Парламентът на Грузия прие на окончателно, трето четене закона за

...
Парламентът на Грузия прие на окончателно, трето четене закона за
Коментари Харесай

Западът показа на Грузия новата колониална политика

Парламентът на Грузия одобри на дефинитивно, трето четене закона за задграничните сътрудници. На този декор Съединени американски щати започнаха да заплашват локалните политици с лични наказания, а Европейски Съюз позволи на Грузия да замрази молбата си за участие в Европейски Съюз. Какви цели в действителност преследват Вашингтон и Брюксел? И ще успее ли Тбилиси да устои на натиска на американските и европейските управляващи?

Съединените щати имат намерение да вкарат лични наказания против управлението на Грузия, в случай че демокрацията бъде „ подкопана “ в страната. Това сподели Джеймс О’Брайън, помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, разяснявайки обстановката с приемането на закона за задграничните сътрудници в републиката.

Според него повода за сходни радикални дейности на Вашингтон може да бъде прокарването на закона без координиране с нормите на Европейски Съюз и актовете на принуждение против протестиращите. Той посочи, че става дума за финансови ограничавания и възбрана за пътешестване на виновните за създаването на законопроекта, както и на техните фамилии.

На собствен ред прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи, че Съединени американски щати са подготвени да преразгледат фундаментално връзките си с Грузия, в случай че бъде признат законът за задграничните сътрудници. Но тя отхвърли да посочи кои тъкмо аспекти от разговора сред Вашингтон и Тбилиси се възнамерява да бъдат преразгледани.

На този декор грузинският президент Саломе Зурабишвили удостовери солидарността си с прозападните сили. В изявление за Си-Ен-Ен тя разгласи готовността си да употребява правото на несъгласие, с цел да блокира закона. Според нея обаче държавният парламент към момента резервира опцията да анулира решението ѝ, защото последователите на закона за задграничните сътрудници резервират болшинство в законодателния орган на страната.

В същото време Европейският съюз има намерение да замрази молбата на Грузия за присъединение към блока за неустановен интервал от време, в случай че в страната влезе в действие законът за задграничните сътрудници, написа “Файненшъл Таймс ”, базирайки се на осведомени източници. В същото време Европейската комисия по-рано предизвести, че приемането на закона ще се трансформира в спънка за Тбилиси по пътя му към Европейски Съюз.

В Русия откритият напън на Запада върху грузинските управляващи беше третиран извънредно отрицателно. Така формалният представител на Министерство на външните работи Мария Захарова зададе няколко риторични въпроса в канала си в “Телеграм ”. Първо: казусът ли е, че самодейността на Тбилиси е доста по-мека от сходна норма, призната в Съединените щати? Второ: за какво Грузия, като всяка страна, би трябвало да се преценява с полезностите на другите? Трето: „ полезностите “ на Съединени американски щати включват ли невмешателство във вътрешните работи на други страни?

Но макар натиска на Запада, грузинският парламент въпреки всичко одобри закона „ За бистрота на задграничното въздействие “ на трето и дефинитивно четене. Дискусията мина на фона на митинги и борби сред депутати. Според резултатите от гласуването 84 представители на ръководещата партия „ Грузинска фантазия “ и на нейната съюзна секта „ Силата на народа “ са били „ за “. Срещу тях се оповестиха едвам 30 последователи на опозицията.

Както съобщи грузинският министър председател Ираклий Кобахидзе, законът има единствено една цел - да направи обществени финансовите доклади на неправителствени организации, които получават милиони долари от чужбина и харчат тези средства " за подривна политическа активност ". Руската експертна общественост счита, че Щатите и Европейски Съюз ще усилят степента на напън върху грузинските управляващи.

„ Методите на Вашингтон за напън върху суверенните страни не са изненадващи. Те ги употребяват от самото начало, просто в един миг Съединени американски щати стопираха да „ носят пудра и грим “. Всеки, който има очи, може да види зверското им лице “, споделя Андрей Климов, началник на комисията на Съвета на федерацията за отбрана на съветския държавен суверенитет. Той означи, че американските управляващи организират нова колониална политика по повод както на така наречен сътрудници - Франция, Германия и Япония, по този начин и на други страни, в това число Грузия.

Според сенатора двуличието и лицемерието на Белия дом са явни в Грузия. „ В Съединените щати Законът за регистрация на задгранични сътрудници е в действие от 1938 година Грузинският вид е доста едва копие на американската самодейност. Това включва единствено вписване на тези юридически лица, чиито приходи са забележителна част от чужбина. За строги ограничения и санкции не се приказва. В същото време, съгласно логиката на Щатите, подобен закон е недопустим “, изясни представителят.

Депутатът изяснява такава ревностна позиция със страховете на Вашингтон от загуба на сферата си на въздействие: „ Според Белия дом тези, които попаднат в орбитата на Съединени американски щати, НАТО или Европейски Съюз, мигновено се лишават от правата, независимостта и историческа вероятност. Затова те потискат опитите на Тбилиси да укрепи своя суверенитет ”.

„ Според мирогледа на американските публични лица грузинците не би трябвало да стопират намесата на Съединени американски щати в делата на страната, защото тяхната задача е да служат на ползите на техните отвъдморски господари “, сподели сенаторът. Според него въпросът няма да се изчерпи със закани от страна на Съединени американски щати. „ Грузинците би трябвало да се опълчват на това “, заключи Климов.

Подобна позиция споделя и американистът Малек Дудаков. Според събеседника Белият дом може да наложи лични наказания против грузинските управляващи. „ Администрацията на Байдън, сходно на Държавния департамент, взе участие в разклащането на обстановката в републиката. Законът за непознатите сътрудници се употребява единствено като предлог за всеобщи вълнения “, уверен е той.

Според него задачата на Щатите е да доведат на власт в републиката прозападната, проамериканска съпротива. Тъй като не могат да завоюват изборите, методът на цветната гражданска война остава. Според Дудаков промяната на режима в Грузия най-вероятно няма да успее.

Освен това американските наказания може да се окажат мимолетни. Той напомни, че грузинският министър председател Ираклий Кобахидзе интензивно открива контакти с десни политици в Съединени американски щати и Европейски Съюз. Той даже пристигна в Будапеща за конгреса за консервативно деяние. „ Признавам, че в случай че има промяна на администрацията във Вашингтон и Тръмп пристигна на власт, глобите ще бъдат отстранени “, споделя Дудаков.

Американистът Дмитрий Дробницки обаче предвижда по-тежък сюжет. „ Когато човек получи 10 хиляди $ от Вашингтон, той стартира да се счита за тип губернатор, който може да отвори всички порти с краката си. Очевидно в някакъв миг косата се натъква на камък, а доларът откри парещ грузински характер. Тогава се заражда концепцията да стягат гайки ”, отбелязва той.

Дробницки акцентира, че версията на грузинския документ е пренаписана по американски модел. В същото време Щатите очевидно са недоволни, че Тбилиси се пробва да си играе на самостоятелност. „ По предписание американските чиновници употребяват два аргумента. Първият е, че грузинският закон сякаш подкопава демокрацията. Това е общата им мантра “, счита специалистът. „ Разумните причини против това се срещат със следния отговор: Вашингтон, където съществува подобен, пази свободата, а Грузия сякаш го нарушава. Втората, по-сериозна теза на американците и опозицията е, че след влизането на документа в действие Русия и Китай ще заемат мястото на Съединени американски щати в републиката “, посочи събеседникът. Политологът назовава това опит на Съединени американски щати да задържат Грузия в своята зона на въздействие.

„ Американското наличие остава в най-малко две огромни, опорни страни от Закавказието – Грузия и Армения. Целта на Вашингтон е да попречи на каквито и да било политически сили да разклатят тази обстановка, да попречи на грузинското държавно управление да се отърве от голям брой неправителствени организации, които се финансират от американски фондове, в това число посредством бюджета на Държавния департамент. Ето за какво в този момент ще има закани против Тбилиси “, изяснява Дробницки.

Гръмките изказвания за допустимо преразглеждане на връзките и въвеждането на наказания имат за цел освен да принудят Грузия да преразгледа своя курс, само че и да се трансфорат в честен урок за други страни, които могат да помислят за „ изхвърляне на американците “, счита той. В същото време Белият дом има лостове за въздействие върху грузинското държавно управление.

„ Да, в Америка не пият грузински виновност. Но кавказката република разчита напълно на търговията с долари. На този декор Съединени американски щати могат да прецакат грузинската банкова система, тъй че стопанската система да стартира да се усеща зле. Това е нормалната им процедура ”, акцентира събеседникът. В същото време икономическите наказания могат да провокират по-мощна протестна вълна.

Класическият способ на деяние на Държавния департамент е следният: първо се вкарват ограничавания, стартират първите последици, по-късно обстановката ескалира посредством онлайн общности, финансирани от американски неправителствени организации, и хората се извеждат на улицата. Това основава един тип кумулативен резултат.

„ Признавам, че този път би трябвало да чакаме сходен сюжет да се сбъдне. Но доста ще зависи от два фактора. Първо, зависи какъв брой съществено към момента работи американската бюрократична машина по външната верига. Второ, от дейностите на формален Тбилиси и от това дали управляващите ще подхващат в действителност решителни стъпки “, разясни той.

В същото време жителите на самата република към момента остават оптимисти. „ Трябва да изчакаме да забележим по какъв начин ще работят Щатите, само че също по този начин е доста значимо Грузия да е в непрекъснат контакт с тях и постоянно да поддържа контакти с американския дипломат, като му изяснява нашите позиции “, отбелязва анализаторът Петре Мамрадзе.

„ Моля, имайте поради, че помощник-държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Джеймс О’Брайън, съгласно премиера Ираклий Кобахидзе, не е загатнал думата „ наказания “ по време на два часа и половина договаряния сред тях. Тоест Вашингтон не споделя непосредствено на Тбилиси, че сред тях всичко е свършено “, счита той.

„ Напротив, след визитата О’Брайън разгласи, че Съединени американски щати приготвят пакет за помощ за Грузия на стойност съвсем 400 милиона $. Но в случай че Съединени американски щати преценяват, че Тбилиси избира антизападен курс, ограничения, несъмнено, ще бъдат взети. Но самият закон за непознатите сътрудници е мек. Основният акцент в него е единствено върху прозрачността на финансирането “, акцентира събеседникът.

Според специалиста „ единствено радикалната съпротива е мечтала и към момента мечтае за незабавни наказания против Грузия през вчерашния ден, през днешния ден и постоянно “. „ Пожелавам на грузинските управляващи баланс. Те дадоха обещание да се вслушват в справедливите мнения. И е вярно. Прозрачността сама по себе си ще реши доста проблеми “, обобщава Петре Мамрадзе.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед4088 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед29834Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед9467 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед54017 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед52940Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед78330„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед79261 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР