Глобалният пазар на смартфони отбеляза първия си ръст от четири

...
Глобалният пазар на смартфони отбеляза първия си ръст от четири
Коментари Харесай

За първи път от години смартфон пазарът тръгна нагоре

Глобалният пазар на смарт телефони означи първия си растеж от четири години насам. Общият брой устройства, доставени през предходната година, обаче остана под равнището отпреди пандемията, сочи анализът на компанията за пазарни изследвания Counterpoint Research.

Според отчета през 2021 година доставките на смарт телефони са скочили с 4% на годишна база до 1.39 милиарда телефона. Ръстът е маркиран макар пандемията и дефицита на съставни елементи в международен мащаб, които оказаха своето отрицателно въздействие.

Данните от Counterpoint демонстрират, че през 2017 година производителите на смарт телефони са доставили 1.56 милиарда бройки. След това цифрата понижава всяка година от 2018 до 2020 година

Устойчивото търсене на пазари като Северна Америка, Латинска Америка и Индия способства за общия напредък предходната година ", счита Хармит Сингх Валиа, старши анализатор в Counterpoint Research.

В Съединени американски щати пазарът е движен от интереса към първата серия iPhone 12 на Apple с 5G. Индия означи по-високи проценти на замяна на устройства, по-добра наличност, както и по-атрактивни благоприятни условия за финансиране за телефоните от междинен и висок клас, сподели още Сингх Валиа.

Данните на Counterpoint Research демонстрират, че продажбите на най-големия смарт телефон пазар в света – Китай – са паднали с 2% на годишна база. А аргументите са няколко. Едната е обвързвана с световния дефицит на полупроводници и съставни елементи, който попречва опцията производителите да доставят своите устройства.

Възстановяването на пазара можеше да бъде даже по-добро, в случай че не беше дефицитът на съставни елементи, който засегна огромна част от втората половина на 2021 година “
Как се оправиха водещите производители на смарт телефони?
Samsung остава най-големият производител на смарт телефони в света по размер на доставки, макар че фабриките му във Виетнам бяха блокирани поради Коронавирус известно време. Южнокорейската компания е захранила пазара с към 271 милиона устройства през 2021 година, което съставлява растеж от 6% на годишна база. Увеличението идва с помощта на търсенето на телефоните от междинен клас.

Производителят тази седмица съобщи, че чака търсенето на смарт телефони и таблети през настоящото тримесечие да намалее по отношение на интервала октомври-декември заради слабия сезон и несигурността при съставените елементи. Компанията обаче съобщи, че възнамерява да разшири продажбите на своите флагмански устройства от серията Galaxy S и да пусне конкурентни, всеобщи 5G телефони.

Counterpoint означи, че част от растежа на Samsung е стеснен от възходящата конкуренция на пазари като Индия и Латинска Америка.

Apple, която регистрира рекордно висок пазарен дял в Китай през последното тримесечие, означи 18% растеж на световните си доставки на смарт телефони на годишна база до 237.9 млн. бройки. Това е с помощта на мощното показване на серията iPhone 12. Обемът на доставките набъбна на основни пазари, като Съединени американски щати, Китай, Европа и Индия.

В Китай той стана водещата марка смарт телефони през четвъртото тримесечие след шест години (застой) с помощта на iPhone 13, като по този метод изпревари Samsung като топ производител в международен мащаб през четвъртото тримесечие на 2021 година “, се споделя в отчета на Counterpoint Research.

Китайският производител на смарт телефони Xiaomi означи растеж от 31% в световните си доставки на годишна база, като те доближиха 190 млн. устройства. Въпреки че размерите са доста зад тези на Samsung и Apple, марката се разрасна през последните години и се трансформира в третия максимален в света. Всъщност това към този момент е най-търсената марка смарт телефони в Индия, откакто детронира Samsung през 2018 година

Oppo и Vivo също записаха двуцифрен растеж предходната година, доставяйки надлежно 143.2 милиона и 131.3 милиона устройства.

Counterpoint Research споделя в отчета си, че има причина да бъдем оптимисти за вероятностите за напредък на промишлеността за смарт телефони през 2022 година, в случай че светът се оправи с пандемията и в случай че дефицитът при веригата на доставки бъде позволен доникъде на годината. Някои анализатори и вложители обаче чакат световният недостиг на чипове да продължи до края на тази година или до 2023 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР