Съществено поскъпване в цената на електрическата енергия за битовите потребители

...
Съществено поскъпване в цената на електрическата енергия за битовите потребители
Коментари Харесай

Министърът успокои: Токът няма да поскъпне толкова много

Съществено повишаване в цената на електрическата сила за битовите консуматори няма да има, съобщи в ефира на бТВ служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. 

„ През миналата седмица имахме среща с премиера Димитър Главчев и с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова във връзка с това да осигурим финансов запас от държавния бюджет за покриването на насъбрания недостиг във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “. Имам уверението, че на база мой отчет, който ще внеса в Министерския съвет, този недостиг ще бъде затрупан. На първо място това ще докара до намаляване на нарастването на цената и минимизиране на този резултат “, уточни министър Малинов. 

Той напомни, че определянето на цената на електрическата сила на контролирания пазар за битовите консуматори е функционалност само на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). „ Като държавно управление, имайки поради, че огромна част от индустриалните мощности на електрическа енергия се намират под шапката на Министерството на енергетиката, работим за минимизиране на този резултат “, означи служебният министър на енергетиката. 

Владимир Малинов заяви още, че е имал среща с управленията на Българския енергиен холдинг и на АЕЦ „ Козлодуй “. „ Това, за което имам увещание, е, че на база спомагателен разбор, който ще извършат те, в понеделник ще подадат ново заявление със доста по-нисък % за нарастване на цената, която ще бъде изискана от АЕЦ „ Козлодуй “ в микса на контролирания пазар “, сподели той. 

„ Имаме и други източници и механизми, само че дано оставим сътрудниците от КЕВР да свършат своята работа, да създадат разбора, защото все по-голям дял в цената за битовите клиенти би следвало да заемат и възобновимите източници. Цената, която следим сега на пазара на силата, създадена от възобновими източници, е задоволително атрактивна. Мисля, че нарастването на цената може да бъде минимално, в границите на инфлационните процеси “, изясни Владимир Малинов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР