Гласуваме решенията неприсъствено, с електронен подписОтваряме отделна сметка на етажната

...
Гласуваме решенията неприсъствено, с електронен подписОтваряме отделна сметка на етажната
Коментари Харесай

Провеждаме общите събрания с комшиите онлайн

Гласуваме решенията неприсъствено, с електронен автограф
Отваряме обособена сметка на етажната благосъстоятелност

Глоба, в случай че не впишем наематели

Съседите към този момент наложително ще би трябвало да отворят обособена банкова сметка, в която да събират средствата за ръководство и поддръжка на общите елементи на етажната благосъстоятелност. Това гласят промени в профилирания закон, оповестени за публично разискване от строителното министерство. С парите ще може да се разпорежда шефът на входа след решение, признато от общото заседание.

С измененията се планува опция комшиите да участват на общите събрания на етажната благосъстоятелност и онлайн, както и да гласоподават неприсъствено – до 7 дни след осъществяване на съвещанието посредством подписана декларация персонално или с електронен автограф.

Всеки нов притежател във входа или наемател ще би трябвало да подаде декларация за регистриране в домовата книга на етажната благосъстоятелност до 15 дни след нанасянето си. В противоположен случай дължи санкция от 50 до 250 лева за физическо лице или имуществена глоба от 100 до 500 лева за юридическо лице.

В закона се предлага и опция шефът на етажната благосъстоятелност да получава хонорари за труда си, без значение дали в тази роля е някой от съседите или външна компания. За наложително избирания надзорен съвет също е планувана опция за възнаграждение на работата му. Управителят на етажната благосъстоятелност ще е задължен всеки месец да разгласява на видно и общодостъпно място доклад за приходите и разноските за месеца.

Частните компании, които поддържат етажната благосъстоятелност, ще би трябвало да са търговци по смисъла на Търговския закон и вписани в специфичен указател към строителното министерство, за което ще получат удостоверяващ документ. Регистрацията ще важи за период от 5 година Ако търговец прави сходна активност без регистрация му се постанова имуществена глоба в размер от 500 лева до 1000 лева, а при наново нарушаване тя ще е в размер от 1500 лева до 2000 лева Професионалните домоуправители ще би трябвало да имат приключено висше обучение, професионален опит от най-малко 3 години. Ще са задължени да наемат най-малко двама чиновници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР