Готовност да засили военното си присъствие в Косово за справяне

...
Готовност да засили военното си присъствие в Косово за справяне
Коментари Харесай

НАТО праща още войници в Косово, Сърбия е под натиск

Готовност да ускори военното си наличие в Косово за справяне с актуалната обстановка изрази НАТО, съобщи Франс прес.

В изказване, оповестено през вчерашния ден, алиансът даде да се разбере, че е разрешил разполагането на спомагателни сили. Той не посочи какъв брой тъкмо бойци и от кои страни може да бъдат изпратени и вероятно по кое време, отбелязва Ройтерс.
-->
Британското министерство на защитата обаче заяви по-късно, че е предоставило разполагаем на силите на НАТО в Косово КейФОР един батальон - т.е. сред 500 и 650 военни, отбелязва Франс прес.

Представител на НАТО, поискал анонимност, напомни, че КейФОР към този момент усилиха наличието си в Косово през май, когато там бяха ситуирани към 500 турски бойци. След това те бяха сменени от български и гръцки сили, добави той.

Цитираният източник от НАТО акцентира, че КейФОР са подготвени да създадат " спомагателни корекции ", в случай че е належащо, с цел да могат да изпълнят своя мироопазващ мандат в Косово.

Ситуацията в Косово е извънредно напрегната от 24 септември, когато група въоръжени сърби нападнаха силите на косовската полиция в северното село Банска. При офанзивата бе погубен косовският служител на реда Африм Буняку, а в последвалата престрелка починаха трима от нападателите.

Междувременно Съединените щати приканиха Сърбия да изтегли войските, които е струпала на границата си с Косово.

" Ние виждаме огромни сръбски военни сили по границата с Косово ", в това число " невиждано разполагане " на артилерия, танкове и пехотни елементи, сподели представителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. Той обаче не пожела да разяснява риска от вероятно навлизане в Косово, чиято самостоятелност Сърбия не признава и където от няколко дни напрежението е доста високо.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън се е обадил по телефона през днешния ден на сръбския президент Александър Вучич, с цел да изрази угриженост от обстановката и да " подчертае нуждата от неотложно понижаване на напрежението и връщане към разговора ". Съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан от своя страна е разговарял с премиера на Косово Албин Курти, заяви Кърби.

Впоследствие Белият дом добави в изказване, представено от Ройтерс, че Съливан е изразил пред Курти безпокойствие от разполагането на сръбски военни елементи по продължение на границата с Косово.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР