Гранични полицаи ожънаха 28 тона канабис. Шеметното количество е открито

...
Гранични полицаи ожънаха 28 тона канабис. Шеметното количество е открито
Коментари Харесай

Граничари ожънаха невиждана реколта от марихуана СНИМКИ

Гранични служители на реда ожънаха 28 тона канабис. Шеметното количество е намерено в границите на спецакция в регионите на Петрич и Златарево, като в нея взе участие и хеликоптер, обявиха от Главна дирекция „ Гранична полиция “ пред вестник „ Телеграф “.

Операцията е почнала през юли и продължава да тече и сега. Резултатът до момента демонстрира, че рекордното количество марихуана е намерено в общо 86 ниви, сочат данните на ГДГП.

От въздуха



Граничните служители на реда употребяват в интервенцията и хеликоптера на дирекцията „ Аугуста “. С него разузнават от въздуха изключително във високите планински и труднодостъпните региони.

Вертолетът е въоръжен със сензорна система, камери за на ден и нощно виждане и всевъзможни други техники, които са в помощ на ченгетата.

Така на процедура без значение дали е ден или нощ те могат да виждат всяко придвижване в дадени региони, както и да усилят картината, която виждат, няколко десетки пъти.



„ Различното тази година е, че стартирахме интервенцията против производството на канабис малко по-рано – още през юли, когато се чака растенията да не са толкоз огромни. Така за въпросния месец имаме открити общо 5 ниви с общо 445 кг марихуана в тях “, разясниха чиновници на ГДГП.

Силно

Месецът с най-вече разкрити терени, засадени с наркотичното растения, е август, сочат данните на граничарите. Тогава те са се натъкнали на 54 ниви, както и три двора на частни лица, в който са намерили 20,6 тона трева.

Особеното този сезон е, че в бизнеса се включвали от ден на ден дами. Те отговаряли да вземем за пример за напоителните системи и слънчевите панели на нарконивите.



Целта на панелите е да контролират капковото напояване на насажденията. Имало обаче и по-допотопни земи, в които се поливало с маркуч от авансово наети служащи.

Те стигали до закътаните места с офроуд джипове или АТВ-та. На много от нивите граничните ченгета откривали и фотокапани, които се включвали при най-малкото придвижване.

Чрез тях притежателите на плантациите разбирали има ли нежелано униформено наличие или става въпрос единствено за диви животни.

Така да вземем за пример при един от полетите граничарите се натъкнали на региона в Златарево с няколко ниви една до друга.

Те били насадени с близо 4500 кг марихуана в напреднал етап на напредък. По закон граничарите унищожават на място растенията.

Сезон

Ударно акцията на граничарите продължава и през септември, когато плантаторите по традиция прибират реколтата. Само за първите 7 дни от месеца те са разкрили цели седем ниви с общо 7130 кг марихуана.

„ Почти половината от готовата продукция е за експорт към Гърция, останалата част остава за страната “, сочат оперативните данни на полицията.

Освен това по традиция така наречен плантатори били до болежка познати на ченгетата, а някои с по 2-3 присъди за това, само че не се отказвали.

Даже в противен случай, имало и цели семейства, които не се отказвали и трансформирали развъждането на канабис в печеливш бизнес. Някои от задържаните притежатели на ниви били изловени да се грижат и за домашни наркооранжерии в запустели парцели на някогашни ТКЗС-та, описаха още криминалисти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР