Грузинският премиер Иракли Гарибашвили обвини президента на Украйна Володимир Зеленски,

...
Грузинският премиер Иракли Гарибашвили обвини президента на Украйна Володимир Зеленски,
Коментари Харесай

Грузинският премиер предупреди Зеленски да не се меси в страната му

Грузинският министър председател Иракли Гарибашвили упрекна президента на Украйна Володимир Зеленски, че се намесва в политическата обстановка в страната му, като разяснява митингите там предходната седмица, което провокира гневна реакция от Киев, съобщи " Ройтерс ".

По време на митингите против законопроекта за " непознатите сътрудници ", който съгласно критиците е сигнал за превръщане към авторитаризъм в Грузия, Зеленски благодари на за развяването на украински флагове, като сподели, че това демонстрира почитание, и пожела на грузинците " либерален триумф ".
Миналия петък Народното събрание на Грузия, който можеше да навреди на опитите на Тбилиси да построи по-тесни връзки с Европа. Според критици той е въодушевен от съветски закон от 2012 година, който е необятно употребен за потушаване на несъгласието в Русия. " Когато човек, който е във война... реагира на разрушителните дейности на няколко хиляди души тук в Грузия, това е директно доказателство, че този човек е забъркан, стимулиран да направи по този начин, че нещо да се случи и тук, да се промени ", сподели Гарибашвили в изявление за грузинската телевизия IMEDI, излъчено в неделя, имайки поради Зеленски.

" Искам да пожелая на всички навреме преустановяване на тази война и мир ", добави Гарибашвили.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко обаче упрекна Гарибашвили, че повтаря " съветската агитация ", като загатва, че Киев се е опитвал да въвлече Грузия в спора с Москва.

" Ние изрично отхвърляме сходни изказвания, които нямат нищо общо с действителността. Грузинските управляващи търсят зложелател на неверното място ", съобщи Николенко във " Facebook " в понеделник.

 " Изобщо не е съветски ": закон за " непознатите сътрудници " отдалечава Грузия от Европейски Съюз

" Украйна беше и ще остане другар на грузинския народ, който не желаеме да спрем (в задачата му) да построи европейско бъдеще ", добави той.

Въпреки мненията на Гарибашвили, грузинското публично мнение е мощно проукраинско и антируско настроено, отбелязва " Ройтерс ".

И Грузия, и Украйна се стремят един ден да се причислят към Европейския съюз.

Здравето на Саакашвили

Междувременно някогашният президент на Грузия Михаил Саакашвили съобщи пред " Скай Нюз ", че е на път да почине в болничното заведение, в която е бил изместен от пандиза. В миг на необичаен достъп до медиите някогашният водач също по този начин насочи предизвестие към грузинския народ.

Миналия месец бяха изслушани изказванията на самостоятелен специалист, че Саакашвили е бил токсичен, до момента в който е бил в пандиза. Грузинските управляващи отхвърлят тази опция и няма да разрешат той да бъде изместен за лекуване в Европа.

На " Скай Нюз " е бил отхвърлен достъп до болничното заведение, само че въпросите са били предадени посредством юриста на Саакашвили.
Попитан какъв брой близо е до гибелта, Саакашвили сподели: " Първоначално бях 120 кг, в този момент съм 64, в случай че стана под 60, лекарите предвиждат полиорганна непълнота. " Що се отнася до здравословното му положение, той съобщи: " През цялото време съм на легло, костите ми се разпадат и това предизвиква нетърпима болежка. "

Неговият юрист сподели, че положението му се утежнява всеки ден.

По думите му Саакашвили наподобява като пандизчия в концентрационен лагер в нацистка Германия.

Саакашвили насочи обръщение към хилядите стачкуващи, които излязоха по улиците, протестирайки против подложените на критика като проруски препоръчани закони.

" Бъдете доста бдителни, бъдете подготвени да се мобилизирате в къси периоди, поради отмъстителните настроения на режима на олигарсите ", написа той в кореспонденцията си със " Скай Нюз ".
Саакашвили, който беше президент на Грузия от 2004 до 2013 година, излежава шестгодишна присъда за корист с власт, обвиняване, за което той и поддръжниците му настояват, че е политически стимулирано.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР