Големите банки във Великобритания все по-често се отказват от собствените

...
Големите банки във Великобритания все по-често се отказват от собствените
Коментари Харесай

Великобритания ще засили контрола над облачните гиганти

Големите банки във Англия все по-често се отхвърлят от личните IT отдели, като по-голямата част от тях прибягва до потреблението на снабдители за облачни калкулации. Този бранш се господства от трите най-големи компании в областта на технологиите - Amazon и неговият Amazon Web Services, Cloud на Гугъл и Azure на Microsoft, като по-малки играчи липсват. Именно поради това и Органът за пруденциално контролиране (ОПР) желае да промени механизмите си на надзор върху трите компании.

Според източници на Financial Times Общински план за развитие желае да изследва опциите за приемане на повече информация от трите компании. Особено внимание ще бъде обърнато на това какъв брой устойчиви на евентуални офанзиви или проблеми са сървърите им. Действията на Общински план за развитие е подбудени от желанието му да разбере по какъв начин би се работило при положение на проблеми с два от трите доставчика, без значение дали става въпрос за хакерска офанзива или софтуерен проблем.
Потенциални проблеми
Изясняването на този въпрос може да има голямо значение за сигурността на английския финансов бранш, откакто и трите компании подписаха съглашения с разнообразни банки от Острова - Amazon Web Services работи дружно с HSBC и Barclays, a Lloyd`s има подписано съглашение и с Гугъл Cloud, и с Microsoft Azure. Това значи, че проблем за един от трите доставчика на облачни услуги би засегнал забележителна част от популацията на Обединеното кралство. " Разглеждаме облачните снабдители от позиция на оперативната им резистентност ", сподели човек, осведомен с проектите на регулаторите, пред Financial Times. " Трябва ли да се намесваме повече, по какъв начин да получим доверие в тях? Започваме да ги считаме за сериозни трети страни, върху които има потребност да имаме повече надзор ", счита източникът.

Въпросът със сигурността на облачните снабдители е настоящ от известно време, само че доби нова мощ при започване на декември. Тогава загуба на сила в сървърите на Amazon Web Services докара до проблеми за куп разнообразни компании, които употребяват услугите на американската група. Общински план за развитие се чака тази година да разгласява отчет по отношение на евентуалните проблеми, които произлизат от необятното потребление на облачни технологии. Докладът ще бъде създаден дружно с Bank of England и финансовия регулатор.
Реклама
Въпросът не е непознат за Английската централна банка, като на свое съвещание през септември тя е обсъждала въпроса и е стигнала до заключението, че е необходим по-строг надзор. " Нарастващата сдържаност на услугите, които дават сериозни трети страни, наред с концентрацията в дребен брой снабдители, съставлява опасност за финансовата непоклатимост при липса на по-голям директен регулаторен контрол ", се споделя в бележките от септемврийската среща.

Центровете за обработка на персоналните данни на клиентите на британските банки преди са били подлагани на постоянни стрес проби, които са проверявали опциите за мигновенно прекачване на данни от един сървър в различен подобен. Навлизането на трите огромни облачни оператори обаче трансформира това. В момента доста банки употребяват една и съща компания за тези действия, което автоматизирано покачва и риска при проблем. Според консултантската компания McKenzie, в идващите 10 години сред 40 и 90% от IT дейностите на банките ще се случват в облака. " Това е сложен въпрос, [регулаторите] са в действителност нервни за него и ние му отделихме доста време в последните полемики ", съобщи старши банкер пред Financial Times. " Седемте най-големи банки в Обединеното кралство употребяват мощно облак и всички ние непроменяемо отиваме при едни и същи три или четири снабдители, които те не контролират директно.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР