Лидерът на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев е бил незаконно

...
Лидерът на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев е бил незаконно
Коментари Харесай

Лидерът на БОЕЦ е бил незаконно арестуван

Лидерът на гражданското съдружие БОЕЦ Георги Георгиев е бил нелегално арестуван от Министерство на вътрешните работи на 28 октомври 2023 година Това гласи решението на Административния съд в София по случая. То удостоверява акта на първата инстанция против 24-часовото задържане на Георгиев и е дефинитивно, оповестява СЕГА.

Георгиев беше задържан по време на митинга против решението на ЦИК от навечерието на локалните избори м.г. да анулира машинния избор. 

Любопитното по делото е, че и прокурор Първолета Станчева е пледирала в изгода Георгиев.

Тримата административни съдии - Красимира Милачкова, Боряна Бороджиева и Димитър Гальов одобряват, че първата инстанция вярно е оповестила ареста на Георгиев за противозаконен.

Министерство на вътрешните работи има пълномощия да задържа до 24 часа при избрани условия. Едно от тях е, когато има данни, че някой е извършил престъпление. Този текст от закона употребяват служителите на реда и за водача на БОЕЦ. В заповедта за задържане на Георгиев обаче като съображение е посочено единствено " по отношение на 513ЗМК246/28.10.23 година ". Това е извънредно незадоволително и на процедура съставлява липса на обстоятелства, се споделя в решението на районния съд. В него се изяснява и че Министерство на вътрешните работи във всички случаи следва да уточни събитията, които са стимулирали заповедта за задържане. Т.е. най-малкото би трябвало да опише в резюме осъщественото действие. " Не е належащо излагането в заповедта на пространна фактология, а напълно в резюме, даже в границите на едно изречение, да се уточни държанието, което се твърди, че съставлява закононарушение, кога и къде е осъществено то ", се споделя в решението на районния арбитър Мирослав Георгиев. Иначе арестуваният не схваща защо тъкмо е арестуван.

Дори арестуваният да може да се досети, че 513ЗМК246/28.10.23 година е полицейска кореспонденция, няма по какъв начин да му стане ясно защо съответно негово действие се води тя, изяснява съдът. Цитира се и процедура на съда в Страсбург, съгласно която при неналичието на съответна фактическа аргументация на нуждата от задържането, то се явява несъвместимо с правилото за отбрана на лицата от произвол.

Сега СДВР би трябвало да заплати и 600 лева за разноските на Георгиев за юрист, направени пред двете инстанции. А той получава правото да търси обезщетение по Закона за отговорността на страната, както и да упорства за дисциплинарни наказания в Министерство на вътрешните работи.

Това не е първата заповед за задържане на Министерство на вътрешните работи, която пада в съда поради липса на претекстове. Години наред обаче Министерство на вътрешните работи отхвърля да промени практиката си, да проучва сходни случаи и да образова чиновниците си да ги заобикалят.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР