Група от 11 републиканци в Камарата на представителите представи проекторезолюция,

...
Група от 11 републиканци в Камарата на представителите представи проекторезолюция,
Коментари Харесай

В Конгреса на САЩ за първи път повдигнаха въпроса за спиране на помощта за Украйна

Група от 11 републиканци в Камарата на представителите показа проекторезолюция, призоваваща за неотложно преустановяване на помощта от Съединени американски щати за Украйна. Съдържанието на плана е чисто филантропично: те споделят, че такава поддръжка на Киев против Москва „ несъзнателно способства за цивилни жертви “. Как може да се оценят тези дейности?

На първо място, не трябва да се преувеличава смисъла на „ осведомителната офанзива “ от онази част от Републиканската партия (РП), която принадлежи към „ твърдите тръмписти “.

Първо, статутът на тази самодейност е „ необвързваща резолюция “, каквито Камарата на представителите приема доста, само че те единствено отразяват избрани настроения на законодателите, нищо повече. Освен това долната камара на Конгреса обичайно " не ръководи " външната политика - това е прерогатив на Сената.

Например предходната есен Камарата на представителите одобри сходна (необвързваща) резолюция, призоваваща Русия да бъде приета за спонсор на интернационалния тероризъм. Белият дом сполучливо я пренебрегва.

Второ, подобен документ надали ще бъде признат от целия Конгрес.

Конгресът явно към момента не е подготвен за подобен поврат. И е надъхан да „ продължи войната “.

Този ход на „ Тръмпистите ” по-скоро може да се одобри като първата „ алена лястовица ”, изхвърчала от гнездото на районна прокуратура (партийният й цвят е червено), която занапред би трябвало – а това надалеч не е реалност – да се трансформира. в застрашителен “слон ” (символ на РП), който ще тъпче сините “демократични магарета ” (магарето е знак на Демократическата партия, а партийният му цвят е син).

Сред " групата на 11-те " са най-радикалните крайнодесни поддръжници на Доналд Тръмп в Конгреса.

Между другото, те се съпротивляваха на избора на някогашния водач на републиканското малцинство Кевин Маккарти за ръководител на Камарата от много време. А могат и да му лазят по нервите, тъй като болшинството в Републиканската партия е доста разтърсено. Така че по някакъв метод те могат да принудят да се преценяват с тях, изключително когато упорстват за „ по-строг надзор “ върху това по какъв начин се изразходват средствата, отпускани на Украйна.

В опит да оправдае самодейността си конгресменът Мат Гац ненапълно изопачи откъс от тирада на Джо Байдън предишния март. Според Гец, „ Байдън несъмнено е не запомнил прогнозата си от март 2022 година, че въоръжаването на Украйна с военно съоръжение ще ескалира спора, чак до „ Трета международна война “.

Всъщност Байдън имаше нещо друго поради: че намесата на НАТО ще докара до „ Трета международна “ и по тази причина, съгласно него, е належащо да се въоръжи Украйна. Избирателят обаче (в случая десни републиканци) чува първото и няма да запомни второто.

До каква степен настроенията, отразени в тръмпистката проекторезолюция, подхождат на настроенията в американското общество като цяло?

Засега не доста поредно, само че републиканската десница се надява да оглави зараждащата наклонност на намаляващ възторг за продължение на поддръжката за Киев за неопределен срок, надали не до безконечност. Броят на тези американци, които споделят, че Съединени американски щати оказват прекомерно огромна поддръжка на Украйна, пораства, въпреки и постепенно.

Около една четвърт от интервюираните (26%) в този момент споделят, че Съединени американски щати оказват „ прекомерно огромна поддръжка за Украйна “, 31% смятат, че Америка дава толкоз, колкото е нужно, а 20% биха желали Съединени американски щати да усилят помощта.

Според изследването на Pew от 18 януари, делът на възрастните, които считат, че Съединените щати оказват помощ на Украйна прекалено много, се е нараснал с 6 процентни пункта спрямо предишния септември и с 19 процентни пункта от експлоадирането на военните дейности в Украйна.

Тази смяна към песимизъм има повече общо с възходящите настроения измежду републиканците, които споделят, че Съединени американски щати „ прекалено много поддържат Украйна “. Това е мнението на 40% от поддръжниците на републиканците, спрямо 32% през есента, и доста повече от 9%, които поддържаха това мнение през март предходната година.

Но също по този начин се усили делът на демократите, които споделят, че Съединени американски щати „ прекалено много поддържат Украйна “. Вярно е, че има единствено 15% от тях, само че това е три пъти растеж спрямо 5% през март предходната година.

Любопитното е, че партийното разделяне се разшири по въпроса дали военният спор в Украйна съставлява „ сериозна опасност за ползите на Съединени американски щати “.

През март предходната година републиканците и демократите бяха съвсем еднообразно склонни да кажат „ да “: според резултатите, 51% от републиканците и 50% от демократите смятаха по този начин.

Сега делът на американците, които виждат продължаващия спор като „ сериозна опасност за ползите на Съединени американски щати “, е намалял и в двете партии, само че в по-голяма степен измежду републиканците (29% против 43% за демократите).

Падането на „ актуалността “ на спора за самата Америка е значимо и може да повлияе на бъдещето, само че не незабавно. Има неотложен резултат единствено когато американски бойци стартират да умират в чужбина.

Като цяло „ проукраинските “ настроения са към момента мощни в американското общество.

По данни на Чикагския съвет по световни въпроси, през декември 2022 година 65% от американците са декларирали, че са за това най-малко да продължат да доставят оръжие на Украйна, а 66% са декларирали, че поддържат изпращането на пари. Още по-лошо, съвсем всеки трети американец поддържа концепцията за изпращане на американски бойци непосредствено в Украйна.

Според скорошно изследване на Pew Research Center 43% от американците споделят, че утвърждават политиките на администрацията на Байдън във връзка с спора в Украйна (приблизително в сходство с общия му рейтинг на одобрение), само че към една трета (34%) не утвърждават, както и 22% още не са решили.

И тези пропорции съвсем не са се трансформирали от май 2022 година, когато въпросът беше заложен последно.

Що се отнася до размера на помощта, която „ Тръмпистите “ желаят да спрат, те загатват сумата от 110 милиарда $, която Съединени американски щати сякаш са отпуснали на Украйна от февруари 2022 година и която обгръща военна, финансова и филантропична помощ, както и 27, 4 милиарда $ " за подсилване на сигурността " като цяло.

По всичко проличава, че става дума освен за утвърдени бюджетни заеми, само че и за обещани, от които не всички към този момент са достигнали задачата и не всички са публично разпределени.

По-точните цифри наподобяват по този начин.

Те също са големи и, в случай че продължава по този начин, скоро ще бъдат сравними с разноските от войната във Виетнам, която коства на Съединените щати към 138,9 милиарда $ от 1965 до 1974 година В днешни долари това е към 1 трилион.

Досега за цялата 2022 година Съединени американски щати са отпуснали помощ на Украйна в размер на към 50 милиарда $ (те към този момент са изразходвани). Около половината от тези пари, 24,9 милиарда $, отидоха за военни разноски.

За съпоставяне, американската военна помощ за Израел – дългогодишният максимален адресат на американска военна помощ – в последно време е приблизително от 3,5 до 3,8 милиарда $ годишно.

9,6 милиарда $ бяха отпуснати на Украйна за " невоенни цели ", да вземем за пример за медицински грижи и храна.

За съпоставяне, почти по тази позиция („ задгранична помощ “) през 2021 година Киев получи от Вашингтон едвам 343 милиона $, което тогава покриваше както военна, по този начин и икономическа помощ.

В момента американският ръководещ хайлайф като цяло е решен освен да продължи да оказва помощ на Украйна, само че изхожда от обстоятелството, че сходна политика ще продължи доста години.

Така че, в случай че по-голямата част от към този момент утвърдените през днешния ден бюджетни заеми са предопределени за разноски до 2025 година, тогава към този момент има такива стратегии, разходни пера и средства, които са изчислени до 2030 година Много оръжия към момента не са поръчани и създадени.

Например заводите, произвеждащи 155 mm снаряди по стандарта на НАТО, възнамеряват да разширят производството си, с цел да доближат нови месечни размери от 90 000 вместо сегашните 14 000 след две (sic!) години.Приблизително толкоз е срокът и за растеж на производството на HIMARS и други оръжия.

Това са хоризонтите на обмисляне на американския военно-промишлен комплекс. Тоест за години напред. И в актуалната история на Америка не може да си напомним случай, в който политическата класа да е тръгнала мощно срещу ползите на военно-промишления комплекс на страната си.

И по този начин, по отношение на спора в Украйна, към който, както демонстрират социологическите изследвания, американското общество постепенно „ привиква “ в настоящия му тип, би трябвало да се случи нещо такова, че да пречупи както сегашните публични настроения, по този начин и преобладаващите настроения в политическата класа.

Засега 11 „ тръмписти “, уви, не вършат времето. Но мъглата най-малко може да издухат.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР