Лятото е не само време на ваканционни пътувания, почивка и

...
Лятото е не само време на ваканционни пътувания, почивка и
Коментари Харесай

Природни средства за ухапвания от насекоми

Лятото е освен време на ваканционни пътувания, отмора и мързел, само че и интервал, в който се сблъскваме с чести ухапвания от инсекти. Но какви естествени средства за ухапвания от инсекти да използваме за облекчение на сърбежа.

Можем да се опитаме да избегнем ухапвания от комари и мухи, като използваме специфични защитни препарати.

За страдание не е толкоз елементарно с жилещите инсекти. Какво да извършите, с цел да облекчите неприятните последствия от ухапванията? Как да успокоим раздразнената кожа и да се оправим със сърбежа? Научете потвърдени, естествени способи за битка с ухапванията, които ще ви оказват помощ с това.

Ужилванията от инсекти могат да причинят разнообразни типове възпалителни реакции върху кожата. Те нормално са леки и изчезват в границите на 24-48 часа, само че по този начин или другояче не са приятни.

На мястото на ухапването постоянно се образуват мъчителни мехури, кожата е зачервена, сърби и пареща.

За да облекчите тези неразположения и да донесете допустимо най-бързо облекчение на сърбежа и парещата кожа, е задоволително да посегнете към някои естествени средства за ухапвания от инсекти.

Ако, въпреки това, в допълнение към кожните признаци се появят зашеметяване, пристъп, гърчове вследствие на захапване или подуването от ухапването се усили доста, би трябвало да се свържете с Вашия доктор.

Вижте още:

Естествени средства за лекуване на ухапвания от инсекти

Предложенията в този лист са напълно естествени, тъй че не е нужно да се притеснявате, че ще намажете кожата си с евентуално токсични химикали. Запасете се, с цел да ги имате на разположение, когато имате потребност от тях.

1. Масло от ший и кокосово масло

На мястото на захапване постоянно се образуват мъчителни мехури, кожата е зачервена, сърби и пари. За да облекчите и ускорите регенерацията й, можете да намажете мястото на захапване с масло от ший или кокосово масло.

Маслото от ший е богато на мастни киселини и витамини, които предизвикват регенерацията на епидермиса, подкрепят заздравяването на леки рани и раздразнения и успокояват. Прилагането му върху мястото на захапване ще донесе съвсем неотложно облекчение. Маслото ще облекчи сърбежа и паренето, ще понижи подуването и ще накара кожата да заздравее малко по-бързо.

На базата на масло от ший можете да приготвите и успокояващо масло за тяло, което ще бъде съвършено след ухапвания от инсекти.

За да си приготвите успокояващо масло при всевъзможни раздразнения, в това число ухапвания от инсекти, са ви нужни:

  • 60 г масло от ший
  • 40 г масло от сладостен бадем
  • 15-30 капки етерично масло от лавандула
  1. Разтопете маслото от ший на водна баня дружно с маслото от сладостен бадем;
  2. Свалете от котлона, изчакайте малко да изстине, прибавете лавандулово масло и разбъркайте добре;
  3. След това прехвърлете в стъклен буркан. Маслото е готово.

Кокосовото масло, въпреки това, е известно със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, които също ще бъдат потребни за облекчение на ухапвания.

Намазвайки кожата на мястото на захапване с кокосово масло, ще успокоите сърбежа и паренето, ще овлажните кожата, ще намалите зачервяването й и ще предотвратите развиването на инфектиране.

2. Масло от таману

Много скъпо масло, към което можете да посегнете, с цел да облекчите последствията от ухапвания от инсекти, е маслото от таману, чиито лечебни и регенериращи свойства са доказани от проучвания.

Маслото от таману съдържа две химични съединения: калофилова киселина и калофилоидин, с помощта на които има лечебни, противовъзпалителни, антибиотични, срещу отичане и антибактериални свойства.

Използвайки масло от таману върху ухапвания, ще намалите отока, ще ускорите заздравяването на кожата, ще облекчите зачервяването, болката, сърбежа и паренето.

3. Брезов катран

Можете също да употребявате дестилат от брезов катран за ухапвания. Има мощни антисептични, противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Все отново не забравяйте да го употребявате локално и за предпочитане го комбинирайте с масло от шеа или мед, които също имат успокоителен резултат.

И не използвайте дестилат от катран, преди да излезете на слънце, тъй като има фотосенсибилизиращи свойства.

За да облекчите последствията от ухапванията, изключително когато имате работа с голям брой следи, да вземем за пример ухапвания от комари, посегнете към катранен сапун с антисептични и противовъзпалителни свойства. Предназначен е за измиване на лицето и тялото.

4. Масло от чаено дърво и лавандула

Едно от вероятните им приложения е, наред с други неща, за облекчение на последствията от ухапвания от инсекти.

Маслото от чаено дърво е известно със своите антибактериални, антисептични и противовъзпалителни свойства. Нанесен върху кожата, форсира нейната регенерация, подкрепя заздравяването на леки рани, изгаряния и ухапвания от инсекти.

От друга страна лавандуловото масло, с изключение на антисептичното си деяние, има и успокояващи свойства, с помощта на които кожата на мястото на захапване стопира сърбежа и зачервяването отшумява по-бързо.

И двете масла могат да се употребяват непосредствено върху кожата, само че си коства да извършите тест за алергия преди този момент, за всеки случай.

5. Пчелен мед

Натуралният мед, богат на витамини, органични киселини и скъпи за кожата етерични масла, има антибиотични, противовъзпалителни, антибактериални и антисептични свойства.

Също по този начин е съвършен за облекчение на всички типове раздразнения, в това число тези, породени от ухапвания от инсекти (особено комари). З

а да ревизирате действието му, задоволително е да го втриете върху мехура, който се е появил на кожата след ухапването. Облекчаването на сърбежа ще бъде съвсем неотложно.

6. Алое вера

Ако не сте алергични към алое вера, не забравяйте да го употребявате, с цел да успокоите последствията от ухапванията. Пулпът от алое има успокояващи свойства, отстранява възпалението и в допълнение съвършено овлажнява кожата.

Можете да употребявате алое вера освен при ухапвания от инсекти, само че и за усмиряване на слънчеви изгаряния и по-бързо зарастване на рани или екземи.

Алое вера може да се употребява и под формата на успокоителен гел, който попива доста добре и бързо и носи незабавно облекчение на кожата.

7. Студени компреси

Естествените средства за лекуване на ухапвания не се лимитират до нанасяне на меки масла, гелове или определени храни върху кожата.

Един от най-бързите и съвсем постоянно налични вкъщи способи за облекчение на последствията от ухапванията са студените компреси, които се вършат най-добре от кубчета лед.

Под въздействието на мраз кръвоносните съдове стартират да се свиват, а процесът на секреция на хистамин също се инхибира.

Благодарение на това подуването и зачервяването, с които може да се наложи да се справите да вземем за пример след ужилване от оса, ще бъдат по-малко, а чувството за болежка и сърбеж ще бъде по-лесно търпимо.

8. Сапун Алепо и Марсилски сапун

Можете също по този начин да измиете сърбящи и парещи места след ухапвания от инсекти с марсилски сапун или сапун от Алепо.

Имат антисептични, дезинфекциращи и противовъзпалителни свойства. Зехтинът, съдържащ се в сапуна Алепо, има успокоителен резултат, а лавровото масло предотвратява развиването на инфектиране.

9. Лимонов сок

Резен лимон, изцеден сок или лимоново масло също са ваши съдружници в облекчаването на последствията от ухапвания от инсекти.

Носят неотложно облекчение на кожата, успокояват сърбежа и имат антисептичен резултат.

Компресите с резени лимон или натриването на мястото след захапване със сока или етеричното му масло, заради фотосенсибилизиращите им свойства, се вършат най-добре, когато кожата не е изложена на директен контакт със слънцето.

10. Оцет

Може би най-известният способ за ужилване от оси и мухи или ухапвания от комари са компресите с оцет.

Заради миризмата на оцет не са от най-приятните, само че са в действителност ефикасни – понижават подуването, успокояват сърбежа и паренето. Оцетът може да се употребява неразреден, само че не забравяйте, че може да има изсушаващ резултат върху кожата.

Ябълковият оцет има по-меко деяние от хранителния, с помощта на което можете да успокоите и слънчевото изгаряне.

Природни средства за лекуване на ухапвания – Обобщение

При ухапвания от инсекти е най-добре да се работи незабавно. Важно е също да не чешете местата след захапване, което може да аргументи неприятна зараза, а преди да отидете в гората, поляната или реката, да предпазите кожата от инсекти с уместно облекло.

В случай, че въпреки всичко не съумеете да се предпазите, то използвайте описаните нагоре естествени средства за лекуване на ухапвания от инсекти.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР