Градината и дворът са сред най-уязвимите места, когато се появяват

...
Градината и дворът са сред най-уязвимите места, когато се появяват
Коментари Харесай

9 народни рецепти за борба с мравките по овошките и растенията

Градината и дворът са измежду най-уязвимите места, когато се появяват мравки, още повече че те са свързани с различен проблем – листните въшки. За да отбраните двора и домашната градина, би трябвало съществено да се грижите за отбраната на дърветата и насажденията, които може да пострадат.
Ако в двора или градината се появи мравуняк, належащо е да стартираме битка с мравките допустимо най-скоро. Колонията пораства доста бързо и единствено за няколко седмици мравките може да изпълнят градината и да допринесат за появяването на листни въшки.
Дърветата мощно притеглят мравките, тъй като те обичат да се хранят с цветните и листни пъпки. По този метод ги унищожават, стопират растежа, обезобразяват дървото и лишават градинарите от реколтата. В този случай е належащо да се борим с мравките по подобен метод, че да не могат да пълзят по дърветата.
Мравки по овошките
В битката с мравките има два пътя: професионални химически препарати и национални способи. Народните предписания за заличаване на мравките са по-безопасният и човечен вид. Те са такива, че с цел да се избавите от мравките в двора и градината, не е належащо да убивате мравчената колония, а просто да я прогоните. Не бива да забравяме, че всичко в природата е взаимносвързано. Дори единствено едно звено от веригата да бъде унищожено, можете да аргументите много съществени проблеми.
Освен това националните способи за битка с мравките не навреждат на насажденията – нещо, които доста химически препарати могат да причинят.
Отървете се от листните въшки, с цел да изгоните мравките
Мравките са привлечени от листните въшки, нападнали дърветата и насажденията. Листните въшки не усвояват изцяло захарите, съдържащи се в изсмуквания от растенията сок, и ги отделят във тип на лепкави капки – така наречен медена роса. С медената роса се хранят другите типове мравки, които налазват растенията и разнасят полепналите по тялото им въшки от едно растение на друго. В този случай, с цел да се избавим от мравките, на първо време би трябвало да се отървем от листните въшки. Често след унищожаването на въшките мравките сами изчезват, защото са лишени от основния си източник на храна.
Естествени загради срещу мравки
При първите признаци за появяването на мравки би трябвало да предпазите дърветата. За да извършите това, можете да употребявате бариери: остарели гуми, фолио. Можете да поставите към ствола на дърветата фуния от картон или различен материал с гладка повърхнина, да вземем за пример филц, който да намажете отвътре с тъничък пласт от вазелин или грес. Сменяйте тези загради от време на време.
Използвайте мощно ароматни растения за прогонване на мравките
Освен това някои недостатъци на мравките също могат да се употребяват за отбрана на дърветата и растенията – тези инсекти не търпят доста остри миризми. Мравките бягат от миризмата на пелин, бор, мента, вратига, анасон. Можете да завържете ароматните растения към стволовете на дърветата или да ги разхвърляте по редовете в градината – това ще прогони мравките. Като натурален репелент против мравки работят и листата на магданоз, доматени листа, дафинов лист, хрян.
Напръскайте ствола на дървото
Добре предотвратява разпространяването на мравки разтвор със сода за самун. За да го приготвите, би трябвало да смесите 1 литър вода, 5 гр. сода за самун, 30 гр. ленено масло. Можете да намажете ствола на дървото с грес, или пък да го напръскате с разтвор на керосин и карболова киселина. Миризмата плаши мравките и ги прогонва. За задачата смесете 10 литра вода, 0,4 кг домакински сапун, 10 супени лъжици керосин и 2 супени лъжици карболова киселина.
Но по какъв начин да се отървете от колонията на мравките в градината?
Разкопайте мравуняка
Ако не желаете да убивате мравките, можете просто да изкопаете мравуняка и да го прехвърлите отвън двора или градината. Копайте колкото е допустимо по-дълбоко, защото мравката майка нормално е надълбоко скрита под повърхността на почвата.
Борба с мравките с борна киселина
Борната киселина постоянно се употребява за заличаване на мравките. Можете да извършите примамки въз основата на борна киселина, след което да ги разпръснете из градината. Основното нещо е да не прекалявате с дозата. Вземете две супени лъжици вода и ги разбъркайте с 1/3 чаена лъжичка боракс/борна киселина. След това прибавете чаена лъжичка захар или мед. Обновявайте тези примамки всеки ден. Ако към този момент сте разкрили мравуняк, можете да разредете борната киселина във вода и да излеете разтвора върху мравуняка. Така мравката майка ще почине и колонията ще бъде унищожена.
Третиране на мравуняка с вряла вода
Най-простият, само че и много ефикасен способ е да залеете мравуняка с вряла вода. Трябва да подготвите няколко кофи с вряла вода и да ги налеете в мравуняка. Водата би трябвало да бъде колкото е допустимо по-голямо количество, с цел да проникне до по-голяма дълбочина. Този способ е най-добре да се ползва след залез слънце, когато всички мравки са се върнали в мравуняка.
Обработка с дървесна пепел, вар и сол
Мнозина предлагат отнасяне на мравуняците с дървесна пепел, сол и вар. Тези ограничения, несъмнено, няма да унищожат цялата колония, само че ще я принудят да се реалокира на друго място.
Третиране на мравките с олио и оцет
Един от методите за битка с мравките е да ги третирате с разтвор на олио, оцет и шампоан. Вземете 10 литра вода, 0,5 литра растително масло, малко шампоан и оцет. Разбъркайте всички съставки, направете дупка в мравуняка, след което излейте разтвора там. По същия метод можете да излеете в мравуняка съсредоточена запарка от листа на домати.
За да постигнете добър и бърз резултат е по-добре да употребявате набор от способи. Това освен ще форсира процеса на прогонване на мравките, само че и ще предотврати бързото им завръщане в двора и градината.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР