Грузинският външен министър Вахтанг Гомелаури заяви, че републиката няма причина

...
Грузинският външен министър Вахтанг Гомелаури заяви, че републиката няма причина
Коментари Харесай

Тбилиси: Няма да затваряме г раницата с Русия

Грузинският външен министър Вахтанг Гомелаури съобщи, че републиката няма причина да затваря границата с Русия, като са взети ограничения за усилване на контрола на граничните контролно-пропускателни пунктове, цитира думите му съветската работа на Би Би Си.

" Руски жители посещават Грузия от години, тъй че в този момент няма да слагаме спънки пред този развой ", сподели министърът.

Основната сухопътна точка, през която може да се влезе в Грузия от Русия, е Граничен контролно-пропусквателен пункт Горни Ларс. От началото на мобилизацията хиляди коли се подредиха на опашка, образувайки колона, която се простираше на 25 км и стигна до съветския град Владикавказ.

По думите на министъра тези дни около 10 000 руснаци пресичат границата с Грузия всеки ден, което е с към 40-45% повече, в сравнение с преди 21 септември, когато всеки ден в Грузия са дошли към 6 000 руснаци.

" Напълно погрешни числа дават нашите опозиционери, които настояват, че сега в Грузия има от стотици хиляди до два милиона руснаци ", означи Гомелаури.

Той добави, че към 60% от пристигналите в Грузия руснаци към този момент са напуснали републиката.

Според РИА Новости, базирайки се на съветското министерство на вътрешните работи се планува да бъде открит съветски мобилизационен пост на Граничен контролно-пропусквателен пункт Горни Ларс. Кога ще стане това обаче не се прецизира от съветското Министерство на вътрешните работи.

Вчера на границата дойде бронетранспортьор от съветска страна, с цел да предотврати неразрешеното й прекосяване, а от грузинска страна, заради напора на искащи, бе позволено пешеходното прекосяване на границата.

Броят на мъжете в наборна възраст, заминаващи в чужбина, откакто Путин реши да свика 300 000 резервисти в сряда, сложи алтернатива за членовете на Европейски Съюз, изключително страните от Източна Европа, някои от които лимитираха достъпа на руснаците в отговор на войната.

Почти 17 000 руснаци са пресекли границата с Финландия през уикенда, оповестиха финландските управляващи, до момента в който съветските държавни медии оповестиха, че времето за чакане за влизане в Грузия е достигнало 48 часа в един миг в неделя, с повече от 3000 транспортни средства на опашка.

В понеделник високопоставеният съветски народен представител Сергей Цеков сподели пред организация РИА, че самата Русия би трябвало да забрани на хората в наборна възраст да напущат страната.

Запитан за такава опция, представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред кореспонденти: " В момента не са взети решения по този въпрос ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР