Година след като Мирела Френи - една от най-ярките личности

...
Година след като Мирела Френи - една от най-ярките личности
Коментари Харесай

Подписка: Да кръстим улица на Мирела Френи

Година откакто Мирела Френи - една от най-ярките персони в оперния спектакъл на ХХ век, издъхна в дома си в Модена, покосена от тежка болест, родни културтрегери желаят улица в София да носи нейното име. Дивата на класиката бе обвързана трайно с България – тя бе втората брачна половинка на именития бас Николай Гяуров, с който живяха щастливо близо три десетилетия. Сега предприемчив комитет от интелектуалци е предложил в подписка до столичното кметство международната звезда да бъде почетена уместно.

Мирела Френи е родена на 27 февруари 1935 година в Модена. Още на 10  участва в радиоконкурс с арията от „ Мадам Бътерфлай “ „ Ясен ден ще пристигна “. Дебютира в операта на 19 – като Микаела в  „ Кармен “ от Бизе. Получава доста оферти за функции, само че краткотрайно прекъсва кариерата си, с цел да подписа брак с огромния пианист  Леоне Маджиера. Двамата имат дете - известната през днешния ден юрист Микаела Маджиера, която живее в Модена. Френи се завръща към кариерата си през 1958 година, като печели конкурс и влиза в облика на Мими от „ Бохеми “ на Пучини в Театро Реджио в Торино. Пее в Нидерландската опера до 1960-та. Постига интернационална популярност с интерпретацията на Адина в постановката на популярния режисьор Франко Дзефирели  „ Любовен балсам “ от Доницети в Глиндебурнв. Пак там  взе участие и в опери от Моцарт.  Двамата с Лучано Павароти се считат за най-хубавите реализатори в „ Бохеми “. Френи става непрекъсната партньорка с Павароти както на сцената, по този начин и в звукозаписното студио. През 1961-а тя дебютира и в английската Кралска опера като Нанета във „ Фалстаф “ на Верди. През 1963-а пее в „ Ла канара “ под диригентството на Херберт декор Караян. Следавт Мими в Метрополитън опера, Лиу в „ Турандот “, Маргарита във „ Фауст “, Жулиета в „ Ромео и Жулиета “. От началото на 70-те до 80-те Френи е Елизабета в „ Дон Карлос “, Дездемона в „ Отело “, Амелия в „ Симоне Боканегра “, Елвира в „ Ернани “, Леонора в „ Силата на ориста “... Снима се във филма„ Мадам Бътерфлай “ дружно с Пласидо Доминго под диригентството на Херберт декор Караян и режисурата на Жан-Пиер Понел, който я кани и в „ Сватбата на Фигаро “ като Сузана. След раздялата си с Леоне Маджиера през 1981-а Френи се омъжва за Николай Гяуров.  Дъщеря й, Микаела Маджиера, до през днешния ден изпитва най-топли усеща към Гяуров, който приема нейните две деца като свои внуци.

Гяуров и Френи основават Centro Universale del Bel Canto във Виньола, където водят майсторски класове. След гибелта на Гяуров двете му деца – Елена и Владимир, от брака му с пианистката Златина Мишакова,  дават единодушието си Мирела Френи да погребе татко им в Модена. Френи продължава  да преподава и резервира недокоснат кабинета на Гяуров в къщата им в Модена.

През 2005 година Метрополитън опера отбелязва 40 години от дебюта на Френи там и 50 години от началото на театралната ѝ кариера със специфичен церемония концерт под диригентството на Джеймс Ливайн. Френи завършва професионалната си кариера на сцената с операта „ Орлеанската дева “ във Вашингтонската национална опера на 11 април 2005 в ролята на Йоана. Знаменитата певица умира през февруари 2020-та от Алцхаймер. Последното отличие, което получава, е от България – Кристалното огърлие на Съюза на музикалните и танцови дейци.

Мирела Френи идва за първи път в България през 1981-а, когато Софийската опера празнува 50-та годишнина на Николай Гяуров с церемониален концерт под палката на Руслан Райчев. В концерта вземат участие Пиеро Капучили, Хосе Карерас, Евгений Нестеренко и Стефка Евстатиева. Като брачна половинка на Николай Гяуров Мирела Френи постоянно се изявява у нас съвсем гратис. Тя е от инициаторките на певческия конкурс „ Николай Гяуров “ в Модена, който дава път на млади дарования. В града от дълго време има улица „ Николай Гяуров “. Модена даде на българина още приживе всички вероятни почести.

Сред хората, които застанаха зад концепцията, са министърът на културата от времето на социализма Георги Йорданов, шефът на Музикалния спектакъл Марияна Арсенова, основният диригент Юли Дамянов, звездите на оперетната натрупа Добрина Икономова, Александър Мутафчийски, Катерина Тупарова, Пеньо Пирозов, Илона Иванова, Георги Маноел Димитров, Стефан Петков... В подписката са още Любомир Дяковски, шеф на Плевенската филхармония, и фамозният оперен режисьор Светозар Донев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР