Градският съвет на БСП - Пловдив излезе с официална позиция

...
Градският съвет на БСП - Пловдив излезе с официална позиция
Коментари Харесай

БСП-Пловдив осъди поругаването на "Братската могила" и паметниците на Димитър Благоев и Лиляна Димитрова

Градският съвет на Българска социалистическа партия - Пловдив излезе с публична позиция по отношение на поругаването на барелефа на Димитър Благоев, паметната плоча на Лиляна Димитрова и мемориала „ Братската могила " в града.

Ето какво гласи тя:

В нощта на 1-ви против 2 февруари барелефът на Димитър Благоев, паметната плоча на Лиляна Димитрова и мемориалът „ Братска могила " в Пловдив бяха още веднъж брутално поругани. Това е следващата варварска демонстрация върху тях и не може да се третира като елементарен акт на вандализъм. Грозните надписи и изрисуваните свастики, обидните политически послания и разрушителни дейности по отношение на тези монументи са част от нападателната изразителност, която се наложи в общественото пространство.

Отдавна предизвестяваме, че посегателствoтo върху исторически и културни монументи е заплаха с трагични последствия. Безнаказаното им разрушение на практика значи изтриване на знаци и свидетелства за съответното историческо време. Многократно сме обръщали внимание, че демонтажът на артефакти е част от програмата за пренаписване на историята. Народ без памет за предишното си е комфортен за операции в бъдещето!

Кому е преференциално да ги няма тези монументи? Димитър Благоев е учредител на социалистическото придвижване, интелектуалец и политик от интернационален мащаб, оставил трайна следа в аналите на Пловдив с културно-просветна, преподавателска и синдикална активност. Борец за правата на служащите и труженик за обществена правдивост. Лиляна Димитрова - Блага е ремсистка, студентка по право, интернирана в концлагера Гонда вода, откъдето съумява да избяга, минава в конспиративност и оставя последния патрон за себе си в неравномерен пердах против фашистката жандармерия. Мемориален комплекс „ Братската могила " в Пловдив е отдаден на падналите за Освобождението на България и в Балканската, първата и втората международни войни. Кой има интерес от оскверняването на тези знаци в Пловдив? Въпросът е риторичен... Подобни изстъпления явно се вписват в проекта за бъдещето на нашите деца - да бъдат възпитани в други полезности и правила, в които българското и родното нямат място. Без почит, без респект, без почитание към националната памет, само че в услуга на свободния избор на „ идентичности "! Това е незаконно и просташко!

Заявяваме, че ще се борим за история, освободена от идеология, за запазване на историческата памет и българските обичаи.

Уверяваме тези, които мислят, че са постигнали нещо с поругаването на паметниците, че няма да съумеят. След всяко сходно деяние ще възвръщаме разрушеното. Защото обичаме България, милеем за нея и за нейното бъдеще, което да оставим на децата си!

Като осъждаме остро съответната фашистка демонстрация в Пловдив, призоваваме всички български партии и техните политически водачи да осъдят тези дейности, а локалната власт и органите на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата този път да си свършат работата, да разкрият причинителите и да ги санкционират.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР