GettyImages Обединеното кралство стана първата страна в света, одобрила лекарство за

...
GettyImages
Обединеното кралство стана първата страна в света, одобрила лекарство за
Коментари Харесай

Какво се знае за хапчето срещу COVID-19?

 GettyImages Обединеното кралство стана първата страна в света, одобрила лекарство за хора с COVID-19, което може да се приема вкъщи.

Вече се знае, че хапчето, в началото създадено за лекуване на грип, понижава риска от хоспитализация или гибел на половина за тези, които са диагностицирани с ковид.

Таблетката молнупиравир ще се дава два пъти на ден на пациенти. Обединеното кралство се съгласи да закупи дози за 480 000 курса на лекуване, като първите доставки се чакат още през този месец.

Лекарството би трябвало да се приложи в границите на пет дни след появяването на признаците, с цел да бъде най-ефективно. Новото лекуване е ориентирано към ензим, който вирусът употребява, с цел да прави свои копия, като вкарва неточности в генетичния си код. Това би трябвало да предотврати размножаването му, тъй че да поддържа ниски равнища на вируса в тялото и да понижи тежестта на болестта.

От компанията производител споделят, че методът на деяние на лекарството би трябвало да направи лекуването еднообразно дейно и против новите разновидности на вируса.

Регулаторният орган на Обединеното кралство за медикаментите съобщи, че таблетката е позволена за приложимост при хора, които имат лек до сдържан COVID-19 и най-малко един рисков фактор за развиване на тежко заболяване като затлъстяване, преклонна възраст, диабет или сърдечно заболяване.

Клинични изследвания на молнупиравир върху 775 пациенти, които неотдавна са се заразили с  COVID-19, откриват, че едвам 7,3% от тези, получили лекарството, са приети в болница. Тези неофициални и предварителни данните демонстрират, че молнупиравир би трябвало да се приема незабавно след появяването на признаците. В документа за позволение за приложимост се предлага препарата да бъде употребен оптимално бързо след позитивен тест за ковид.

Правителството на Обединеното кралство не разкрива какъв брой коства първичният му контракт за 480 000 курса молнупиравир. Но американските управляващи неотдавна направиха предварителна покупка на 1,7 милиона курса на цена от почти 1,2 милиарда $ или 700 $ за всеки пациент.

Други страни, в това число Австралия, Сингапур и Южна Корея, също са сключили съглашения за покупка.

Европейският лекарствен регулатор обмисля да редуцира доста процедурата за утвърждение на препарата. За да излезе по-бързо на пазара хапчето, организацията ще издаде единствено научна рекомендация въз основа на разбора на данните от изпитванията на лекарството, оставяйки на националните управляващи на всяка страна от Европейски Съюз да преценяват дали да го позволен за незабавна приложимост на своя територия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР