Голяма част от строителните фирми у нас сякаш започнаха да

...
Голяма част от строителните фирми у нас сякаш започнаха да
Коментари Харесай

Апартаментен комплекс в Ахелой се разпродава на безценица

Голяма част от строителните компании у нас като че ли започнаха да се стабилизират след ударите, получени по време на огромната рецесия през 2007-2009 година. Но не всички съумяха да изгазят батака на рисковите вложения (меко казано), които запомнихме като безсистемно леене на бетон по Черноморието. Те банкрутираха. А много от така наречен крупни бизнесмени от близкото минало не престават да сърбат попарата на безумния си блян към бързо замогване.

Но както е добре известно в множеството случаи,

„ огромното дърво “ се стовари върху техните кредитори.

Такъв е казусът със строителната компания „ Билдинг Сити “ ЕООД. Тя е благосъстоятелност на мастития (преди години) бургаски бизнесмен Георги Буюклиев, който предприе построяването на впечатляващ по размерите си ваканционен комплекс в Ахелой. Финансовите проблеми на ЕООД-то станаха обществено известни още през 2016 -а, когато частни правосъдни реализатори започнаха да разпродават жилища в построения комплекс от затворен вид „ Фамагуста Антония “.

Ваканционното населено място се намира на 800 метра от плажа и разполага със лично футболно игрище, с тенис корт и с детска площадка. Това бе един от най-амбициозните строителни планове, осъществени в миналото в Бургаска област - 19 корпуса с 206 жилището. Строителството му обаче съответства с рецесията, огромна част от жилищата останаха непродадени, а Георги Буюклиев се завъртя в дългова серпантина, от която по този начин и не съумя да излезе. Въпреки, че за разлика от множеството свои събратя по орис, той въпреки всичко съумя да приключи обекта.

Съдебната сага

по оповестяване на сдружението в неплатежоспособност завърши дефинитивно на 22 януари 2018 година.

Докато вървяха борбите и препирните към и под полите на Темида, частни правосъдни реализатори се пробваха да възстановят харчовете на „ клиентите “ си. Още през 2016 -а на тезгяха бяха извадени 95 жилището, чиято обща стойност по това време беше закрепена на 8.41 млн. лв..

Очевидно обаче доста мераклии, подготвени да броят приблизително по 88 500 лева за всеки от тях по този начин и не са се наредили на опашката. Това от една страна е добре, тъй като парцелите въпреки всичко остават като актив в масата на несъстоятелността, само че от друга - преоценките им през годините понижават опцията кредиторите да получат по-голям % от присъдените им от съда суми. Както повелява Законът след окончателното оповестяване на несъстоятелността, продажбата на активите се управлява от назначеният от съда синдик, който от своя страна стартира да разпродава останалите активи на банкрутиралата компания след одобрение от съда на новите оценки на парцелите. Сега тази "чест " се пада на Радослав Тонев, който е оповестил два търга за продажба на парцели и имущество на „ Билдинг Сити “.

На 8 януари на обществена обмен бяха извадени 83 жилището, оценени общо за 3.26 млн. лв.. Ако съдим по описанието на обособените обекти, квадратният метър към този момент се търгува... под 700 лв..

Наред с жилищата, ще бъдат продадени и девет автомобила. Също на ниска цена - приблизително по 1500 лева за возило.

Всеки, който поне е осведомен с процедурата по фалирането и "разкостването " на задлъжнели компании, прелестно знае защо става дума: сходни продажби покриват най-мнаго 10-15% от насъбраните задължения.

Справка във фирмената партида на „ Билдинг Сити “ демонстрира, че „ традицията “ е спазена: признатите от съда вземания са много по-големи, в сравнение с възможните доходи от тоталната ликвидация на съществуващите активи. Дори и при най-хубаво стичане на събитията.

Така да вземем за пример от утвърждения от съда лист на кредиторите излиза наяве, че единствено на „ Юробанк България “ АД, която е отпуснала капиталовия заем за построяването на комплекса, несъстоятелното сдружение

„ Билдинг Сити “ ЕООД дължи общо 9.2 млн. лева

- главница, лихви и така нататък

А като прибавим тук и неплатените налози и такси, насъбрани към Националната организация за приходите, които са към 3.10 млн. лева, и към държавното „ ВиК “ - 1200 лева, всеки може да се сети по кое време останалите седем кредитори ще възстановят най-малко частично загубите си?

Точно в никакъв случай, гласи най-бързият и само правилен (в случая) отговор. Причината е, че продаваното в този момент имущество на банкрутиралото „ Билдинг Сити “ ЕООД е единствения му актив. И когато то се продава на безценица...

Справка в осведомителните страници, свързани с активността на този строителен бизнесмен демонстрира, че преди години друга негова компания - „ Буюкстрой-Буюслиеви Сие “ СД, която беше измежду националните водачи на строителите в Югоизточна България в интервала 2000-2005 година и застрои огромна част от центъра на Бургас, също беше оповестена в неплатежоспособност, само че сумите, които дължеше към кредиторите по това време бяха надалеч по-малки. През 2005-а назначаният по това време синдик на банкрутиралото сдружение Милен Козарев стартира да разпродава парцели и коли на компанията в Бургас.

Очевидно този първи сполучлив опит на Буюклиев (бел.ред. той апропо е и комшия на депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев) на терена на несъстоятелността, го е „ въодушевила “ за нови подвизи и с още по-голям обсег, само че посредством другата си компания „ Билдинг сити “.

Още една любопитна детайлност е, че още след първите финансови земетресения в застрашената от банкрут компания, той взема решение да поеме цялата отговорност за протичащото се. Справка в комерсиалния указател демонстрира, че до октомври 2016-а компанията е била ООД. В нея съучастник на Буюклиев е била щерка му Антоанета. За да почисти опцията някой да предяви искания към нея, той изкупува дяловете и за сумата от 3750 лева и по този метод остава единствен притежател и надлежно единственият от който може да се търси отговорност за потъналите милиони...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР