Рядък вид бутилка на повече от 7000 години бе открита

...
Рядък вид бутилка на повече от 7000 години бе открита
Коментари Харесай

Археолози откриха бутилка на 7000 години в Китай

Рядък тип бутилка на повече от 7000 години бе открита при разкопки в обекта Пейлиган, в централната китайска провинция Хънан, заяви Синхуа. Това е най-ранният сходен артефакт, откриван в страната.

Бутилки с необикновена форма, с тясно гърло и заострено дъно, са измежду присъщите артефакти на неолитната просвета яншао, откриват се в жилища и гробници. Има разнообразни версии за функционалностите им, измежду които, че са били съдове за предпазване на вода, съдове за ферментация или погребални предмети.

Според Ли Юнцян, откривател от Института по археология на Китайската академия за обществени науки, съгласно предварителните оценки бутилката се датира на към 7700 години. Височината й е над 10 сантиметра, доста компактна е и е много по-малка от познатите до момента бутилки с тесни гърла и заострени дъна от културата яншао, съществувала преди 5000-7000 години по междинното поречие на Жълтата река.

Находката е основно материално удостоверение за проучване на произхода и развиването на връзките сред културата пейлиган и културата яншао, сподели Ли. Обектът Пейлиган е на към 7600-8000 години и е типично земеделско населено място с повърхност 50 000-60 000 квадратни метра. Слави се като едно от рождените места на китайската селскостопанска цивилизация.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР