България се изкачва с 12 позиции и стига до 59-о

...
България се изкачва с 12 позиции и стига до 59-о
Коментари Харесай

България се изкачи с 12 места по свобода на словото в световен план

България се изкачва с 12 позиции и стига до 59-о място в годишната ранглиста за свободата на медиите на „ Репортери без граници “за 2024 година, оповестиха от Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ). Годишният отчет на организацията е оповестен във връзка 3 май – Световен ден на свободата на печата.

Страната ни доста усъвършенства позицията в световния рейтинг, който включва 180 страни. Въпреки това обаче остава на дъното измежду страните в Европейския съюз, където се е изкачила едвам с едно място до 23-то.

След България са само Унгария, Кипър, Малта и Гърция, прецизират от АЕЖ. Сред аргументите за въпреки и дребния прогрес в медийната среда у нас, интернационалната организация акцентира държавното управление на акад. Николай Денков, което демонстрирало предпочитание за промени в региона на свободата на пресата, както и бързата реакция на българските институции при полицейското принуждение над публицисти.

От “Репортери без граници ” обаче подлагат на критика ръководещите, че не са съумели да вкарат систематични ограничения, с цел да разрешат „ ендемичните проблеми “ на България, в това число този с възходящия брой на „ делата плесници “ (SLAPP).

Съвсем неотдавна публицисти от bird.bg оповестиха, че против тях вътрешният министър Калин Стоянов е завел тъкмо такова дело, като настоял за обезщетение от 65 000 лева поради неимуществените вреди, които изявленията в уеб страницата му нанесли.

От организацията за отбрана на публицистите прецизират, че знаците на България в региона на политиката, стопанската система и сигурността остават относително ниски.
Отчита се растеж на политическия напън, по отношение на публицисти в световен проект
В международен проект оценката им за свободата на печата през м. година регистрира растеж натиска, приближаващ от политическия хайлайф. От всички пет знака, формиращи класацията – стопански, политически, юридически, обществен подтекст и сигурност, през 2024 година политическият се срутва най-вече, приблизително със 7,6 точки на световно ниво. Свила се е и поддръжката и уважението към медийната самостоятелност.

„ Тъй като през 2024 година повече от половината от популацията на света ще отиде до урните, “Репортери без граници ” предизвестява за тревожна наклонност, разкрита в Световния показател за свободата на печата за 2024 година – спад в политическия индикатор. Държавите и другите политически фактори играят все по-малка роля в отбраната на свободата на медиите. Това от време на време върви ръка за ръка с по-враждебни дейности, които подкопават ролята на публицистите или даже трансформират медиите в инструмент за акции за тормоз или дезинформация ”, разяснява Ан Боканде, публицистичен шеф на „ Репортери без граници “.

Организацията показва, че отсъства политическа воля от страна на част от интернационалната общественост за използване на правилата за отбрана на публицистите, по-специално Резолюция 2222 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Уточнява се и, че войната в Газа е белязана от рекордния брой нарушавания против публицисти и медии. Нещо повече - над 100 палестински публицисти са били убити от израелската войска, като най-малко 22-ма от тях са починали, до момента в който извършват професионалните си отговорности, оповестяват от АЕЖ. Палестина заема 157-мо място.
Русия е на 162-ро място от 180 страни
Според класацията на “Репортери без граници ” от страните в нашия район със седем места надолу спада Сърбия, като заема 98-мо място. Сред аргументите за това “Репортери без граници ” показва, че проправителствените медии в Белград популяризират пропагандата на Кремъл, а управляващите заплашват съветски публицисти в заточение.

Триото, отпред на международния показател за независимост на печата способства за спада в общия политически индикатор. Въпреки че резервира първата си позиция, Норвегия е измежду страните, които са претърпели спад по политическия индикатор. Ирландия, която е на 8-мо място, политиците подлагат медиите на правосъдно заплашване. Тя отстъпва позицията си на водач в Европейския съюз на Дания (2-ро място), която е следвана от Швеция, която се подрежда на 3-то място.

Трите азиатски страни в дъното на миналогодишния показател - Виетнам, Китай и Северна Корея, отстъпват позициите си на страни, чиито политически резултати са се сринали - Афганистан, Сирия и Еритрея.

”Репортери без граници ” означават, че в международен проект се чака доста мощен напън там, където през тази година ще се проведат избори. За образец е дадена Словакия, където в навечерието на изборите напролет беше публикуван аудиозапис, основан посредством изкуствен интелект, с гласа на журналистката Моника Тодова. Записът целеше да повлияе на изборните резултати.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР