В днешно време не можем да намерим еквивалент на саможертвата

...
В днешно време не можем да намерим еквивалент на саможертвата
Коментари Харесай

Саможертвата на Тодор Каблешков няма еквивалент в нашето съвремие

„ В днешно време не можем да намерим еквивалент на саможертвата на Тодор Каблешков. Посветен в концепциите на революцията персонално от Дякона Левски, Каблешков поема по пътя на битката, макар че произлиза от фамилията на състоятелен господар, което му подсигурява безметежен живот. Априлското въстание е вдигнато от заможни и образовани хора, който са се борили за независимост, а не за по-добри материални условия “.

Това съобщи екскурзоводът от Къща музей „ Тодор Каблешков “ в Копривщица Валя Алексиева в изявление за БГНЕС.

На 1 май Копривщица означи 148 години от експлоадирането на Априлското въстание, а тържествената стратегия стартира с полагане на венци точно на гроба на Каблешков от публични лица, жители и посетители на Копривщица. Недалеч от гроба на революционера се намира и родният му дом, чиито екстериор и интериор по категоричен метод свидетелстват за това какъв брой състоятелен е бил Каблешковия жанр. Тодор е наследник на тежкия копривщенски господар Лулчо Каблешков, чието благосъстояние на процедура е подсигурило богат и безметежен живот на бъдещия създател на „ Кървавото писмо “.

Валя Алексиева изясни каква е повода Каблешков да обърне тил на безгрижието и да поеме по тежкия път на битката за независимост.

„ Като първороден наследник в фамилията Каблешков е получил забележителна обич от татко си, само че родната му майка умира прекомерно млада, откакто ражда четвъртото си дете. В този миг грижата за децата поема вуйна Пена (сестрата на Лулчо Каблешков ), която е жена на известният копривщенски бунтовник Дончо Ватах. Разказите за брачна половинка ѝ, за подвизите му и прочие, точно те срещат Каблешков с революционните хрумвания “.

Добре прочут факт е, че Каблешков е отдаден в концепциите на битката не от който и да било, а от Апостола на свободата Васил Левски. Алексиева описа забавни елементи за първата среща сред Дякона и един от бъдещите апостоли на Априлското въстание.

„ Смелостта е качеството на Каблешков, което най-силно е впечатлило Левски “, сподели екскурзоводът.

„ При тяхното запознанство на загадка среща, Дякона в началото не вярвал, че този чорбаджийски наследник би оказал помощ в делото. Каблешков го убеждава, че точно това, че никой не би го заподозрял, ще направи по този начин, че той да стане неговият непосредствен сподвижник в бъдещето дело. Това, че Тодор е наследник на заможния господар Лулчо Каблешков, който търгува с турците и пътува из Османската империя, това, че Тодор е приключил френския колеж в Цариград, го прави човек, който не би бил обвинен “, добави тя.

Алексиева подчертава върху това, че освен Тодор Каблешков, само че и други герои от въстанието като Спас Гинев и Васил Петлешков произлизат от заможни фамилии. Според нея фактът, че Априлското въстание е вдигнато от висшите обществени пластове на обществото е доказателство, че това не е протест подбуден от веществен недостиг, а битка за човешки права и лична национална страна. „ Отвратени от турския публичен строй, точно умните и образовани хора най-вече спомагат експлоадирането на Априлското въстание. Те не са били помамени от благосъстояние, а просто са желали да освободят себе си и братята си българи “, акцентира гидът.

25-годишната възраст, на която Каблешков се прости с живота си, неизбежно поражда въпроса за саможертвата в името на отечеството. Релевантна ли е тя към действителностите на нашето съвремие и виждаме ли я задоволително постоянно в заобикалящия ни свят?

„ В днешно време няма еквивалент на тази всеотдайност, тъй като в тези времена 25-годишен мъж да постави завършек на живота си е само симптом на храброст. В днешно време ние не желаеме да търсим, а и няма да можем да намерим, такива смели младежи по простата причина, че не живеем в това време и не сме потиснати от това иго, което е тегнело над България “, съобщи Валя Алексиева. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР