От рано сутринта на Велики четвъртък 40 малчугани и младежи

...
От рано сутринта на Велики четвъртък 40 малчугани и младежи
Коментари Харесай

Децата от три села в Пловдивско сами боядисаха яйцата за Великден

От рано сутринта на Велики четвъртък 40 малчугани и младежи от 1 до 18 години боядисаха яйца в двора на църквата „ Света Троица “ в Костиево. Домакинът отец Георги отслужи литургия и маслосвет и сътвори хармонична атмосфера в божия храм. По традиция първите яйца се обагриха в алено, а на детските чела отец Георги и майки на малчуганите сложиха кръстчета и ги благословиха. Началният преподавател Мариана Караджова, която е и учител по вяра, бе подготвила за децата забавни материали и сказка, в която описа за Христовото възкресение, за обредите, свързани с празника. Инициативата бе проведена от НЧ „ Никола Вапцаров – 1928 година “. В нея се включи интензивно и локалната общественост, а Олег Михайлов се погрижи за ефектното фото и видео снимане в празничния ден. Лазарската група от селото подари всички лакомства, събрани на празника на възрастни хора. Двадесет и четирима поданици на Костиево, консуматори на услугата „ Топъл обяд в Община „ Марица “ получиха торбичка и обръщение от лазарките за здраве, дългоденствие и Светли Великденски празници.
Прочетете още


В Крислово малчуганите от ДГ „ Детелина “ рисуваха великденска декорация в детското заведение. Те приготвиха и специфични цветни пана, направени със събрани от тях цветя и ги сложиха на разнообразни места в забавачката.

Две работилници проведоха в Маноле от НЧ „ Просвета – 1927 година “ на Велики четвъртък. В нея се включиха деца и младежи от 3 до 18 години. В единия уъркшоп рисуваха с пъстър восък, а във втория – със салфетки. При „ техниката с петна “ на яйцата остават разноцветни отпечатъци и се получава превъзходен резултат.

По традиция член на певческата групировка „ Манолски славей “ показва на децата обичана своя техника за боядисване на яйца. Тази година достойнството се падна на Минка Дишева. Тя сподели техника с изображение на листо. „ При нея всяко яйце се слага дружно с листо магданоз или здравец в остарял чорапогащник и се завързва крепко, тъй че листото да е прилепнало към черупката. След това се слага в съд с багра, а по-късно яйцето се изважда от боята, развързва се от чорапа и се вижда по какъв начин върху черупката е останал хубав ярък отпечатък от листото “, сподели опитната дама.



Повече от 40 деца и младежи се включиха в боядисването на яйца в Маноле. „ Всяка година вършим обагряне на яйца с разнообразни техники, с цел да могат младежите да са образец за дребните, като се учим един различен “, показа секретарят на читалището Росица Лилова. Тя посочи, че Нели Пенкова е дарила 30 пъдпъдъчи яйца, които децата също са боядисали. „ Боята е обезпечена от Таня Пушкова и майките на децата-участници в работилниците, които донесоха съоръжения за боядисване. А всички яйца са дарени от ръководителя на читалището Димитрина Караджонова “, сподели Лилова. Тя добави, че обагрените близо 200 яйца ще бъдат дарени в храм „ Св. Димитър “. На участниците в работилниците Иванка Чангулова подари шоколадови яйца и им пожела светли празници.



Кметът на Община Марица Димитър Иванов благодари на всички, които се включиха в самодейността за боядисване на великденски яйца. „ Всичко, което сътвориха дребни и огромни участници в креативните работилници в Костиево, Крислово и Маноле на Велики четвъртък е прелестно. Пожелавам тази самодейност да се трансформира в традиция за всички обитаеми места в Община Марица. Имаме подготвеност да финансираме закупуването на яйца и бои, които да осигурим за тези, които ще се включат на Велика събота. Всички обагрени яйца ще бъдат дарени в храмовете в общината и благословени за Светлите Великденски празници. Нека бъдем смирени в оставащите дни от Страстната седмица, с цел да можем да се доближим до християнските устои “, сподели Димитър Иванов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР