Големият дебат: Готови ли сме за контакт с извънземните?Преди време,

...
Големият дебат: Готови ли сме за контакт с извънземните?Преди време,
Коментари Харесай

Големият дебат: Готови ли сме за контакт с извънземните?

Големият спор: Готови ли сме за контакт с извънземните?Преди време, канадският Център за следствие и Световният алианс на Университета в Торонто са домакини на така наречен „ Големият извънземен спор “ (The Great Extraterrestrial Debate). (HiddenTruth.site)Той е сред старшия астроном на SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence – търсене на извънземен разум) – Сет Шостак (Seth Shostak), професора по астрофизика Рей Джаявардана (Ray Jayawardhana) и канадския създател на научна фантастика Робърт Дж. Сауйер (Robert J. Sawyer).

 Сет Шостак
Сет ШостакБоб МакДоналд (Bob McDonald), домакинът на CBR’s Quirks & Quarks, модерира събитието в зала Macleod Auditorium, в постройката на медицинските науки на Университета в Торонто.Центърът за следствие, който разпространява „ разсъдъка, науката, секуларизма и свободата на следствие “, организира този спор с мотото „ изключителните искания изискват изключителни доказателства “.Съгласно този лозунг, съществуването на извънземни е изключително изказване. Тримата участници се съгласиха, че към днешна дата, макар десетилетия на търсене и изследване, няма нито късче от рецензирани, научно признати доказателства, че извънземен живот съществува.
Но, и тримата признават, че огромният размер на Вселената прави доста малко евентуално ние да сме единственият образован живот в нея.Рей Джаявардана показва, че във Вселената има повече Галактики, в сравнение с има зърна пясък на всички плажове и във всички пустини по света.

 Рей Джаявардана
Рей ДжаяварданаТой предложения хората от публиката да си показват, че са легнали някъде на плажа и държат зърно пясък на върха на пръста си.Той споделя:„ Знаем, че в галактически проект, ние, Земята, сме по-малки от бацил от това малко зърно. “Какви са възможностите, че никоя друга умна цивилизация не съществува в цялото широко пространство към нас?Проблемът с намирането на извънземни не е несъществуването им, а лимитираните ни средства за търсене. По отношение на възрастта на Вселената, нашата софтуерна цивилизация съществува малко повече от момент.Докато Вселената е на възраст 13,5 милиарда години, Маркони (Marconi) е изобретил радиото единствено преди 126 години. SETI, програмата за намиране на извънземен разсъдък, изпраща радиовълни към дребен сегмент от небето единствено за половин век.

 g1 600x398 - Големият спор: Готови ли сме за контакт с извънземните?
Сет Шостак, старши астроном в SETI, показва, че да се заключи, въз основа на доказателствата към днешна дата, че няма образован живот, би било същото, като да се заключи след ограничение на търсенето в един квадратен блок, че в него няма слонове от Африка.Друга част от компликацията при намирането на извънземни е лимитираното ни определение за това по какъв начин може да наподобяват те.

 Робърт Дж. Сауйер
Робърт Дж. СауйерАко приемем, че извънземните са като нас (да цитираме Робърт Дж. Сауйер: „ двуноги, на основата на въглерод, ядат храна, отделят, дишат “), ние сме лимитирани до търсенето на планети, които поддържат подобен живот.Но програмата, която търси планети, сходни на земята, в които взе участие Рей Джаявардана, е разкрила доста по-разнообразни светове, в сравнение с в миналото сме си представяли.Включително, планета с размерите на Юпитер, която се върти към Слънцето си за четири дни. Животът може да одобри доста форми, които не са на основата на въглерод, или на О2 и вода.Робърт Дж. Сауйер показва, че даже не знаем какво е съответното определение на живота, и че допускаме, че ще го разпознаем единствено, когато го забележим. Животът на Земята, през по-голямата част от своето битие, не е взел човешка форма.Всъщност, всички участници се съгласяват, че може да има по-голям късмет извънземният живот да наподобява на езерце, в сравнение с нас, и че интелигентността не е причина за съществуването на живот на планетата.Единствено нашата човешка надменност ни кара да одобряваме, че животът на всички места клони към просветеност като най-висш израз.Четете още: Подготовка за ГОЛЯМОТО РАЗКРИВАНЕ стартира от УНИЦЕФ и Ватиканът още през 2018Дори да разпознаем живота на други планети, по какъв начин ще поддържаме връзка с него? Водещите участници декларират, че както знаем от Стар Трек (Star Trek), всички извънземни приказват идиоматичен британски и са членове на гилдията на холивудските артисти …Но, в случай че оставим шегата встрани, те може да има голям брой средства за връзка, които да не включват радиовълни.Сет Шостак показва, че са ни нужни 50 години от откриването на радиото до откриването на компютрите, и че след 200 години, компютрите ще надминат по потенциал човешкия мозък. Това ще увеличи опцията за машинна основа, а не за въглеродо основана цивилизация.Цивилизациите, стотици хиляди години по-напреднали от нашата, може към този момент да са достигнали тази точка и, както разяснява Робърт Дж. Сауйер, от дълго време може да са приели по-усъвършенствани средства за връзка, да вземем за пример квантовото усложнение.Нито една радиовълна не би произлязла от такава цивилизация, която може да открием. Член на аудиторията прибавя наблюдението, че даже не сме съумели да установим връзка с други напреднали типове на нашата лична планета, като китове и делфини.Сет Шостак и Рей Джаявардана са оптимистични по отношение на възможностите ни да намерим извънземни през „ идващите няколко десетилетия “.Д-р Джаявардана показва, че способността ни да откриваме земноподобни планети се е нараснала неведнъж през последните петнадесет години, заради потреблението на телескопа Кеплер (Kepler). Ученият счита, че тя ще се усили още повече.Той се занимава с намирането и разглеждането на хиляди планети, начертаването им и идентифицирането кои от тях се открояват. И не се лимитира до фокусиране върху условията за вода и О2.

 alien contact2 600x342 - Големият спор: Готови ли сме за контакт с извънземните?
Както доктор Шостак, по този начин и доктор Джаявардана имат вяра, че би трябвало да увеличим обсега на материала, който изпращаме, тъй като по-голямото многообразие усилва опцията някой да може да интерпретира най-малко част от него.Шостак даже предлага да изпратим „ интернет “ като представител на интелекта на нашия тип, което докара до някои смешки, по отношение на интернет порното. Сауйер отговори, че няма да съставлява проблем, защото е „ характерно за типа ни “ и няма възможност да има доста смисъл за извънземните.Водещите участници приказваха за загрижеността на Стивън Хокинг (Stephen Hawking), че към този момент разкриваме прекалено много за себе си и може би се трансформираме в цел.Д-р Шостак счита, че най-голямата заплаха, пред която сме изправени и, която е обвързвана с извънземна цивилизация, е „ прекалено много познания “, които не сме били подготвени да разберем и използваме в наша изгода.Така да вземем за пример, в случай че извънземните биха ни научили на технологията за основаване на евтина, неограничена сила от тъмна материя, някои индивиди може просто да я употребяват за безпорядък и заличаване.Съществува опцията други, по-напреднали цивилизации, към този момент да знаят за нас, само че чакат да разгадаем нашите планетарни проблеми, преди да стартираме връзка.Д-р Шостак споделя, че откриването на извънземен живот надали може да провокира пробив в нашето обществено схващане, като се има поради, че половината от нас имат вяра, че извънземните към този момент са измежду нас.Човешката реакция би зависела от естеството на откритието, т.е., форми на живот, които „ ни махат и се усмихват “, биха породили по-голямо неспокойствие от извънземните езера, даже и да имат разсъдък.Радиоводещият Боб МакДоналд счита, че медиите ще се заинтересуват единствено в случай че извънземните дойдат „ размахвайки оръжие или желаят да ни изядат “.От друга страна, Робърт Дж. Сауйер разяснява, че е човешка надменност да си представяме, че ще сме им забавни.Сет Шостак прибавя, че въпреки да сме постигнали доста с нашия 3-килограмов мозък, той има своите ограничавания, изключително, когато става въпрос за работа с напреднали цивилизации, съществували към стотици хиляди години.Но, Рей Джаявардана има по-оптимистично мислеше. Той счита, че в търсенето на извънземни ние ще бъдем лимитирани единствено от нашето въображение (и несъмнено липса на финансиране).Каквито и диспути да се водят, близкото бъдеще ще ни даде всичко, което желаеме да знаем …
Hidden truth
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР