Главният секретар на Министерство на електронното управление Ангел Петров е

...
Главният секретар на Министерство на електронното управление Ангел Петров е
Коментари Харесай

Аларма до Narod.bg: Министър Георги Тодоров пусна „чадър” над главсека на МЕУ, назначен незаконно

Главният секретар на Министерство на електронното ръководство Ангел Петров е назначен нелегално от някогашния министър на електронното ръководство Божидар Божанов в последния ден преди преустановяване на пълномощията му, само че по извънредно умел метод, сигнализира източник на Narod.bg от Министерския съвет.

По този случай е подаден сигнал за спор на ползи и за непозволено осъществяване на конкурс.

Хронологията по назначението му е следната:

На 14.02.2022г. Ангел Петров е назначен за основен секретар на Министерство на електронното ръководство от тогавашния министър Божанов по рекомендация на неговия екип без осъществяване на обществена процедура за период до 6 месеца или до осъществяване на конкурс, каквато е и законовата опция при новосъздадени структури в държавната администрация.

На 13.06.2022г. министър Божанов афишира конкурс за заемане не на позицията Главен секретар, а на позицията шеф на дирекция „ Административно обслужване “

Това е нова дирекция за структурата на министерството от 20.05.2022г., чието основаване е препоръчано от екипа на министъра, от който несъмнено е част и Ангел Петров. 

Информацията за смяната на структурата е обществена и налична в Административния указател за държавната администрация:

Вместо да взе участие в намерено обществено съревнование за позицията Главен секретар, за която е регламентирано, че се организира от извънредно сериозна комисия избрана от Министерския съвет, Ангел Петров избира и си подава документи по обявата за шеф на новосъздадената дирекция „ Административно обслужване “. 

Отново заради по-благоприятното прочитане на законовите правила от екипа на министър Божанов вместо да се дефинира комисия от Министерския съвет, която наредба се ползва и за управителни позиции в новосъздадени администрации, се дефинира комисия в границите на новосъздаденото Министерство на електронното ръководство.

За началник на комисията е избран един от заместниците на министъра, а за членове – чиновници от министерството, които се явяват подчинени на претендента Ангел Петров.

Случайно или не, единият от членовете на комисията е чиновник, който стартира работа в министерството след извършено изявление с Петров и по негово предложение е назначен.

Реклама

Със същият чиновник Петров е работил и в Министерство на труда и обществената политика още веднъж в същата взаимозависимост ръководител-подчинен.

Съвсем предвидимо комисията излиза с решение и класиране преди всичко на един от участниците –Ангел Петров. Информацията е налична посредством уеб страницата на министерството:

Проведеният конкурс е обжалван, само че още веднъж под управлението на Ангел Петров в качеството му на основен секретар е направен юридически отговор, който несъмнено е в негова изгода и който е възложен на министъра за автограф.

Въпросната процедура не предстои на правосъден надзор и е завършена по „ подобаващ “ ред.

В последния ден преди преустановяване на пълномощията на кабинета Петков, министър Божанов подписва:

1. назначението на Ангел Петров за шеф на дирекция „ Административно обслужване “, защото той си го е спечелил.

2. преназначаването на Ангел Петров от позицията му на шеф на дирекция на позицията Главен секретар 

3. грижливо връща началника на политическия си кабинет на директорска позиция в министерството

4. назначението на един от съветниците си- Ирина Алексиева, която преди този момент е била консултант и на Калина Константинова.

Оказва се, че по аналогичния метод е извършен конкурс за шеф на още веднъж новосъздадена дирекция „ Информационни технологии, осведомително общество, европейска съгласуваност и интернационално съдействие “, извоюван от… Алексиева

Как Министерският съвет управляват сходни дейности? Въпреки, че Калина Константинова разгласи, че Министерски съвет дава споделени услуги на Министерството на електронното ръководство, това се оказва погрешна информация, както към сегашния миг, по този начин и към датата на изявлението.

От самото основаване на въпросното министерство до сегашния миг няма и не е имало подписан контракт за даване на каквито и да е било споделени услуги от администрацията на Министерския съвет.

Факт, който може да бъде доказан от самия Министерски съвет след подаване на питане според Закона за достъп до социална информация.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР