Гости на Софийската филхармония, на 11 ноември в столичната зала

...
Гости на Софийската филхармония, на 11 ноември в столичната зала
Коментари Харесай

Страсти на сцената на зала „България“

Гости на Софийската филхармония, на 11 ноември в столичната зала „ България “ са двама от фамозните създатели от актуалния музикален свят. Под диригентството на Краус-Петер Флор ще прозвучат симфония № 49 „ Страстта “ във фа минор от Йозеф Хайдн и цикълът „ Песни за мъртвите деца “ на Густав Малер по стихове на Фридрих Рюкерт. Солист е баритонът Бенджамин Апъл. В звуковия файл чуйте какво показа той пред Светлана Димитрова. В превода оказва помощ Ангелина Александрова.



 Клаус Петер Флор Клаус Петер Флор е роден в Лайпциг. Първо свири на цигулка, а по-късно се насочва към дирижирането и работи с Ролф Ройтер, Рафаел Кубелик и Курт Зандерлинг.

През 1984 става общоприет музикален шеф на Берлинския Konzerthausorchester, стартира постоянните си контакти и с други огромни немски оркестри като Лайпцигския Gewandhaus и Дрезденската филхармония. През 1988 дебютира с Берлинската филхармония, където още веднъж е канен. Творческият му път е обвързван и с Лондонския филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Далас, оркестър „ Тонхале “в Цюрих и Малайзийскифилхармоничен оркестър, където е музикален шеф от 2008 до 2014. По покана на Рикардо Шайи е бил основен гост-диригент на Симфоничния оркестър на Милано „ Джузепе Верди “ (2003-2008) и е назначен там за музикален шеф от сезон 2017/2018, с задача да уголемява западноевропейския репертоар на оркестъра. През 2018/2019 е гост-диригент на оркестър Het Gelders (Нидерландия).

Кариерата на Флор е обвързвана и с няколко опери къщи – „ Капитол “ в Тулуза, „ Ла Моне “ в Брюксел, Немската опера в Берлин, както и оперите в Хюстън, Мюнхен, Дрезден, Хамбург, Кьолн.

На сцената в София Клаус Петер Флор за първи път се срещна със своя съотечественик баритонът Бенджамин Апъл.

 Бенджамин Апъл Бенджамин Апъл е роден през 1982 година и първите си стъпки на сцената прави като хорист в фамозния „ Хор на врабчетата “ на Регенсбургската катедрала. За последните няколко години това е един от най-награждаваните млади артисти. През 2016 получава премията за млад актьор от сп. „ Грамофон “ за концертните му рецитали и оперни облици по мнението на публиката и рецензията. Той е измежду определените „ Артисти от новото потомство “ на BBC (2014-2016), „ Изгряващ актьор “ на Уигмор хол и „ Изгряваща звезда “ на ECHO (2015-2016). През 2016 е определен актьор за звукозапис на SONY Classical. Отличен е с влиятелната премия „ Дитрих Фишер-Дискау “ (за най-хубав артист на песни) на Académie du Disque Lyrique (2017/2018).

Бенджамин Апъл е последният възпитаник на фамозния баритон Дитрих Фишер-Дискау.

Дискографията му е обширна и с изключение на изцяло осъществяване на песни от Менделсон и Брамс е осъществил интеграл и на солови кантати от семейството Бах.

Наскоро е подписал контракт и с френска звукозаписна компания „ Алфа класикс “ за седем албума. Започват със „ Зимен път “ на Шуберт от февруари идната година, следва концептуален албум „ Забраненият плод “ с песни от Ренесанса до Марлене Дитрих. Следващият запис ще го срещне с Гьорги Куртаг, с който е работил и преди. Съпровождан от 96-годишният маджарски композитор той ще запише песни на Шуберт. Останалите албуми са също толкоз забавни, само че ще се работят последователно.

Снимки: sofiaphilharmonic.com, Uwe Arens / Sony Classical, dallassymphony.org
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР