Горещата вода от недрата на Земята се използва за производство

...
Горещата вода от недрата на Земята се използва за производство
Коментари Харесай

Унгарски град заменя руския газ с геотермална енергия

Горещата вода от недрата на Земята се употребява за произвеждане на сила и топлота за хиляди семейства в третия по величина маджарски град Сегед. Проектът, разгласен за най-голямата реорганизация на градска отоплителна система в Европа, може да послужи като модел за други градове на континента, защото страните от Европейски Съюз се пробват да понижат зависимостта си от съветския газ след нашествието на Москва в Украйна.

"Геотермалната сила е локална, налична и възобновима, тъй че за какво да не я използваме ", разяснява пред AFP унгарският геолог Тамаш Меджис пред Агенция Франс Прес.

Сегед е с население от 160 000 души и е ситуиран на към 170 км южно от Будапеща.

Когато системата бъде изцяло построена през идната година, 27 кладенеца и 16 отоплителни съоръжения ще подават геотермално загрята вода по 250 километра тръби за отопление на 27 000 жилището и други 400 консуматори.

Това е най-голямата геотермална градска отоплителна система в Европа отвън Исландия. Но, за разлика от исландската столица, отоплителните системи в Сегед в началото са били построени за работа с природен газ.

Унгария, която е член на Европейски Съюз, покрива 65% от потребностите си от нефт и 80% от потребностите си от газ с импорт от Русия.

"Този жилищен план е издигнат през 80-те години на предишния век. Оттогава до момента сме изгорили милиони кубически метри вносен съветски газ, с цел да затоплим студената вода в тези жилища. Но в този момент направихме сондаж и получихме гореща вода под краката си ", споделя Меджис за плана, чиято стойност от над 50 млн. евро е отчасти покрита от фондовете на Европейския съюз.

Той добави, че планът може да послужи като модел за други градове в елементи на Франция, Германия, Италия или Словакия, които са богати на геотермални залежи.

Според специалистите, геотермалните извори са незадоволително употребен източник на възобновима топлинна сила в Европа.

"Развитието на геотермалното градско отопление в Сегед е елементарен за разбиране образец в доста райони на Европа ", споделя Ладислав Рибах, специалист в Института по геофизика в Цюрих, Швейцария.

Лайош Керекеш от Регионалния център за проучване на енергийната политика в Унгария споделя, че повече от 25% от популацията на Европейски Съюз живее в региони, подобаващи за геотермално централно отопление.

Много преди войната в Украйна Балаж Кобор, шеф на отоплителната компания Szetav в Сегед, стартира да изследва по какъв начин градовете могат да употребяват геотермална сила и излага проектите си пред управляващите.

През 2015 година градската община назначава него и Меджис да предизвикват консолидираното на възобновими енергийни източници в централното отопление.

"За да отоплява града годишно, компанията изгаряше 30 милиона кубически метра газ и произвеждаше към 55 000 тона въглеродни излъчвания всяка година. Самият град беше най-големият източник на въглеродни излъчвания ", споделя Кобор.

По думите му, замяната на газа с геотермална сила ще понижи излъчванията на парникови газове в града с 60%, или към 35 000 тона годишно.

Ако сходни дребни и междинни градове преминат към геотермално отопление, това ще бъде огромна стъпка към въглеродно неутрална и устойчива Европа, споделя още той.

Заобиколена от планинските вериги на Карпатите и Алпите, Унгария и изключително регионът към Сегед образуват басейн, в който горещата вода с температура 92-93°C се събира на дълбочина до 2000 метра подземен.

В уреди, ситуирани наоколо до кладенците, "топлообменници ", състоящи се от стотици железни панели, трансферират топлината към вода в тръбопроводни вериги, които обслужват разнообразни квартали.

Самата геотермална вода не влиза във веригите, а още веднъж навлиза в земята посредством така наречен "реинжектиращ " бунар.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР