Българската Морска администрация поема част от разследването за потъването на

...
Българската Морска администрация поема част от разследването за потъването на
Коментари Харесай

Задържаха във Варна кораба, блъснал и потопил Мухамед Зет

Българската Морска администрация поема част от следствието за потъването на кораба " Мохамад Зет " край крайбрежията на Румъния. Това се постанова, откакто стана ясно, че в конфликта е взел участие корабът " Мишел ", който тази заран дебаркира на пристанище Варна. Корабокрушението стана през вчерашния ден рано сутринта, на 26 морски благи от брега. След случая трима моряци са в неопределеност. Осем бяха избавени.

Корабът “Мишел ”, който плава под флага на Коморските острови е влезнал в пристанище Варна Изток към 8 часа тази заран. По носа му има забележими вреди от конфликт. “Мишел ” транспортира железни тръби от Украйна за Съединените щати, които би трябвало да бъдат претрупани на различен транспортен съд във Варна. Веднага след влизането в нашето пристанище корабът е тестван от “Морска администрация ”, защото от румънска страна е получена информация за присъединяване му в случай, заяви шефът на организацията във Варна, предава Българска национална телевизия.

" Беше открито, че има градивни нарушавания по носовата част на кораба и беше открито в допълнение, че в действителност това е корабът, който взе участие в случай с транспортен съд Мохамад Зет през вчерашния ден. Вече имаме доклад от капитана, който изрично декларира, че той е участващият транспортен съд в този случай ", сподели к.д.п. Валентин Енчев, шеф Дирекция МА - Варна.

Катастрофата сред двата кораба е станала към 4 часа сутринта, след конфликта “Мохамад Зет ” потъва. 8 души от 11-членния екипаж са избавени.

" Те са били избавени на борда навръх този транспортен съд, който дойде през днешния ден във Варна и са били предадени след това на службите по търсене и избавяне ", изясни още Валентин Енчев.

Разследването на случая се води от прокуратурата в Констанца и главните дейности ще бъдат осъществени от румънската страна. Българската Морска администрация оказва подпомагане по силата на Международния кодекс за осъществяване на следствия на морските катастрофи и произшествия.

" Във всички случаи ще се разпечата корабният дневник, ще се извади извлечение от машинният дневник, ще се ревизира във всички случаи какъв е записът на уреда за записване данните от морския автобус. Тези неща ще бъдат докладвани както и в нашата администрация, допускам, ще бъдат координирани с морската администрация на Румъния. Това, че другият транспортен съд е потопен, не значи, че корабът “Мишел ” е 100% отговорен. Това нещо ще бъде открито занапред. Предполагам, със съдействието и на Българската морска администрация ", добави Владимир Владимиров, юрист по морско право.

В момента корабът “Мишел ” е в пристанище Варна, където разтоварва металните тръби, които транспортира за България. Тук той ще изчака решението къде ще бъде ремонтиран, откакто следствието завърши.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР