободряване на избеляла татуировка:

  • Ретуширане на татуировка: Най-често срещаният и ефикасен способ за ободряване на избеляла татуировка е ретуширането. Това е развой, при който татуистът пробива кожата на същите места като истинската татуировка, като вкарва още веднъж мастилото в кожата. В резултат на това цветът на татуировката още веднъж става ослепителен и натоварен. Не забравяйте, че такава процедура би трябвало да се прави от умел татуист, който познава работата си и ще може тъкмо да възпроизведе истинския модел.
  • Прекомерна татуировка: В някои случаи, изключително когато истинската татуировка е доста избледняла, замъглена или има недостатъци, може да помислите за несъразмерна татуировка. „ over-tattoo “ – т.е. слагане на нова татуировка върху остаряла. Това ви разрешава изцяло да измененията или подобрите дизайна. Такава процедура също би трябвало да се повери на умел човек, тъй като изисква огромна точност и знания.
  • Здрава кожа, здрава татуировка: Дори и без професионална интервенция, грижата за татуирана кожа може доста да усъвършенства външния й тип. Редовното навлажняване на кожата, предпазването от слънцето и поддържането на здравословен метод на живот (т.е. съответна хидратация, здравословна диета) може да помогне за ободряване на избледнелите татуировки.
  • Лазерно подмладяване на татуировки: Лазерната технология съживява цветовете на татуировките, като подтиква кожата да създава меланин, което води до по-интензивен пъстър резултат. Този способ е относително нов и може да бъде безценен, само че работи, изключително за огромни, цветни татуировки.

Кога би трябвало да помислите за ретуширане на татуировки?

Ретуширането на татуировки е развой, който може да помогне за възобновяване на избледняла или развалена татуировка до първичния й тип и искра.

Това е техника, която включва нанасяне на спомагателна багра върху области, които се нуждаят от усъвършенстване, като се употребяват същите техники и съоръжение, които са били употребявани за изработката на истинската татуировка.

Докато ретуширането може да бъде страхотна алтернатива за някои, значимо е да знаете по кое време да го обмислите.

Може да помислите за ретуширане, в случай че:

  • Вашата татуировка е избледняла: Всички татуировки избледняват с времето, изключително тези, които постоянно се излагат на слънце. Ако забележите, че вашите татуировки към този момент не са толкоз ярки и изразителни, колкото преди, ретуширането може да ви помогне да им върнете предходната популярност.
  • Татуировката е изкривена: Понякога, вследствие на процеса на излекуване, смяна на кожата или наддаване на тегло, татуировката може да се изкриви. В тези случаи ретуширането може да помогне за възстановяване на формата и външния тип на татуировката.
  • Татуировката е развалена: Злополуки, белези или хирургически порязвания могат да повредят татуировката. Ретуширането може да се обмисли за възобновяване на истинския тип на татуировката.
  • Искате да подобрите качеството на татуировката: Възможно е да не сте удовлетворени от качеството на направената татуировка. Може би линиите не са толкоз точни, колкото бихте желали, или цветовете не са толкоз наситени, колкото бихте желали. В този случай ретуширането може да помогне за възстановяване на цялостното качество на татуировката.

Не забравяйте обаче, че решението за ретуширане на татуировка би трябвало да бъде взето след консултация с умел татуист. Той е експерт, който най-добре ще ви посъветва дали ретушът е вярното решение за вас.

Грижа за татуировката – Резюме

Ключът към вярната грижа за татуировката е вярното разчистване на раната, постоянното навлажняване на кожата и отбраната й от слънцето.

Също по този начин е значимо да избягвате прекалено изпотяване, търкане и излагане на татуировката на дразнители. Ако имате някакви проблеми, консултирайте се с вашия татуист или доктор.

Не забравяйте, че всяка татуировка е неповторима и изисква самостоятелна грижа, тъй че си коства да адаптирате грижата към вашите лични потребности и рекомендации на експерти.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР