Гостоприемството на Чернобил ще остане в паметта и организмите на

...
Гостоприемството на Чернобил ще остане в паметта и организмите на
Коментари Харесай

Гостоприемството на Чернобил ще остане в паметта и организмите на окупаторите

" Гостоприемството на Чернобил ще остане в паметта и организмите на окупаторите до края на живота им " - това написа украинската организация УНИАН, като споделя клип от това, което е останало след съветската войска, окупирала региона на АЕЦ " Чернобил " за повече от месец. 

Руснаците се отдръпнаха в края на март, откакто превзеха централата в първите дни на войната и държаха чиновниците в плен в продължение на седмици. 

Част от войските са се позиционирали в така наречен Червена гора в неразрешената зона край авариралата централа - едно от местата с най-висока радиационна замърсеност след злополуката през 1986 г. 

Записите демонстрират по какъв начин руснаците са изравяли окопи в гората с тежка техника, събирали са пясък в чували за укрепления, рязали са от дърветата в неразрешената зона и са лагерували дълготрайно време. На мястото се виждат изоставени облекла, хранителни боклуци, кутии от цигари, има и множество следи от палене на огън. 

" Глупостта на съветските бойци е толкоз огромна, колкото са показанията на дозиметрите, с които проверихме радиационния декор на мястото на нашествениците ", споделя министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко. Той позволява, че с държанието си руснаците са се обрекли на живот в заболявания поради вдишването на радиоактивен прахуляк. 

New York Times цитират интернационалните експерти по нуклеарна сигурност, които до този миг не са засекли случаи на лъчева болест измежду съветските бойци, само че онкологичните болести и други евентуални здравословни проблеми, провокирани от излагане на радиация, може да се проявят слдед десетилетия. 

Служителите от организацията, която се занимава с ръководството на зоната към Чернобил, свидетелстват, че съветските бойци освен са основали животозастрашаваща заплаха с дейностите си, само че и са унищожили документите и архивите на централата. 

" Събирахме ги в продължение на десетилетия, а някакви ***** са ги изхвърлили в боклука ", споделя Олександър Сирота от организацията. 

Украинците оповестяват за провали във всички административни пространства в постройките към Чернобил - офисите са разрушени и разграбени. 

Руските бойци са откраднали освен предмети, принадлежащи на държавната работа, само че и персонални движимости на техниците и инженерите. 

Унищожена е съвременна аналитична лаборатория, като вредите от загубата ѝ се правят оценка на 6 млн. евро. Лабораторията е употребена при ръководство на радиоактивните боклуци, както и за научни проучвания и разработки. 

NYT цитират основния инженер на АЕЦ " Чернобил " Валерий Семьонов, който споделя, че руснаците са довели бойци от звено за химическа защита и специалисти от " Росатом " по време на окупацията на зоната.

Експертизата на нуклеарните специалисти от Русия не е имали съвсем никаква тежест пред решенията на армейските командири, чиито цели по това време са били свързани с плануваната офанзива към Киев. 

Изравянето на окопи в неразрешената зона не е единствената безразсъдна постъпка на руснаците. Семьонов споделя, че един от бойците е вдигнал с голи ръце предмет, който е инфектиран с изотопа кобалт-60. 

" Казахме им - това е зона, в която не може да влизате в избрани места. Те не ни обърнаха внимание ", споделя един от чиновниците в централата. 

В продължение на няколко дни АЕЦ " Чернобил " остана без електричество. Аварията не е довела до проблеми със сигурността, само че е провокирала съществени терзания за операторите на обекта.

Резервните генератори, които са включени след това, изискват огромни количества дизелово гориво. Отначало руснаците са подсигурили, че имат задоволително ресурси, с цел да поддържат генераторите, само че на петия ден са заплашили да спрат подаването на гориво, тъй като " няма задоволително за фронта ". 

Тогава управляващите в Беларус са принудени да разрешат казуса и да прекарат зареждане от тяхната електрическа мрежа, с цел да може охладителната система на хранилището за отработено нуклеарно гориво да работи. 

На 28 март, малко преди руснаците да се изтеглят, близо до Чернобил избухва горски пожар. На идващия ден съветският лагер е изгорял и зарязан. 

" Може би ще има нараснал риск от ракови болести за бойците, само че в случай че ги изпратят в Източна Украйна, ще имат по-големи проблеми ", написа журналистът от NPR Джеф Брумфийлд и цитира мнението на специалиста по нуклеарна отбрана Катрин Хигли: " Мисля, че радиационният риск от спането на земята в Чернобил е най-малката им грижа в този миг ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР