Голям товарен кораб, плаващ под панамски флаг, заседна в скалите

...
Голям товарен кораб, плаващ под панамски флаг, заседна в скалите
Коментари Харесай

Корабът край Яйлата е заседнал заради неадекватно поведение на екипажа

Голям товарен транспортен съд, плаващ под панамски байрак, заседна в скалите край резерват Яйлата тази заран. Плавателният съд е претрупан с торове и препарати в Украйна и е трябвало да стигне до пристанище Варна. Предстои интервенция по обезопасяване на товара и горивото, защото в корпуса му има пробойни, заяви Българска национална телевизия.

При случая няма потърпевши от екипажа на кораба, няма и разлив в морето, хората се притесняват, че това може да се случи след това, тъй като се чака утежняване на времето.

" Това би довело до екологична злополука, няма значение дали е в рамките на резервата, това е извънредно рисково за цялата акватория, защото подводните течения могат да занесат този разлив до Болата, до Калиакра ", сподели Пенко Георгиев, шеф на Историческия музей в Каварна,

От Морска администрация оповестиха, че целият екипаж се състои от 9 души, всички турски жители. Собствеността на кораба също е на турска компания. Причината за конфликта съгласно тях е несъответстващото държание на моряците, които са били на вахта.

" Дежурният офицер и рулевият не са гледали там, където би трябвало, в случай че са гледали. Не е целесъобразно да се подхващат дейности по изваждане, защото може да се отворят по-големи пробойни ", сподели Румен Николов, н-к на Главна дирекция „ Аварийно избавителна активност " към ИА „ Морска администрация ".

Водолазна група ще направи оглед, с цел да се реши по какъв начин ще се работи за освобождението на кораба. По-рано денем от Районна прокуратура-Добрич оповестиха, че стартират инспекция на аргументите за случая, който е станал след 04.00 часа тази заран.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР