Големите технологични компании се подготвят за най-мащабния отпор на антиконкурентните

...
Големите технологични компании се подготвят за най-мащабния отпор на антиконкурентните
Коментари Харесай

ЕС променят драстично правилата за работа на Google и Apple

Големите софтуерни компании се приготвят за най-мащабния отпор на антиконкурентните практики в цифровата стопанска система от страна на Европейския съюз. И това може да провокира нова вълна от правосъдни борби сред регулаторните органи и Силициевата котловина.

До 6 септември антитръстовите регулатори ще разгласят лист с услуги, измежду които евентуално ще бъдат Гугъл Search на Alphabet Inc., App Store на Apple Inc., Marketplace на Amazon.com Inc. и Фейсбук на Meta Platforms Inc. Те ще бъдат обект на новите правила, целящи да попречат на най-мощните компании да разрушат нови пазари, преди да е станало прекомерно късно за деяние.

Става дума за Акта за цифровите пазари (DMA), който влиза в действие при започване на идната година и който постанова непоколебим режим за компаниите. Законът идва, откакто дълго време регулаторите не успяваха да се оправят с могъществото на огромните компании – макар многочислените инспекции и солените санкции за милиарди евро против тях.

Целта на закона е да обезпечи равни права за всички цифрови компании, без значение от техния размер. Един от недъзите на пазара сега е, че огромните платформи постанова несправедливи условия на останалите компании и на потребителите. Пример може да бъде даден с класирането по-високо на личните услуги на Гугъл в нейните платформи за сметка на сходни предложния на съперници. Или невъзможността потребителите да деинсталират авансово комплициран програмен продукт или приложение.

На фирмите също по този начин ще бъде неразрешено да комбинират персонални данни на потребителите в другите си услуги, както и да употребяват данни, събрани от търговци на трети страни.

Според новите правила да вземем за пример Гугъл и Apple – притежатели на двата съществени магазина за приложения – ще би трябвало да дадат опция за изтегляне на приложения и от други места. Така човек към този момент ще може да смъква игри непосредствено от рекламите във Фейсбук. Добавянето на функционалността ще разреши на Meta да се конкурира по-успешно с онлайн магазините на Гугъл и Apple.

Някои от компании обаче към този момент приготвят почвата да се изправят против Европейски Съюз в съдилищата.

Вероятно ще се стигне до правосъдни разногласия “, сподели Александър дьо Стрил, научен шеф на програмата за цифрови проучвания в Центъра за контролиране в Европа, мозъчен концерн. „ Определянето на услугите, които ще бъдат обхванати, не беше толкоз елементарно, колкото се очакваше “, разяснява той пред Bloomberg.

По време на среща сред Apple и членове на кабинета на ръководителя на Европейски Съюз по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер на 27 юни компанията е предизвестила за провокациите при спазването на разпоредбите, излиза наяве от копие от протокола на срещата, получено след иск по линия на свободния достъп до информация. Фирмата е отбелязала опасенията си по отношение на обсега на нейните услуги, които ще бъдат наранени, и метода.

В обособена поредност от имейли юристите на Apple приканват за по-„ основни полемики “ по отношение на спазването на DMA от септември нататък.

Бележките от срещата сред основния изпълнителен шеф на Amazon Анди Джаси и Вестагер на 21 юни разкриват, че компанията е изразила угриженост от „ припокриващите се и противоречащи си регулации, идващи от националните органи за защита на конкуренцията “. Компанията към този момент е оспорила определянето си според личните правила на Германия за цифрова конкуренция.

Разговори с Вестагер е провел и шефът на Meta Марк Зукърбърг.

Що се отнася до други сходни портали, търсачка Bing на Microsoft да вземем за пример е прекомерно дребен съперник на Гугъл, с цел да се окаже обект на новите правила.

След известието на Комисията тази седмица, изброените платформи ще разполагат с шест месеца, с цел да преустроят услугите си по този начин, че да се съобразят с разпоредбите, или да подадат правни възражения против решенията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР