Община Пловдив ще трябва да доказва в съда собствеността си

...
Община Пловдив ще трябва да доказва в съда собствеността си
Коментари Харесай

Пловдив е напът да загуби една от най-старите си автогари

Община Пловдив ще би трябвало да потвърждава в съда собствеността си върху 1180 идеални елементи от територията на автогара „ Юг “. Градската администрация е имала период до 2 май да показа доказателства за това.
Делото в Окръжния съд е заведено от притежателя на транспортната компания „ Хеброс бус “ Веселин Дошков, в чиито активи са трите автогари в Пловдив – „ Север “, „ Родопи “ и „ Юг “. Съдебният развой следва напълно скоро да навлезе в същинската си фаза, при която би трябвало да се изготвят експертизи.
Миналата година Дошков съобщи желанието си да закрие автогара „ Юг “, но от общината обявиха, че няма да се откажат непринудено от собствеността си и разрешаването на разногласието би трябвало да мине през правосъдно дело.
Темата за автогара „ Юг “ влезе в общественото пространство, откакто фирма „ Хеброс бус “ внесе искане за деактуване на общинския дял. По документи Община Пловдив има 1180 идеални елементи, или една пета, от целия имот, който е с повърхност 5860 квадратни метра. Собственикът на фирмата Веселин Дошков настоява общинският дял да бъде отписан с мотив, че има погрешно актуване.
„ Ние сме извадили документи и съгласно последната информация от 1954 година автогарата постоянно е била един цялостен имот. Първо е била благосъстоятелност на „ Автокомбинат Пловдив “, след това на „ Автостопанство Пловдив “, по-късно на „ Хеброс “. Общината няма съображение да претендира за благосъстоятелност. Нека показват документи “ – разяснява пред Plovdiv24.bg Веселин Дошков. Той е уверен, че правото е на негова страна и ще завоюва делото, а общината след това ще би трябвало да заплаща и обезщетение за породени вреди.
Трите пловдивски автогари преди години бяха в активите на държавната по това време транспортна компания „ Хеброс бус “, правоприемник на преобразуваното обединяване „ Тракия автотранспорт “. През 1998 година със заповед на тогавашния министър на превоза Вилхелм Краус се открива процедура за приватизация на 80% от капитала на „ Хеброс бус “. Акциите са добити от Веселин Дошков и по този начин той се трансформира в най-големия транспортьор в града.
При прекосяването на собствеността от държавна в частна, част от парцела на автогара „ Юг “ е останала „ висяща “ и общината е решила да я актува като общинска благосъстоятелност. Целият терен е с площ 5860 кв. метра, като по документи Община Пловдив има 1180 идеални елементи от територията.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР