Големият български пианист и клавирен педагог Божидар Ноев си отиде

...
Големият български пианист и клавирен педагог Божидар Ноев си отиде
Коментари Харесай

Спомен за пианиста Божидар Ноев

Големият български пианист и клавирен възпитател Божидар Ноев си отиде от този свят през юли - в месеца, когато означи своя 80-и рожден ден.

Той беше неизменима част от нашия музикален живот, даже и в годините, когато живееше и работеше в чужбина. Кариерата му като пианист е голяма: Той гостува в цяла Европа, в Азия, Съединени американски щати, Канада, Латинска Америка - и на всички места неговото изтънчено изкуство е оценено високо. 

И като клавирен възпитател проф. Ноев е прочут и скъп - в Австрия дълги години преподава в Инсбрук. 

Божидар Ноев е роден на 8 юли 1942 година в София. Баща му е доста прочут доктор, а майка му е австрийка. Завършва Музикалното учебно заведение в София и Музикалната академия в класа на проф. Мара Балсамова. Дълги години работи и с известната клавирна педагожка Величка Савова.

Първата му изява като пианист е на 13-годишна възраст с Разгардския симфоничен оркестър. Специализира в римската академия " Санта Чечилия " при известния пианист и диригент Карло Цеки. Учи и при Рудолф Серкин, Никита Магалоф, Гуидо Агости. Посещава майсторски класове на фамозната Магда Талиаферо. 

През 1965 година Божидар Ноев получава втора премия на клавирния конкурс " Бузони " в Болцано, а през 1968 година - е втори и на състезанието „ Александро Казагранде “, а на същия конкурс идната година печели първа премия. Носител е на редица влиятелни оценки - премията „ Петроф “, премията на състезанието „ Виана да Мота “ в Лисабон, премиите,,Сереньо “ и “Поцоли “.

Божидар Ноев развива огромна интернационална кариера като пианист, а у нас за прочут интервал от време е солист към дирекция “Музика “ и към Софийската филхармония. От 1977 година е учител в консерваторията в Инсбрук, след това и началник на клавирната катедра там. 

За своята активност като възпитател и реализатор в Австрия споделя самият той в изявление от 1998 г, непокътнато в Златния фонд на БНР. Чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР