Глобалните климатични промени на Земятаи все по-честите температурни рекорди представляват

...
Глобалните климатични промени на Земятаи все по-честите температурни рекорди представляват
Коментари Харесай

Тъкан, която предпазва човек в жегата

Глобалните климатични промени на Земятаи все по-честите температурни върхове съставляват предизвикателство за човечеството. Именно заради тази причина учените създават разнообразни системи, които обезпечават отбрана от непоносима топлота.

Една от перспективните области е основаването на персонални защитни средства, основани на потреблението на терморегулиращи тъкани, от които могат да се създават общоприети дрехи. Това софтуерно направление получи името - персонално ръководство на топлината (RTM).

Учени от китайския университет за просвета и технологии Huazhong в Ухан са създали новаторска метафабрична тъкан, която употребява нанопокритие от титанов оксид (TiO2). Тъканта е покрита с тъничък пласт политетрафлуороетилен, кадърен да отразява светлинното лъчение във забележимия, инфрачервения и ултравиолетовия диапазон.

Практическите проби демонстрират, че човешкото тяло, предпазено от Metafabric, може да се охлади почти с 4,8 ° C повече от тяло, покрито със общоприета памучна тъкан. Тестът е извършен в провинция Гуанджоу при ясно слънчево време от 11:00 до 15:00 часа.
 Тъкан, която защищава човек в жегата

Учените съпоставят капацитета на новата тъкан Metafabric със общоприетите тъкани, употребявани в облеклото. В резултат на това температурата на повърхността, предпазена от Metafabric, е по-ниска от повърхността, предпазена от памук с 5 ° C, еластан - с 6,8 ° C, шифон - с 7,0 ° C, лен - с 5,8 ° C и естествена кожа. - с 10,2 ° C.

Успоредно с това беше извършен опит с присъединяване на доброволец, носещ жилетка, половината от която беше покрита с Metafabric, а другата половина с памук. Термокамера записва температурата извън и от вътрешната страна на жилетката. В резултат на това температурната разлика беше 3,4 ° C извън и към 5 ° C от вътрешната страна.

Когато употребяват Metafabric за було на столче за кола, учените са записали спад на телесната температура с 30 ° C спрямо автомобил без защитно покритие. Разработчиците означават, че тъканта Metafabric е единствено с 10% по -скъпа от аналозите и не изисква огромни вложения за основаване на произвеждане.

Понастоящем се изследва въпросът за измененията в параметрите на тъканта при боядисване в разнообразни цветове с индустриални багрила. Ако има заинтригувани вложители, производството на тъкани, които защищават от топлота, може да бъде стартирано в границите на една година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР