Главната причина за ръста на цените на храните, който тръгна

...
Главната причина за ръста на цените на храните, който тръгна
Коментари Харесай

Потребителската кошница е поскъпнала с 24% за година

Главната причина за растежа на цените на храните, който потегли от средата на 2021 година, беше пазарът на ток. Впоследствие се прибавиха горивата, торовете, препаратите за химическа отбрана и най-после пристигна и войната. Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стокови тържища и борси.

По думите му, на 30 април сме достигнали пика на цените. Оттогава насам има постъпателна наклонност на понижаване, само че много по-малка по отношение на наклонността към повишение. От 20 май насам имаме стабилизиране. Повече от 45 дни цената на потребителската кошница е без смяна. Разликата по отношение на предходната година е 24%. По данни на Организация на обединените нации в света този % е 23, т.е. у нас се случва същото, което и по света, сподели Иванов.

Производителите и преработвателите са в мелницата на ножицата сред сгънат пазар, покачващи се цени и очакваща се неустановеност. Така че задържането на цените сега е глътка въздух и за тях и за потребителите.

Цената на захарта също е спряла възходящия тренд и сега имаме превръщане на тренда. Олиото е достигнало своя пик към края на март, само че сега равнищата са като преди войната. По отношение на лично произвеждане имаме количества доста по-големи от потребността, само че би било неверно да не се възползва браншът от по-високите цени. От потребителска позиция не беше прелестен процесът, само че другата опция – да задържим цената, щеше да значи големи загуби за един бранш, сподели той.

Той намира приказките, че ни чака тежка зима с огромна продоволствена рецесия за нездравословни.

Негативните упования водят до задържане и презастраховане на доста от пазарните играчи.

Цената на свинското е без смяна в последните 3 години и дори е под нивото по време на чумата. Това се дължи на свръхконкурентния пазар и голямото предложение и фактът, че Китай купува по-малко от европейския пазар. От гледна точна на производителите на свинско месо обаче нещата по никакъв начин не са положителни. Стадата се понижават. Това ще наложи сериозна държавна интервенция, защото браншът би трябвало да се съхранява. Същото важи и за птицевъдството. Ако няма държавна интервенция ще има прелом в браншовете и банкрути.

По отношение на плодовете и зеленчуците Иванов сподели, че имаме доста добра годишна продукция. Но доста от плодовете са останали необрани поради остарели недъзи в търговски и индустриални практики. Българинът към момента не се е научил да роботи дружно и е грехота в такова време да има неефективно потребление на ресурса, сподели Иванов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР