Гратисен период за отворилите вчера ресторанти, през който да въведат

...
Гратисен период за отворилите вчера ресторанти, през който да въведат
Коментари Харесай

Инспектор от БАБХ: Няма прошка за заведенията

Гратисен интервал за отворилите през вчерашния ден заведения за хранене, през който да вкарат наложителните противоепидемични ограничения няма да има. Заповедта на здравния  министър е в действие и би трябвало да се извършва или заведенията ще бъдат затворени, съобщи пред Българска национална телевизия началникът на отдел в дирекция „ Контрол на храните “ в Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Кремена Стоева.

От през вчерашния ден започнаха всеобщи инспекции на заведенията, които възобновиха своята след близо 2 месеца спиране поради пандемията от COVID-19. Целта им е да се ревизира дали всички бизнес оператори са подготвени да посрещат клиенти и са изпълнили всички условия на Министерството на здравеопазването и БАБХ.

" Не всички оператори са подготвени за отваряне на заведенията си. Във вчерашния дъждовен ден посещаваните обекти бяха доста малко ", разяснява тя, с което се изяснява неналичието на систематизирани данни за броя на нарушителите и дали има наложени наказания.

Разстоянието сред масите ще бъде главният проверяван съставен елемент - би трябвало да бъде обезпечена задоволително огромна отдалеченост както сред посетителите, по този начин и сред чиновниците. Личните защитни средства и спазването на написаните в заповедта хигиенични условия също за основен детайл при инспекциите. В взаимозависимост от желанията на чиновниците и техните работодатели маските могат да бъдат сменени с шлемове, а ръкавици да се поставят единствено при сервиране.

За личния състав в кухните обаче важат по-сериозни условия - ръцете и плотовете би трябвало да се почистват колкото се може по-често. В случая има заплаха и от предложение на застояла храна, по тази причина инспекторите ще наблюдават и периодите на валидност на употребяваните артикули.

Един от най-често записаните проблеми е остъклението на външните площи на заведенията. " За да се одобри даден обект за открит, би трябвало да има три открити стени. ", разясни тя.

В отговор на въпрос по какъв начин ще се реагира, в случай че даден чиновник прояви признаци на ковид, Стоева заключи, че служителят би трябвало да бъде отхвърлен от работа, а здравните управляващи - известени незабавно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР