Голямата коалиция, която се състои от консервативния блок ХДС/ХСС на

...
Голямата коалиция, която се състои от консервативния блок ХДС/ХСС на
Коментари Харесай

“Зелените“ в Германия не искат „коалиция Ямайка“

Голямата коалиция, която се състои от консервативния блок ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия /ГСДП/, се разклаща и към този момент много се спекулира какво може да се случи, разяснява nTV.

„ Зелените “ към този момент внесоха някаква изясненост в тази гледка: в случай че държавното управление падне, би трябвало да се отива на предварителни избори. „ Зелените “ са скептично настроени към концепциите на либералите от Свободната демократична партия (СвДП), които били прекомерно „ надалеч “ от техните.
Водещите зелени политици се дистанцираха от СвДП и изключиха „ коалиция Ямайка “ без нови избори (т. нар. „ коалиция Ямайка “ е от политическия лексикон на Германия и отбелязва коалиция от три партии: ХДС/ХСС, СвДП и Зелените. Името идва от съвпадението сред цветовете на тези три партии и флага на Ямайка – бел. ред.).
Михаел Келнер от „ Зелените “ сподели за СвДП, че ” техните хрумвания са доста надалеч от нашите ” – политиката за климата и околната среда. Ако Голямата коалиция се разпадне, ще бъде нужен “нов политически мандат ” посредством нови избори. Лидерът на фракцията на „ Зелените “ в Бундестага Катрин Гьоринг-Екарт сподели нещо сходно.
Келнер акцентира, че неговата партия е подготвена да одобри отговорността за сформиране на държавно управление: “Ние сме подготвени да поемем отговорност в тези времена, когато партийната система е толкоз изменена. ” Зеленият политик обаче не изрази оценка, че предварителните избори ще се проведат скоро.
Гьоринг-Екард също по този начин желае нови избори при положение на неуспех на огромната коалиция. Съюз със СвДП би бил невъобразим без нови избори, сподели тя пред ZDF. Междувременно либералите се показаха като “най-големите съперници на опазването на климата, които човек може да си показа ”. Ето за какво, гласуването на гласоподавателите е належащо, “защото не може да се каже, че човек просто може да смени посоката “.
Премиерът на Шлезвиг-Холщайн Даниел Тюнтер е за продължаването на огромната коалиция. Политикът от ХДС съобщи пред RTL, че постоянно е желал „ коалиция Ямайка “ със СвДП и Зелените. В своята провинция той ръководи в една такава коалиция.
След общите избори през 2017 година на федерално равнище имаше сондажи за „ коалиция Ямайка “, които се провалиха, тъй като СвДП прекъсна договарянията с ХДС/ХСС и „ Зелените “.
Според актуалното изследване на публичното мнение тристранният съюз може да не е нужен след провеждането на общи избори, защото консерваторите и „ Зелените “ дружно биха имали задоволително болшинство поради силата на последните. Така че либералите не биха били нужни. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР