Честите кошмари са признак на опасно автоимунно заболяване. Зачестилите кошмари

...
Честите кошмари са признак на опасно автоимунно заболяване. Зачестилите кошмари
Коментари Харесай

Честите кошмари са признак на опасно заболяване

Честите кошмари са симптом на рисково автоимунно заболяване. Зачестилите кошмари и стресовото пробуждане от тях освен нарушават съня и предизвикват отмалялост. Халюцинациите и загубата на равновесие денем са освен страшни. Според интернационален екип, управителен от откриватели от Университета в Кеймбридж и Кралския лицей в Лондон, това може да предвещава появяването на автоимунни болести като лупус еритематозус (SLE).

Важността на разпознаването на тези признаци се акцентира от известията, че някои пациенти в началото са били неправилно диагностицирани или даже приети в болница с психотичен епизод и/или суицидни мисли, за които едвам по-късно се оказва, че са първият симптом на автоимунно заболяване.

 

Честите кошмари са симптом на рисково заболяване 24.05.24 05:11 10 най-прости тренировки, които улесняват изгарянето на мазнините по корема 24.05.24 04:10 Как да определите твърдостта на водата: обърнете внимание на тези знаци 24.05.24 03:10 10 ужасни заболявания, породени от цигарите 24.05.24 02:09 Най-добрите изгоди за здравето, които дава ментата 24.05.24 01:08

 

Нарушения на съня

В изследването, оповестено през днешния ден в eClinicalMedicine под заглавие „ Neuropsychiatric prodromes and symptom timings in relation to disease onset and/or flares in SLE “, английски откриватели са интервюирали 676 души, живеещи със SLE, при който имунната система нападна личните тъкани и органи. Възникналото инфектиране може да засегне доста разнообразни телесни системи, в това число ставите, мозъка, кожата, бъбреците, кръвните кафези, сърцето и белите дробове. Екипът е наблюдавал и 400 лекари-специалисти и е провел подробни изявленията с 69 души, живеещи със систематични автоимунни ревматични болести, и 50 лекари.

В изследването екипът е попитал пациентите за времето на поява на 29 неврологични и психични признаци, които са имали, като меланхолия, халюцинации и загуба на равновесие. По време на интервютата пациентите са били запитани също дали могат да изброят реда, в който нормално се появяват признаците при обостряне на болестта им.

Един от най-често съобщаваните признаци е прекъснатият сън, изпитван от трима от всеки петима пациенти, като една трета от тях оповестяват, че този признак се е появил повече от година преди началото на SLE.

Малко под един от всеки четирима пациенти е съобщил за халюцинации, макар че при 85% от тях признакът се е появил едвам при започване на болестта или по-късно. Когато обаче откривателите интервюирали пациентите, те открили, че 60% от пациентите с лупус и една трета с други ревматологични болести оповестяват за все по-нарушен сън – нормално ярки и мъчителни кошмари – директно преди халюцинациите си. Тези кошмари постоянно са били извънредно страшни, включващи нахлуване, капан, смачкване или рухване.
Пациентка от Ирландия разказва кошмарите си като „ ужасяващи, като убийства, като събаряне на кожа от хора “.

„ Сякаш съм претрупана, тъй че мисля, че колкото по-голям е стресът в тялото ми, толкоз по-ярки и неприятни са сънищата “, споделя тя.

Пациентите, изпитващи халюцинации, не желаели да споделят прекарванията си, а доста експерти декларирали, че в никакъв случай не са считали, че кошмарите и халюцинациите са свързани с обострянето на заболяването.

Повечето от тях декларират, че в бъдеще ще беседват с пациентите си за кошмарите и халюцинациите, съгласявайки се, че разпознаването на тези ранни признаци може да обезпечи „ система за ранно предизвестие “, която да им помогне да подобрят грижите и даже да понижат времето за престой в клиниката, като предотвратят обострянето на заболяването на по-ранен стадий.

Водещият създател доктор Мелани Слоун от катедрата по публично здраве и първична здравна помощ в Университета в Кеймбридж съобщи: „ Важно е лекарите да беседват с пациентите си за тези типове признаци и да отделят време за записване на самостоятелното развиване на признаците на всеки пациент. Пациентите постоянно знаят кои признаци са неприятен знак, че болестта им е на път да се изостри, само че както пациентите, по този начин и лекарите могат да не желаят да разискват психологичните и неврологичните признаци, изключително в случай че не осъзнават, че те могат да бъдат част от автоимунните болести. “

Главният създател на проучването продължава: „ В продължение на доста години обсъждах кошмарите с моите пациенти с лупус и смятах, че има връзка с интензивността на болестта им.

Това проучване дава доказателства за това и ние мощно насърчаваме повече лекари да питат за кошмарите и други невропсихиатрични признаци,

считани за необикновени, само че в действителност доста постоянно срещани при систематичния автоимунитет – с цел да ни оказват помощ да открием по-рано разрастването на заболяването. “

 

Източник – The Jerusalem Post/Превод:Safenews

Още вести четете в: Живот, Здраве За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР