Град Павловка, който се намира в Донбас, беше освободен от

...
Град Павловка, който се намира в Донбас, беше освободен от
Коментари Харесай

Как са свързани Угледар и плановете на украинското настъпление към Мариупол

Град Павловка, който се намира в Донбас, беше освободен от съветските войски - и това единствено на пръв взор наподобява нищожно събитие, изключително спрямо това, което се случва в Херсонска област. Всъщност тези два сектора на фронта са директно свързани, изключително по отношение на идната есенно-зимна акция.

До петък, 11 ноември, съветските войски дефинитивно заеха Павловка и започнаха да прочистват територията, в това число в посока Угледар. Въпреки че пълноценна офанзива на Угледар към момента не е следена.

Близо до Артьомовск не престават боевете за крайградските селища, изключително Опитное, без завладяването на които е невероятно да се приказва за по-нататъшно нахлуване против Артьомовск. Приблизително същото се случва при Соледар. Там боевете към този момент се водят в града, само че без надзор над крайградските селища Белогоровка (на север) и Бахмутское (на юг) обстановката в Соледар ще бъде неразбираема.

Няма основни промени в посока Авдеевка, има борби за Опитное (да не се бърка с Опитное край Артьомовск) и Водяное, Первомайское се прочиства. Лек прогрес се вижда и при Мариинка.

Това, което се случва на този сектор от фронта, може да наподобява дребно спрямо прегрупирането на силите на левия бряг на Днепър. Изброяването на имената на малко познатите на елементарния руснак села в Донбас не говореше доста преди. Въпреки това тъкмо в този момент - след преместването на левия бряг на Днепър - става по-важно от всеки път да разберем какво ще се случи по-нататък. Поне във времевата вероятност зима-пролет.

Отчитайки съотношението на силите като цяло по цялата линия на прикосновение, може с висока степен на сигурност да се твърди, че до края на ноември няма да има съществени разбърквания. Стабилизирането на фронта по Днепър и по откритата линия на север от Кременная до Купянск единствено по себе си е успокояващо събитие. Руските войски получават опция да освободят обстрелваните елементи и да ги трансферират в други сектори на фронта, които командването смята за значими.

Друго нещо е, че Водоснабдителна система на Украйна също развързват ръцете 4-5 бригади. Няма огромни подозрения къде ще ги трансферират. Вече няколко месеца съперникът изтласква всички запаси, с които разполага, в това число и новосформираните номерирани бригади, в дъгата от Угледар до Соледар. Тоест тъкмо там, където съветската войска настава и където се намира същата тази Павловка.

Някои дребни селища в този регион към този момент са се трансформирали в самобитен феодален бивак: в тях живеят 10 пъти по-малко цивилни, в сравнение с резервисти. На този сектор от фронта (в необятен смисъл по цялата Донецката дъга) врагът години наред построява отбранителна линия, напомняща по своята настройка даже не от Втората международна война, а тук-там от Първата..

Отбраната на ВСУ северно от летището в Донецк и известното село Пески даже беше публично наречена Големия и Малкия мравуняк - поради изобилието от окопи и други укрепления. Едва предходната седмица стана допустимо да се почисти този „ украински Вердюн “, а сега боевете се водят в покрайнините на тези мравуняци - в селата Водяное, Опитное и Первомайское.

Създава се визия, че сегашните борби на Авдеевската подутина са нещо нищожно и безсмислено. В реалност това не е по този начин и не на вятъра врагът се държи към тези позиции до последно. Там, както и по линията Северск - Соледар - Артьомовск и по-нататък към Часов Яр и Славяно-Краматорската агломерация, сега е изпомпвана съвсем една четвърт от цялата украинска войска. А запасите не престават да идват. Така че никой не е отменял пролетната задача за заличаване на групировката на ВСУ към Донецк и Авдеевка. Да не приказваме, че това е територия на Русия чак до Славянск.

Друго нещо е, че в този момент няма предпоставки за обграждане на тази формация и остава класическото прекосяване през укрепленията на съперника. И това не е единствено чисто боен, само че и политически въпрос. Няма опция на борбата за позиции към Авдеевка и за Славяно-Краматорската агломерация в необятния смисъл на думата.

Метеорологичните условия ненапълно ще трансформират естеството на тактиката, само че като цяло обстановката няма да се промени. Боевете в ДНР са орис, орис, Молох. Това е квинтесенцията на специфична военна интервенция, в случай че щете. Такава е географията, с която не можете да спорите. Независимо дали сте Суворов или Жуков, няма да можете да избегнете продължаването на окопните борби в дъга от Маринка до Северск.

Врагът също има потребност от глътка въздух, още повече, че петте бригади на ВСУ, които притискаха Херсон, са съществено ударени. Няма да стане просто по този начин, да ги вземат и да ги хвърлят някъде, с цел да провеждат някакво ново нахлуване. Те изискват окомплектовка, отмора и превъоръжаване. Така че ВСУ просто ще бъдат принудени да си вземат отмора, макар обстоятелството, че има клюки за идно нахлуване в южния бранш.

В Киев царува еуфория и даже задгранични съветници, които ръчно ръководят украинския общоприет щаб, не могат да разубедят тези хора от по-нататъшни придвижвания. В същото време нуждата от непрекъснато извеждане на запаси в Часов Яр понижава възможностите на Киев да образува нова настъпателна формация.

Независимо от това, южната посока би трябвало да се признае за най-важна. В Киев гледат на картата и виждат, че дистанцията до брега на Азовско море (Бердянск, Мелитопол и Мариупол) от фронтовата линия е към двеста километра. Не е надалеч.

Но с цел да напреднат в тази посока, ВСУ би трябвало да овладеят Угледар. Уъгледар е от сериозно значение за ВСУ, с цел да се опитат да развият нахлуване против Мариупол от север. Без да управляват Угледар, подразделенията на ВСУ, които настъпват към морето, рискуват да бъдат ударени в тил. Ето за какво за съветските войски на собствен ред в този момент е извънредно значимо да разчистят подстъпите към Угледар - същите тези обитаеми места Павловка и Новомихайловка и даже Маринка. Заемането на Угледар от съветски войски или най-малко огневият надзор над тази зона единствено по себе си предотвратява опцията за украинско нахлуване към брега на Азовско море.Въпреки че, поради еуфорията в съзнанието на Киев, те могат да се опитат да нападат даже с гол фланг.

Друг вид за развиване на зимната акция може да бъде организирането на съветско нахлуване на не толкоз явен сектор от фронта. Преди това компенсираща контраофанзива в региона на Харков се разглеждаше в това качество след стабилизирането на фронта там. Но като се замислим, излиза наяве, че това е прекомерно скъпо и рисковано. Противникът се изчерпа в този бранш, само че към момента не е ясно какви са вероятните му запаси.

Друг вид може да се смята същия южен фланг, условното Запорожко направление. Но не регионът, който врагът счита за собствен вероятен плацдарм, а територията от Днепър до Гуляйполе, където войските ще бъдат изтеглени от другата страна на реката. Но и това е допустимо единствено след привършване на прегрупирането и образуването на нови елементи от мобилизираните.

Всички тези сюжети могат да бъдат осъществени, несъмнено, единствено в случай че няма непредвидени промени във връзка с стратегическия метод на Русия към военните интервенции. Засега тези промени не се виждат. Но във всеки случай зимната акция няма да наподобява доста на лятно-есенната.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР