Миналата година Microsoft тестваше поддръжката на Passkey (ключове за достъп)

...
Миналата година Microsoft тестваше поддръжката на Passkey (ключове за достъп)
Коментари Харесай

Сбогом на паролите: Microsoft добави поддръжка на Passkey за всички потребителски акаунти

Миналата година Microsoft тестваше поддръжката на Passkey (ключове за достъп) в тестови версии на Windows преди да внедри функционалността в Windows 11. Сега софтуерният колос разгласи, че новата функционалност ще бъде налична за всички потребителски сметки на Microsoft, което ще разреши на потребителите да влизат в своите сметки, без да се постанова да вкарват паролите си всякога.

Идеята на Passkey е да размени общоприетите пароли с биометрични данни, получени да вземем за пример посредством смарт телефон или компютър. Можете да генерирате Passkey за своя акаунт в Microsoft на специфична уеб страница, която изисква сканиране на лицето, пръстов отпечатък, ПИН код или ключ за сигурност на устройството. След като Passkey бъде генериран, потребителят ще може да се оторизира в акаунта на Microsoft без ключова дума, като я размени с една от препоръчаните варианти.

„ От през днешния ден можете да употребявате Passkey, с цел да влизате в приложенията и уебсайтовете на Microsoft, в това число Microsoft 365 и Copilot в настолни и мобилни браузъри. Поддръжката на Passkey за мобилните версии на приложенията на Microsoft ще бъде въведена през идващите няколко седмици. “

, съобщи Васу Джакал, корпоративен вицепрезидент по сигурността в Microsoft

Въвеждането на поддръжка на ключове за достъп е значим стадий по пътя на Microsoft към унищожаване на потреблението на общоприети пароли. Софтуерният колос внедри функционалността Windows Hello в Windows 10 още през 2015 гoдина. Тя позволяваше оторизация посредством сканиране на лицето, пръстов отпечатък или ПИН код. През април 2018 година Microsoft стартира да поддържа ключовете за сигурност FIDO, а през 2021 година компанията добави алтернатива за оторизация без ключова дума за сметките на Microsoft.

Що се отнася до ключовете за достъп, те към този момент се трансфораха в норма за промишлеността, възприета от колоси като Apple, Гугъл, Micrоsoft и други компании. Понастоящем повече от 400 милиона акаунта в Гугъл употребяват Passkey, което демонстрира известността на функционалността, която е пълноценна опция на общоприетите пароли.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР