Голям скандал гръмна заради малките матури след 4-ти клас. Оказа

...
Голям скандал гръмна заради малките матури след 4-ти клас. Оказа
Коментари Харесай

Скандал с малките матури. Подменени диктовки

Голям скандал гръмна поради дребните матури след 4-ти клас. Оказа се, че има сменени диктовки. Затова МОН санкционира шефове и квестори.

Директори на учебни заведения и квестори ще носят дисциплинарна отговорност за сменени диктовки на националното външно оценяване по български език и литература за 4-ти клас, което се организира на 27 май, а резултатите станаха ясни през вчерашния ден. След инспекция на всички 57 307 писмени работи на четвъртокласниците бяха открити към 90 теста, които съдържат диктовки с текст, друг от този в изпитния аудиофайл, оповестяват от просветителното ведомство.

В шест учебни заведения в страната на учениците не е пуснат изпратеният от Министерството на образованието и науката (МОН) аудиофайл, а са диктувани напълно други текстове.

Петима квестори от ОУ „ Стоян Михайловски “ във Варна са с предизвестие за уволняване. Причината е, че в две от изпитните зали децата са писали още веднъж пробната диктовка, която е била извършена през февруари тази година. За несбъднат надзор и позволени нарушавания със „ забележка “ е осъден шефът на ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ в село Старо Оряхово, община Долни чифлик в област Варна.

С дисциплинарни санкции са и четирима членове на учебната изпитна комисия. В това учебно заведение са имали проблем с разархивирането на изпратения от МОН аудиофайл с диктовката. Без да алармират в министерството, те са употребили изпратен им от друго учебно заведение аудиофайл със напълно различен текст.

В столичното 159-о ОУ „ Васил Левски “ изпитът в една от залите е извършен с аудиодиктовка на издателство, а не с текста от МОН. Квесторът в залата е с дисциплинарно наказване „ забележка “. На шефа на учебното заведение е наложена финансова глоба.

Диктовката е сменена също в главните учебни заведения „ Атанас Манчев “ в Айтос и в с. Богданица, област Пловдив, както и в СУ „ Алеко Константинов “ в Луковит. Там предстоят инспекции. В хода на оценяването на писмените работи са открити също диктовки с почерк, друг от този при отговорите на другите въпроси от теста. В други случаи диктовката не е пусната от изпратения аудиофайл. Вместо това тя е раздадена на четвъртокласниците на книжен притежател и те са я преписали дружно със знаците за пауза при четене.

Оценката от изпита по български език и литература в 4-и клас служи за определяне на самостоятелни пропуски и за разбори на резултатите от образованието на учебно и национално ниво.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР